• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    to duševní zdraví je důležité, já programuju zatím 4. rokem a zatím mě to nepustilo, uvidím za 10 let.

    Na druhou stranu, první verze gmailu byly kompatibilní s ie6 a byly napsané v kdo ví čem. Za tu domu měli hodně rewritů, ne jen změnu ikonky.
    Moderní aplikace se mění velice rychle a devops je metodologie, jak se z toho nezbláznit.
    VOY
    VOY --- ---
    Hlavne na svete je tolik kodu, ze nikdo nikdy nebude mit dost casu udelat vsechen co by chtel krasny a cisty. A nebo se najde nekdo kdo bude mit jinou definici krasy a cistoty, napr. nekdo kdo si neulitava na funkcionalnim programovani atp. Proto se priklanim k tomu, ze zraly programator si snaze udrzi dusevni zdravi pokud slevi z toho, ze jeho zivotni misi je psat jedine cisty kod :-).
    VOY
    VOY --- ---
    RATTKIN: Tak gmail byla jedna z prvnich opravdu modernich webovych aplikaci a je tu s nami uz 18 let. Je to samozrejme relativni, chces-li byt opravdu striktni tak osobni pocitace tu s nami zas tak dlouhou nejsou.
    SATAI
    SATAI --- ---
    RATTKIN: za dekady tu budou dekady stare webove aplikace...
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    já si zase neumím představit webovou aplikaci, která žije dekády bez masivních přepisů.. nemluvě o tom, že před dekádami nic takového jako webové aplikace nebyly..
    VOY
    VOY --- ---
    RATTKIN: Nevim kde pracujes, ale ja si fakt nedovedu predstavit vlastne cokoli kazdy rok prepisovat. Leda ze by to byla nejaka mikroskopicka interni aplikace a pozadavky se kazdy rok drasticky menily. V realu se setkas spis s tim, ze software zije dekady a postupne se na nej nabaluji tuny bordelu. Nas job spociva v tom tuhle komplexitu nejak manazovat a zajistit, ze se vyvoj kompletne nezastavi. Jedna z moznych zbrani jsou jiste i strategicky rewrity nejakych casti, kde uz to dal opravdu nejde, ale v praxi to vidim spis zridka a nezenou se do toho ani programatori, natoz management.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    KOJA: já nejsem (ještě) ve fázi co teď ty.
    Napadá mě, není ten přístup o kterým píšeš, z prostředí Enterprise ShitWare?

    Na TypeScript frontendech jsme zvyklí každý cca rok alikaci komplet přepsat. Místo battle-tested říkáme legacy. aby se to nerozpadlo při každém rewrite, používáme devops a testy.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    JANFROG: CVS.. tyhle moderní metody. Na stáži co sem dělal.. no taky už to je 15 let (2007) sem potkal v praxi používaný RCS.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KOJA:
    > A taky jsem pochopil, ze to ze mi neco prijde divny a zmatecny muze byt muj problem a ne nutne problem toho kodu
    Presne. Tech duvodu by se naslo vic, muze to byt tim, ze nevidis vetsi / historicky kontext nebo proste tim, ze pred lety se moc nevedelo jak to delat jinak.

    > Navic jsem si na patrani v kodu a git archeologii zvyknul a do urcite miry to ted pokladam za svou konkurencni vyhodu.
    Ha ha, presne! Na tom jsem si (castecne) vystavel zivnost :-)

    A pro kontext, schvalne jsem si dohledal pocatky toho v cem se vrtam posledni dobou ja, samotneho me to prekvapilo:
    P1: prvni release 1986
    P2: nejstarsi dohledatelny copyright notice 1988
    P3: vyvijen minimalne od 1996

    pro srovnani, prvni release CVS byl v roce 1990 :-)
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    KOC256: JJ, nekdy i poznam, kdo to psal jenom podle stylu. A to i pres normu kodovani, co v praci mame, stejne je ten rukopis videt.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    KOJA:
    Já to mám rád.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    KOJA: No já bych k tomu dodal poslední políčko "ježiš! dyť je to můj vlastní kód!"
    KOJA
    KOJA --- ---
    HOWKING: Jo, jo, pamatuju doby kdy me takovyhle veci pekne frustrovaly a na cokoliv co jsem pokladal za chliv jsem navrhoval to prepsat…

    Casem jsem samozrejme pochopil, ze tohle je de-facto industry standard a taky proc zkusenejsim kolegum pri slovech “cely prepsat” vyrazil pot na cele - protoze i kdyz je neco napsano prasecky, hodnota toho ze to je battle-tested byva k nezaplaceni. A taky jsem pochopil, ze to ze mi neco prijde divny a zmatecny muze byt muj problem a ne nutne problem toho kodu (arogance mladi a ignorance).

    Dneska to beru tak, ze citelnost a pochopitelnost je v prumeru pres obor dost spatna ale zaroven si uvedomuju jak tezkej to je problem a nemam zadne obecne reseni. Navic jsem si na patrani v kodu a git archeologii zvyknul a do urcite miry to ted pokladam za svou konkurencni vyhodu.

    Jak tohle vidite vy ostatni?

    Mozna pro kontext-posledni leta se rejpu prevazne v open-source codebase co ma 10+ let a par MLOC.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    JANFROG: vzdycky jsme to nakonec rozjeli a demo dokoncili velice uspesne. Byli jsme dobrej tym.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    MARASAN: A jak to dopadlo? Rozjelo se to?
    SAJAGI
    SAJAGI --- ---
    DAVIDOWITCH: Nechodit na hotel ;)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    MARASAN: Náhodně nefungující věci v aerospace.. radši chodit pěšky říkáš?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Nam se bezne stavalo na exhibicich, ze vecer vsechno v cajku vali, dema demujou, deme na hotel. Rano zpatky a nejede nic. To sme meli njaky maly ARMovy clustery pro aerospace.
    KOJA
    KOJA --- ---
    JANFROG: Jo, predtaceni je pro sraby ale ono kdyz si predstavim demo napul hotove sw fycury na vicemene-fungujicim vyvojovem hardwaru kde jakakoliv deviace od peclive otestovaneho scenare znamena treba kernel panic tak tomu rozumim 😅

    Klobouk dolu pred tvou pohotovosti! Verim, ze i kdyby ohledne niceho jineho tak k jevistnimu stresu vyvojari empatii maji. Ja bych ti taky fandil :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam