• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MLIKARNASoustružení (dřeva) a vše s tím spojené...
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Na zacatku byl zbytek fosny dubu. V mistech, kde byla problemova kresba jsem si na cnc jsem vyfrezovala otvory. Udelala jsem na to vycpavku (kvuli uspore epoxidu) ze smrku a nasledne vylila. Na druhe fotce je videt zbytek te vycpavky.
    Moje prvni vazna prace s karbidem. Chce to trpelivost a vedet kde to muze dostat catch a kde je to bezpecny. Ve finale se mi to podarilo znicit lesticim pripravkem, ktery mi udelal to, ze cast byla probrousena na drevo a cast na lesk. Navic na te casti, ktera byla probrousena, neslo dosahnout lesku (mozna i nejaka chemicka reakce). Protoze uz to neslo upnout, tak jsem to dobrousila v ruce (powersanding na vrtacce + brusne pasty). Vnitrek se tak leskne o kousicek mene (je to opravdu neznatelny rozdil) nez kraje, ale zachranila jsem to.
    Kometa je taky delana na cnc a proti svetlu vypada uzasne viz posledni fotka. Tloustka dna je cca 10-12 mm, boky kolem 15-17 mm.

    ZCR
    ZCR --- ---
    ADAMH: obrážej bazary a blešáky, spoustu nářadí vůbec nemá smysl kupovat v krámě
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ADAMH: Na podelne soustruzeni se pak pouzivaji i obycejne ploche klice. Suplera je mnohem presnejsi, ale klice ti daji zakladni predstavu. Kdyz jsem treba delala uchytky, tak jsem jen stridala 2 rozmerove klice (uchytka se rozsirovala) a prace sla rychle od ruky. Navic teda klicem muzes jezdit po obrobku a druhou rukou soustruzit.
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    MERISCZ: Musím šetřit :)) Ale ano, už jsem po tom také pokukoval.
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    ADAMH: ještě tohle je dobrý kamarád

    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ADAMH: Je tam kvuli vylomeni zeleza/popraskani dreva za provozu, stejne tak jako ochrana pri natloukani.
    Je to orech, ze jo? Ten je mekky, ale treba buk by to vydrzet nemusel.
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    WEWERKA: Já myslel, že tam je kroužek na stažení aby to tam drželo lépe :-) Tak příště.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ADAMH: Tys nejdriv natloukl zelezo a az pak krouzek? Krouzek je tam kvuli tomu, aby to v tom miste neprasklo. Primarne to prave muze prdnout pri natloukani. Krouzek by tam mel byt driv nez zelezo.
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    WEWERKA: Dnes jsem si zkusil druhý kousek. To 8.5mm železo jsem do otvoru od 8mm vrtáku narval gumovou paličkou. Už to nikdo nikdy nevyndá :-) Kroužek podobně, udělal jsem si ve stole díru do které to vložil a pak bouchal co to šlo.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ADAMH: Na epoxidu neni nic spatneho. Kdyz to ma vakl, tak je to spravne reseni. Jinak zminena suplera je tvuj kamarad :)
    Kdyz ti nevychazi velikostne vrtak, muzes jeste zkusit dat na tyc (treba 6 mm hlazenku) smirgl a ve vrtacce to protocit v otvoru.
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    ADAMH: já si ten kroužek přilepil bílou páskou mimo a zkoušel jsem. Ale taky jsem některé netrefil a lepil. Na tom není nic špatného.
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    HILFIK: Na videa mrknu .)
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    HILFIK: A pro otvor dle citu, po kolika 0.1mm se dělají rozestupy vrtáku? :) Já snad videl jen po půlkách mm. Tady mě to na 8mm prostě narvat nešlo a 9 by bylo už moc. 8.5 jsem tuším neměl
    HILFIK
    HILFIK --- ---
    ADAMH: dvakrat mer, jednou rez :D
    Pouzij supleru (=posuvne meritko) a kdyz se budes blizit ke finalnimu prumeru tak ubirej po malych kouscich a casto premeruj. Popr. to muzes to jeste sundavat ze soustruhu zkouset na primo na krouzek, ale to je zbytecne komplikovane.
    Je pouzivam spis zelezne krouzky a necham si 1 mm presah (+ srazim okraj na nabeh) a pak to tam naboucham "na pankaca" kladivem.
    Jinak internet poskytuje dost inspirace https://www.youtube.com/results?search_query=turn+handle+gouge
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    Je nějaký všeobecný postup jak si udělat madlo např k dlátu? Já teď zkoušel. Ve výsledku se mě moc nepovedlo chytit přesný průměr díry a velikosti na kroužek. Nakonec jsem to musel doladit epoxidem :-/

    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    MLIKARNA: Neboj, dám ti jinej kousek jilmu :-)
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    MLIKARNA: nechceš sem dát fotku toho květináče z jilmu? Jak pěkně prasknul.
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    ADAMH: určitě říznout přes střed na dvě půlky. Tím nic nezkazíš a zmenšíš tím pnutí. Takže bude menší pravděpodobnost, že to praskne tolik. Nevím, co utočíš na soustruhu, ale můžeš klidně hned z půlky vytočit "live edge" (nevím, jak se jí správně řekne česky). U té pak deformace schnutím, nebo praskliny většinou nevadí, protože díky jejímu tvaru tam vlastně nevidíš kruh.

    Tohle je cca před měsícem a půl kácená škumpa. Točil jsem jí minulý týden.

    ADAMH
    ADAMH --- ---
    WEWERKA: ONLY_Q: MERISCZ: No právě, říznout či neříznout. V kůře bylo i tak docela živo, jeden červík nalezen, takže jsem to jen očistil, zatřel nějakym sealerem a nechám ještě venku proschnout a časem se podívam. Popravdě nevím co to je, dostal jsem to s tím ,že to darující před lety našel někde v lese a moc se mu to líbílo :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam