• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    DEFILA
    DEFILA --- ---
    JANFROG: tak fortran, Cobol ci AS400 bych nechal stranou, dokonce jsem i premyslels, ze bych se treba naucil COBOL nebo poradne AS400, abych si to doklepal do duchodu - mno a pak jsem si rekl, ze radsi ne : )
    DEFILA
    DEFILA --- ---
    JANFROG:
    ano, ale je klient to ochotny zaplatit, kdyz mu funkcinalita zustane stejna? : ); ten fail status tehle projektu je velky, zapojil jsem se Xkrat a to pocatecni nadseni po chvili zmizi, clovek zjisti, ze jste max 3 a delate to, kdyz je moznost...
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    KOLCON, SPIKE411: prvni co me napada, ze Total Commander byl taky v Delphi a porad je to plne funkcni udrzovany produkt, ale ted koukam ze podle wiki je x64 release v Lazarusu (Free Pascal compiler)

    a tenhle 2 roky stary thread vypada, ze je okolo Delphi/Pascal porad docela zivo
    How widely used is Delphi Pascal? - Quora
    https://www.quora.com/How-widely-used-is-Delphi-Pascal
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    DAVIDOWITCH: SSE core business logic (management/monitoring/billing) je v COBOLu na mainframech (S360x) a klientske rozhrani je Visual Age Smalltalk na Windows (NT) a nektere specialnejsi veci na OS/2.

    Takovejch veci jsou mrte...je to super, do toho se nikdo nehrne (fuj, je to prehistoricke, dneska jsou nove cool veci), takze v tehle oblastech je daleko mensi konkurence. I pomalejsi jedinci maji sanci :-)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    Půlka věci v CERNu je ve Fortranu, mě tak napadlo
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KOC256: No jo, kdyz uz se k takovejm prepisum rozhodnes, je treba to udelat chytre :-)

    Problem IMO je, ze v drtive vetsine to programatori/management vezme zaroven jako prilezitost to vylepsit, prejit na modernejsi architekturu, pouzit nove cool frameworky/featury. Do nedopada dobre...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    KOLCON:
    V tomto auditku bys asi už mohl vědět, že ne vše se vyplatí přepisovat. Hromada systémů je psaných v Delphi, Power Builderu, FoxPro a podobně. Na straně webů v prezistorických PHP, ASP, …

    Historicky si např. vzpomínám jak K2 přepisovala své ERP do C# a hodně u toho krvácela. Prostě něco kde nonstop píše pár desítek programátorů nové funkčnosti ideálně posledních 20 let nechceš zahodit a napsat si je znovu… …i kdybych jich byla čtvrtina co chceš zachovat. Takže vznikají i různé cool přístupy kde nad to postavíš WS a z nového cool rozhraní s tím komunikuješ skrz toto… Ufff…
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    KOLCON: Ne nutně:

    Stable release
    RAD Studio 11.1 Alexandria[1] Edit this on Wikidata / 15 March 2022; 2 months ago
    Written in
    Mostly Delphi (Object Pascal)
    Operating system
    Runs on Windows 10;[2] targets Windows 10, Linux, macOS, Android, iOS

    Ale spíš jo. 🙃
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    Potřebuji kalibraci... Chápu správně, že když mi firma řekne, že mají informační systém napsaný v Delphi, tak mají 20+ let technologický dluh?

    Nebo jsou Delphi pořád živá věc?
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    ALMAD: Koukám že moje práce kdy jsem byl já, šéf a pak už majitel, se kterým se všichni v týmu znali měla i jiný výhody než bragging rights. Jako třeba že na tichou poštu fakt nebyl prostor, plus jsme věděli cíl, ne jen manažerský rozkaz (ne že bych párkrát nedostal sprda že se na meetingu postavím proti názoru šéfa)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    KOJA: Ja nerikam kazde, ale treba ja odesel proto, ze mi vnutili konkretni hiring process co mi nedaval smysl. Moh sem chodit a rikat lidem “jako ted prijde takovahle picovina, ale s tim se holt musite smirit”, ale pak by to bylo spatne nekolika urovnich.

    A samozrejme, chovani sefa strojovny muze byt racionalni, protoze salto vzad uz dvakrat delal…akorat pak ta vec jako celek prestava fungovat a je to videt. A co jsem videl ja, tak spis kapitan rek ostre doprava a ve strojovne si rekli “dostatecne ostre doprava, no to kdyz trochu pritlacime tak je 360, tak to nemusime delat vubec”.

    Oboje muze bejt pravda najednou, je to dost prirozenej vyvoj a imho master skill middle managementu prave je, aby k tomu nedochazelo :)
    ABAP
    ABAP --- ---
    KOLCON: https://theanarchistlibrary.org/library/bossbusters-how-to-fire-your-boss
    V korporátu dost účinná obrana. Stačilo nasrat pár nesprávných lidí a top management to do roka zabalil.
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    KOJA: Načež bude vyměněn pro neschopnost
    KOJA
    KOJA --- ---
    ALMAD: Jj, tohle my smysl dava. Ale porad nechapu jak to souvisi s tim obhajovanim kazde (i blbe) myslenky nejvyssiho nacelnika pred svyma podrizenyma. Kdyz by nacelnik ponorky vymyslel fakt nejakou kravinu (salto vzad?) tak bych cekal, ze kriticke zpracovani rozkazu nize je zasadni. Cili, ze velitel strojovny s tim tym ani nebude otravovat a nahlasi nahoru neco jako “pres veskere usili projekt nevysel”.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NAVARA: Asi zalezi jak vysoko by miril. Takovy ten stredni management nikdo neresi.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    CERMI_FOX: On ten duvid se meni dle toho na ktere strane je hodnotitel…

    - dobreho programatora je skoda
    vs.
    - programatora nemuzes pustit mezi lidi

    Ale myslim ze to je jako obvykle nekde mezi.
    1/ programator by musel chtit (se nekam posunout)
    2/ musel by na to mit schopnosti. Viz staci si tu precist, kde vetsina se priklani k tomu ze nechce vest lidi.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    ALMAD: Tohle vlastne bylo moje nejvetsi korporatni prekvapeni: cekal sem ze banda schopnejch (a dobre zaplacenejch) lidi bude zneschopnena managementem odtrzenym od reality. Ale ty vejs postaveny lidi co sem potkal (VP/SVP-level) byli fakt dobry. Akorat otocit tim kormidlem je fakt tezkej problem. Zvlast kdyz mas v podpalubi lidi, co uz nebyli mimo podpalubi tveho korporatu 30 let a na takovy ty tvoje novinky jako je cloud se v roce 2020 divaji s krajnim odporem.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    KOJA: No ne, jakoze velka firma je proste tanker co ma svoji setrvacnost. A kdyz kapitan zacne tocit kormidlem, jako fakt zurive, tak to trva fakt dlouho, nez se zacne zatacet. Akorat to kormidlo na mustku neotaci kormidlem na zadi primo, ale pres prevodni kolecka kterejma je ten stredni management. Jeho uloha je aby ten prevod byl co nejefektivnejsi a aby ty lidi co veslujou byli co nejspokojenejsi a vedeli, proc se co deje.

    Noa kdyz se to dostane do toho klasickyho modelu ze kapitan rve ledovec pred nama, ostre na pravobok, prvni dustojnik rekne “starej to chce trochu napravo”, plavcik prenasenici prikaz zajde po ceste na pivo, vedouci steojovny si pod fousama rekne “napravo napravo, jeste loni rikali nalevo a vubec, novej kapitan je tu jenom pulrok a prvni dustojnik se toci kazdy dva roky, pockame jestli to tam nahore myslej vazne, voni se kdyzak ozvou znova, nebudem se unahlovat”, tak…mas klasickej korporat ;)
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    Vono to je těžký. Vždycky seš v sendviči.. Někdo na tebe tlačí seshora (šéf, zákazník, korporátní st... pravidla). A vždycky je někdo pod tebou, co na tebe kouká jak na vola, co to po něm zase chceš...

    Střední management je asi největší peklíčko, máš už pod sebou lidi a zároveň nemůžeš nic moc prosadit. Co tak pozoruju, nejlíp se v něm daří takovým typům Švejka (a to nemyslím negativně, on měl úžasnou schopnost se přizpůsobit prostředí).
    KOJA
    KOJA --- ---
    ALMAD: Zajimavy. Jak to myslis s tim ze bez toho je to prace delana blbe? Jakoze kdyz se nekomu podari prodat nejakou myslenku svemu tymu tak je ten tym spokojenejsi a treba i vykonnejsi?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam