• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JUNGLERSteam Deck a další handheld PC - Switch je mrtvej Dejve, všechny gondole jsou mrtvý Dejve
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    PICAZSOO: Ten modern suspend je jedna vec (jako windows to umozni steamu bezet a hru nechat uspanou. Nevidim jako dobrou moznost - u windows to vedlo k hromade problemu.)

To stahovani je opet v klientovi, takze misto uspani se to na konci udela tak jak chces.

Uprimne moje reseni prezilo nekolik aktualizaci a dokonce i presun z normal do beta vetve. Takze budu rad, kdyz to pak zkusis.
    PICAZSOO
    PICAZSOO --- ---
    A teď je zase ta fáze, kdy jsem se naučil číst. Zkusím sesmolit svoje zdůvodnění a časy, co mi aktuálně fungujou. Teda myslim, že já to mám nastavený dost agresivně - třeba na 15 minut nyní...
    PICAZSOO
    PICAZSOO --- ---
    MCKIDNEY: Ahoj, já jsem si nedávno vzal ten multi step guide, co jsem tady tehdy linkoval a nechal jsem si ho hulvátsky AI-kem prežvejkat do jednoho skriptu, který mi to udělá úplně komplet. Po updatu systému ho zkrátka musím jednou jako root pustit, ale ten efekt na hraní je jednoznačný. Prostě vezmu SD po týdnu do ruky a má odhadem třeba 80% a ne nula, jako dřív a nemusím se hned jít tulit někam k zásuvce.

Jestli máš sílu a chuť udělat něco zcela ready made a robustního, tak je to cool a můžu to zkusit otestovat.

Já si jenom vybavuju, že v nějaké nedávné verzi IMO Valve dělalo právě nějaký změny ohledně suspend? Šlo o to stahování her při "vypnutém" SD. A tuším, že ty moje změny s tím možná kolidují. Což je mi ale stejně upřímně jedno - stahování her při zapnutém SD pro mě nikdy problém nebyl.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    MCKIDNEY: Vysledny dokument bude verejne dostupny na: https://github.com/ValveSoftware/steam-for-linux

Pokud napisete cesky, prelozim strojove a napisu ze tak bylo ucineno.
    Nepiste nic co nechcete videt na non-nyx internetu :)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Tak jsem prosel ten suspend-then-hibernate a overil co se da s tim problemem delat.

Cil: Zarizeni se probudi a hibernuje po X hodinach necinnosti. Tento proces zachova vyhody spanku a zaroven se snazi zabranit vybite baterii kdyz konecne sedite na ceste z prace.

Proc to ma smysl resit:
    a) Lide co mezi hranim maji delsi pauzy nez 6h poznaji rozdil na stavu baterie.
    Lide co mezi hranim maji delsi pauzy nez 40h neprijdou o spustene aplikace.
    b) Postup je bezpecny a zameren na odolnost proti update. Navody co jsem videl jsou mezi spatne a nebezpecne.
    c) Steam Client se pouziva i mimo steam deck - takze je duvod pro ne to zlepsit.
    d) Mam kontakt na cloveka co vysledny dokument da pred lidi co tyto veci zvazi. Takze pokud to bude davat smysl, casem se to mozna dostane do samotneho klienta.

Naroky:
    1. SSD Version 128GB or higher.
    2. SteamOS (SteamDeck, SteamDeck OLED, CustomHW)
    3. SteamOS recovery flashed to USB (Other live linux will work too)
    4. USB Dock or hub to allow for: USB flash drive, mouse and keyboard.

Problemy:
    1. (Works) SWAP (Prijdete o 12GB mista, vydrzi kazdy update a pomaha s nekteryma hrama).
    2. (Works) Desktop mode: Nastaveni je primo v KDE ovladacim panelu a funguje po pridani SWAP.
    3. (Works) Systemd: RTC alarm a jeho konfigurace je jeden soubor nahrany do obou verzi A i B.
    Pokud se krok preskoci dostanete vychozi 1 hodinu. Relativne kratka doba a nebere v potaz soucasny stav baterie.
    4. (TBD) Tlacitko je ovladano powerbuttond - ten je v tom ale nevinny. Za zvoleni sleep misto vasi preference muze samotny Steam klient. Neni potreba nic menit.
    5. (Workaround) Presvedcit Steam klienta aby zvolil spravny cil.
    Mam na to workaround, melo by to vydrzet vetsinu update, ale ne vsechny.
    Tento krok bude treba opakovat pokud se cile znovu vygeneruji a nebo se prepise cely system.

Pokud jsou tu stale lide co to chteji, tak od vas potrebuji:

1. Kratky popis proc to chcete (Sem, posta) - Uvedu vasi zpravu v dokumentu pro Valve.
    2. Pokud chcete jiny cas nez 1 hodina, kolik by vam vyhovovalo?
    Tento cas by mel byt tak dlouhy, ze se vam nestane ze se ke hre vratite v ramci jednoho sezeni.
    Napriklad 1 hodina je pro cestu vlakem dostacujici, ale do skoly asi budete chtit delsi.
    3. Pokud to chcete zkusit uz ted, tak asi pomoct to zkusit a napsat zpetnou vazbu.
    PICAZSOO
    PICAZSOO --- ---
    PRAASHEK: Rád bych ti vyhověl, ale takhle daleko nerozpažím, proto jsem tuhle názornou pomůcku vynechal, abych někoho nezmátl a nekoupil si omylem kabel moc krátký.

LCD SD = 1.5m; OLED SD = 2.5m. Tím minimem myslím těch 2.5m.

Ale speciálně pro tebe, aby sis to dokázal představit. Vem si svinovací metr. Odměř si na něm 2.5 metru. Polož ho na zem kolmo ode zdi (takže tělo metru bude ležet cca 2.5 metru ode zdi a začátek pásky svinovacího metru bude právě u zdi). Stoupni si čelem k té zdi s předpaženou rukou, aby pomyslná svislice vedoucí ze špičky tvého ukazováčku protínala tělo svinovacího metru. No a teď se podívej na tu vzdálenost mezi špičkou svého ukazováčku a zdí - bude mít zase něco kolem 2.5 metru a to považuju za minimální vhodnou délku. Já jsem svůj originální adaptér ztratil a teď mám kabel kratší a je to nepříjemný.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    PICAZSOO: možná kdybys, jak to píšeš, zároveň tu délku ukázal třeba rukama, tak bysme si o té délce udělali ještě lepší obrázek
    TOMICK
    TOMICK --- ---
    Dikec:) nakonec vyborne poslouzi stara nabijecka od Switche :D
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    PICAZSOO: 100% ja nosim 65W upgrade od JSAUX (Stejna velikost a extra 1m kabelu)
    PICAZSOO
    PICAZSOO --- ---
    Já bych hlavně doporučil kabel aspoň tak dlouhej jako je ten na originálním zdroji ke SD.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    V alze ted maji za luxusni cenu:

https://www.alza.cz/fixed-gan-s-2xusb-c-a-samonavijecim-kabelem-podpora-pd-3-0-65w-bila-d13070678.htm

A kdybych si kupoval neco pro sebe, tak tohle:
    https://www.alza.cz/mobile-origin-gan-100w-compact-multihub-charger-pw18-with-3x-usb-c-usb-a-d13095336.htm
    + Kabel
    + Podpora 100-240V AC
    + 65W + 30W staci na notas a SteamDeck :)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    TOMICK: 45W USB Power Delivery je minimum. Dneska to najdes vsude a moje doporuceni je vzit 65W pouze pokud pouzivas dockovaci stanici.

budou fungovat i mensi, jenom proste nabijis dele.
    PICAZSOO
    PICAZSOO --- ---
    TOMICK: Tahle samsung nabíječka prý je ok - vejde se do toho velkého obalu:
    Reddit - The heart of the internet
    https://www.reddit.com/r/SteamDeck/comments/ugm0ud/probably_the_best_eu_charger_for_steamdeck_case/
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    TOMICK: Davam to na generickou USB C nabijecku. Predtim jsem to mel na Lenovo 68W, ted jsem tu zmet nabijecek, co jsem tam mel, trochu konsolidoval a dal tam Anker Prime Charger 200W. Se spravnym kabelem oboji nabiji "rychle", pozna se to podle jasne bile svitici kontrolky vedle nabijeciho portu.
    TOMICK
    TOMICK --- ---
    Zdravim! Neporadili by jste mi nekdo nejakou alternativu k nabijeni oled steamdecku? Ta UK redukce, co sem k tomu dostal, se mi strasme nelibi:) dik moc
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Spis az ti prijde, tak zapoj do elektriky a priprav se ze prvni update muze trvat dlouho a bude pravdepodobe potrebovat restart rucne.

Celkem casta stiznost novych uzivatelu zpusobena tim, ze deck ma stary FW z tovarny.

Nebo aktualizovat rucne v Recovery.
    SUBTITLES017
    SUBTITLES017 --- ---
    no jak to čtu, tak origo bude asi nejjistější cesta :) zatím čekám na doručení (doufám, ze v úterý, uz se nemůžu dočkat), pak se pořádně seznámím s handheld modem a dock vezmu stejne asi až za par týdnů.. a urcite vezmu origo
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    To je chovani USB docku obecne, ale Steam Deck ma problem s USB inicializaci pri startu. (Wayland/Gamescope nerozpozna spravne monitor pokud to startuje s externim monitorem v grafickem boot rezimu.)
    SMIICH
    SMIICH --- ---
    SUBTITLES017:
    Můžu přidat vlastní zkušenost: doma mám Lenovo 40AC a Lenovo 40AY.
    Lenovo 40AC (Thunderbolt 3 dock) mi se Steam Deckem nefunguje – Deck neumí Thunderbolt, takže funguje maximálně nabíjení, ale žádný obraz ani USB.
    Lenovo 40AY (USB-C dock) se Steam Deckem funguje normálně – obraz, klávesnice, myš, nabíjení.
    Občas se mi stane, že po připojení nenaskočí obraz a musím odpojit a znovu připojit monitor / dock. Podle zkušeností na fórech je to běžné chování Steam Decku + USB-C docků, není to problém konkrétního modelu.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    KAPITAN_JACK: Hmm tu mam na ceste a zitra tu bude. Neodolal jsem sleve.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam