• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    KOC256
    KOC256 --- ---
    JANFROG: To mi zni jako hodne plytvani prostredky… taky doufam ze tu pak pustis nejake info…
    KOJA
    KOJA --- ---
    JANFROG: Ty kraso! Doufam, ze budes mit chut se o ten pribeh podelit. V jakem oboru to je? Takovyhle stupen osviceni, to musi byt nejaky provoz jaderne elektrarny nebo tak neco
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    GIOMIKY: u programatora? Ze chce se zivit nebo privydelavat nebo si aspon najde hobby pro vsechny vecery v necem fyzickym - kovovyroba, vareni piva, prace s kuzi nebo drevem, farmareni apod.
    Aspon z myho okoli, me se to netyka (zatim jsem ve fazi objednavani domaciho pivovaru, abych se to naucil, a obcas koukam po nejaky nebytovce v okoli.... :-) )
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    DEFILA: Hele, najdou se takovi - jsou to ti, kdo pochopili vaznost situace driv, nez je to semlelo. Pak plati a radi :-)

    Ja osobne jsem se takoveho prepisovaciho projektu jednou zucastnil (slo o nahrazeni klicove technologie ke ktere ani nebyly zdrojaky, jen 32bit PE/COFF executable :-)

    Vim (= osobne znam lidi, co to delali a vypil jsem s nima nejednu lahev vina :-) o dalsich uspesnych prepisovacich projektech:
    - jeden byl o prepsani ridiciho systemu z Delphi do .NET - slo asi o 1.5mloc kodu, trvalo to 18 mesicu.
    - dalsi prepisoval runtime (VM) z custom DSL do C99 - ten runtime pouzivaj firmy po celem svete, velikosti Chrysler, GM, Boeing, BMW, ...

    A dokonce vim o typkovi co rozjel ve firme prepisovaci projekt nejakeho stareho kodu cca 1mloc do Javy NIKOLI proto, aby na to presli, ale proto, aby si overil, ze to je funkcni exit strategy pokud s puvodni technologii budou neprekonatelne problemy a aby pro ten pripad mel potrebne know-how. Takze az to prepisou, cele to zahodi...Ale to jsem jen slysel, tohodle typka na zivo uvidim pristi tyden, tak jsem zvedav jak to je :-)

    Ale teda vsechno tohle jsou historky z US-based firem.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Kdy podle vás přijde krize středního věku a jak se projevuje?
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    Taky sem se nedavno taky pri jednom pohovoru setkal s zivou existenci Delphi na nakym projektu v telco prostredi, uz si teda nepamatuju co to presne bylo za projekt
    LAAZI: ja mival mezi rokama 2008-2012 jako postranni projekt interni bugtracer napsanej ve VB6 taky a jeden z tymu udrzoval vlastni framework ve VB6 taky a drzeli se ho zuby nehty i presto ze na jare 2008, kdy sem tam zrovna nastupoval, tomu skoncila podpora // pamatuju se jak to vselijak patchovali s kazdym novym releasem widli
    LAAZI
    LAAZI --- ---
    Ja kdyz nastupoval do firmy jako databazista, tak mi rikali, ze budu muset obcas hrabnout do vb6, ze tam je este starej backoffice client, ale ten se prepisuje a behem tohoto roku bude prepsanej.
    To byl rok 2006. No a zrovna minulej tejden jsem v zertu kolegovi rikal, ze by mohl prepsat nakej dalsi formular a poslal me do haje, prej moc tlacitek, nevlezlo by se to do sprintu nebo co :)
    DEFILA
    DEFILA --- ---
    JANFROG: tak fortran, Cobol ci AS400 bych nechal stranou, dokonce jsem i premyslels, ze bych se treba naucil COBOL nebo poradne AS400, abych si to doklepal do duchodu - mno a pak jsem si rekl, ze radsi ne : )
    DEFILA
    DEFILA --- ---
    JANFROG:
    ano, ale je klient to ochotny zaplatit, kdyz mu funkcinalita zustane stejna? : ); ten fail status tehle projektu je velky, zapojil jsem se Xkrat a to pocatecni nadseni po chvili zmizi, clovek zjisti, ze jste max 3 a delate to, kdyz je moznost...
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    KOLCON, SPIKE411: prvni co me napada, ze Total Commander byl taky v Delphi a porad je to plne funkcni udrzovany produkt, ale ted koukam ze podle wiki je x64 release v Lazarusu (Free Pascal compiler)

    a tenhle 2 roky stary thread vypada, ze je okolo Delphi/Pascal porad docela zivo
    How widely used is Delphi Pascal? - Quora
    https://www.quora.com/How-widely-used-is-Delphi-Pascal
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    DAVIDOWITCH: SSE core business logic (management/monitoring/billing) je v COBOLu na mainframech (S360x) a klientske rozhrani je Visual Age Smalltalk na Windows (NT) a nektere specialnejsi veci na OS/2.

    Takovejch veci jsou mrte...je to super, do toho se nikdo nehrne (fuj, je to prehistoricke, dneska jsou nove cool veci), takze v tehle oblastech je daleko mensi konkurence. I pomalejsi jedinci maji sanci :-)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    Půlka věci v CERNu je ve Fortranu, mě tak napadlo
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KOC256: No jo, kdyz uz se k takovejm prepisum rozhodnes, je treba to udelat chytre :-)

    Problem IMO je, ze v drtive vetsine to programatori/management vezme zaroven jako prilezitost to vylepsit, prejit na modernejsi architekturu, pouzit nove cool frameworky/featury. Do nedopada dobre...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    KOLCON:
    V tomto auditku bys asi už mohl vědět, že ne vše se vyplatí přepisovat. Hromada systémů je psaných v Delphi, Power Builderu, FoxPro a podobně. Na straně webů v prezistorických PHP, ASP, …

    Historicky si např. vzpomínám jak K2 přepisovala své ERP do C# a hodně u toho krvácela. Prostě něco kde nonstop píše pár desítek programátorů nové funkčnosti ideálně posledních 20 let nechceš zahodit a napsat si je znovu… …i kdybych jich byla čtvrtina co chceš zachovat. Takže vznikají i různé cool přístupy kde nad to postavíš WS a z nového cool rozhraní s tím komunikuješ skrz toto… Ufff…
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    KOLCON: Ne nutně:

    Stable release
    RAD Studio 11.1 Alexandria[1] Edit this on Wikidata / 15 March 2022; 2 months ago
    Written in
    Mostly Delphi (Object Pascal)
    Operating system
    Runs on Windows 10;[2] targets Windows 10, Linux, macOS, Android, iOS

    Ale spíš jo. 🙃
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    Potřebuji kalibraci... Chápu správně, že když mi firma řekne, že mají informační systém napsaný v Delphi, tak mají 20+ let technologický dluh?

    Nebo jsou Delphi pořád živá věc?
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    ALMAD: Koukám že moje práce kdy jsem byl já, šéf a pak už majitel, se kterým se všichni v týmu znali měla i jiný výhody než bragging rights. Jako třeba že na tichou poštu fakt nebyl prostor, plus jsme věděli cíl, ne jen manažerský rozkaz (ne že bych párkrát nedostal sprda že se na meetingu postavím proti názoru šéfa)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    KOJA: Ja nerikam kazde, ale treba ja odesel proto, ze mi vnutili konkretni hiring process co mi nedaval smysl. Moh sem chodit a rikat lidem “jako ted prijde takovahle picovina, ale s tim se holt musite smirit”, ale pak by to bylo spatne nekolika urovnich.

    A samozrejme, chovani sefa strojovny muze byt racionalni, protoze salto vzad uz dvakrat delal…akorat pak ta vec jako celek prestava fungovat a je to videt. A co jsem videl ja, tak spis kapitan rek ostre doprava a ve strojovne si rekli “dostatecne ostre doprava, no to kdyz trochu pritlacime tak je 360, tak to nemusime delat vubec”.

    Oboje muze bejt pravda najednou, je to dost prirozenej vyvoj a imho master skill middle managementu prave je, aby k tomu nedochazelo :)
    ABAP
    ABAP --- ---
    KOLCON: https://theanarchistlibrary.org/library/bossbusters-how-to-fire-your-boss
    V korporátu dost účinná obrana. Stačilo nasrat pár nesprávných lidí a top management to do roka zabalil.
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    KOJA: Načež bude vyměněn pro neschopnost
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam