• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    já si zase neumím představit webovou aplikaci, která žije dekády bez masivních přepisů.. nemluvě o tom, že před dekádami nic takového jako webové aplikace nebyly..
    VOY
    VOY --- ---
    RATTKIN: Nevim kde pracujes, ale ja si fakt nedovedu predstavit vlastne cokoli kazdy rok prepisovat. Leda ze by to byla nejaka mikroskopicka interni aplikace a pozadavky se kazdy rok drasticky menily. V realu se setkas spis s tim, ze software zije dekady a postupne se na nej nabaluji tuny bordelu. Nas job spociva v tom tuhle komplexitu nejak manazovat a zajistit, ze se vyvoj kompletne nezastavi. Jedna z moznych zbrani jsou jiste i strategicky rewrity nejakych casti, kde uz to dal opravdu nejde, ale v praxi to vidim spis zridka a nezenou se do toho ani programatori, natoz management.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    KOJA: já nejsem (ještě) ve fázi co teď ty.
    Napadá mě, není ten přístup o kterým píšeš, z prostředí Enterprise ShitWare?

    Na TypeScript frontendech jsme zvyklí každý cca rok alikaci komplet přepsat. Místo battle-tested říkáme legacy. aby se to nerozpadlo při každém rewrite, používáme devops a testy.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    JANFROG: CVS.. tyhle moderní metody. Na stáži co sem dělal.. no taky už to je 15 let (2007) sem potkal v praxi používaný RCS.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KOJA:
    > A taky jsem pochopil, ze to ze mi neco prijde divny a zmatecny muze byt muj problem a ne nutne problem toho kodu
    Presne. Tech duvodu by se naslo vic, muze to byt tim, ze nevidis vetsi / historicky kontext nebo proste tim, ze pred lety se moc nevedelo jak to delat jinak.

    > Navic jsem si na patrani v kodu a git archeologii zvyknul a do urcite miry to ted pokladam za svou konkurencni vyhodu.
    Ha ha, presne! Na tom jsem si (castecne) vystavel zivnost :-)

    A pro kontext, schvalne jsem si dohledal pocatky toho v cem se vrtam posledni dobou ja, samotneho me to prekvapilo:
    P1: prvni release 1986
    P2: nejstarsi dohledatelny copyright notice 1988
    P3: vyvijen minimalne od 1996

    pro srovnani, prvni release CVS byl v roce 1990 :-)
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    KOC256: JJ, nekdy i poznam, kdo to psal jenom podle stylu. A to i pres normu kodovani, co v praci mame, stejne je ten rukopis videt.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    KOJA:
    Já to mám rád.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    KOJA: No já bych k tomu dodal poslední políčko "ježiš! dyť je to můj vlastní kód!"
    KOJA
    KOJA --- ---
    HOWKING: Jo, jo, pamatuju doby kdy me takovyhle veci pekne frustrovaly a na cokoliv co jsem pokladal za chliv jsem navrhoval to prepsat…

    Casem jsem samozrejme pochopil, ze tohle je de-facto industry standard a taky proc zkusenejsim kolegum pri slovech “cely prepsat” vyrazil pot na cele - protoze i kdyz je neco napsano prasecky, hodnota toho ze to je battle-tested byva k nezaplaceni. A taky jsem pochopil, ze to ze mi neco prijde divny a zmatecny muze byt muj problem a ne nutne problem toho kodu (arogance mladi a ignorance).

    Dneska to beru tak, ze citelnost a pochopitelnost je v prumeru pres obor dost spatna ale zaroven si uvedomuju jak tezkej to je problem a nemam zadne obecne reseni. Navic jsem si na patrani v kodu a git archeologii zvyknul a do urcite miry to ted pokladam za svou konkurencni vyhodu.

    Jak tohle vidite vy ostatni?

    Mozna pro kontext-posledni leta se rejpu prevazne v open-source codebase co ma 10+ let a par MLOC.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    JANFROG: vzdycky jsme to nakonec rozjeli a demo dokoncili velice uspesne. Byli jsme dobrej tym.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    MARASAN: A jak to dopadlo? Rozjelo se to?
    SAJAGI
    SAJAGI --- ---
    DAVIDOWITCH: Nechodit na hotel ;)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    MARASAN: Náhodně nefungující věci v aerospace.. radši chodit pěšky říkáš?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Nam se bezne stavalo na exhibicich, ze vecer vsechno v cajku vali, dema demujou, deme na hotel. Rano zpatky a nejede nic. To sme meli njaky maly ARMovy clustery pro aerospace.
    KOJA
    KOJA --- ---
    JANFROG: Jo, predtaceni je pro sraby ale ono kdyz si predstavim demo napul hotove sw fycury na vicemene-fungujicim vyvojovem hardwaru kde jakakoliv deviace od peclive otestovaneho scenare znamena treba kernel panic tak tomu rozumim 😅

    Klobouk dolu pred tvou pohotovosti! Verim, ze i kdyby ohledne niceho jineho tak k jevistnimu stresu vyvojari empatii maji. Ja bych ti taky fandil :)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KOJA: Tak jako kdyby to bylo battle-tested tak je to stara vec a nema cenu o tom vic plkat, ne? Plkat ma cenu u cutting-edge veci :-)

    Predtocena videa na me osobne pusobi divne, tak nejak "srabacky" ze tomu prezentujici tak uplne neveri a tak to nechci sam :-) Ale jsou to nervy, to jo. Chapu ze to nekdo predtoci, vlastne docela zavidim, ze to ma tak na haku, me to proste neda...

    Pred mnoha lety jsem mel hodinove demo jedne silenosti a po 20 min se to uplne zatuhlo. Docela jsem ze zapotil. zacal resit v cem je problem zatimco 100 lidi koukalo na moji obrazovku. No asi po 5 minutach nadavani (samozrejme pres mikrofon patricne slysitelneho) mi doslo. ze jsem to asi omylem pustil v GDB a nechal tam zapomentej breakpoint. Tak jsem ho smazal a vse se zase rozjelo. No proste trapas. No a vecer v hospode mi pak den typek rika ze to bylo "very cool." :-)
    SATAI
    SATAI --- ---
    KOJA: proto za sebe posílám demovat našeho kvéáče ;-)
    KOJA
    KOJA --- ---
    JANFROG: Live demo je asi nejvic stresujici forma talku co si umim predstavit. Obzvlast pokud to neni (a to vetsinou neni) vyznamne battle-tested konfigurace. U nas se kdyz to dava smysl veci tohohle charakteru obcas proste predtoci a pak se pusti video.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    JANFROG: "publika rekne abych neco s cim" ma byt "abych udelal neco s cim jsem..."
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam