• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    ALMAD: Koukám že moje práce kdy jsem byl já, šéf a pak už majitel, se kterým se všichni v týmu znali měla i jiný výhody než bragging rights. Jako třeba že na tichou poštu fakt nebyl prostor, plus jsme věděli cíl, ne jen manažerský rozkaz (ne že bych párkrát nedostal sprda že se na meetingu postavím proti názoru šéfa)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    KOJA: Ja nerikam kazde, ale treba ja odesel proto, ze mi vnutili konkretni hiring process co mi nedaval smysl. Moh sem chodit a rikat lidem “jako ted prijde takovahle picovina, ale s tim se holt musite smirit”, ale pak by to bylo spatne nekolika urovnich.

    A samozrejme, chovani sefa strojovny muze byt racionalni, protoze salto vzad uz dvakrat delal…akorat pak ta vec jako celek prestava fungovat a je to videt. A co jsem videl ja, tak spis kapitan rek ostre doprava a ve strojovne si rekli “dostatecne ostre doprava, no to kdyz trochu pritlacime tak je 360, tak to nemusime delat vubec”.

    Oboje muze bejt pravda najednou, je to dost prirozenej vyvoj a imho master skill middle managementu prave je, aby k tomu nedochazelo :)
    ABAP
    ABAP --- ---
    KOLCON: https://theanarchistlibrary.org/library/bossbusters-how-to-fire-your-boss
    V korporátu dost účinná obrana. Stačilo nasrat pár nesprávných lidí a top management to do roka zabalil.
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    KOJA: Načež bude vyměněn pro neschopnost
    KOJA
    KOJA --- ---
    ALMAD: Jj, tohle my smysl dava. Ale porad nechapu jak to souvisi s tim obhajovanim kazde (i blbe) myslenky nejvyssiho nacelnika pred svyma podrizenyma. Kdyz by nacelnik ponorky vymyslel fakt nejakou kravinu (salto vzad?) tak bych cekal, ze kriticke zpracovani rozkazu nize je zasadni. Cili, ze velitel strojovny s tim tym ani nebude otravovat a nahlasi nahoru neco jako “pres veskere usili projekt nevysel”.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NAVARA: Asi zalezi jak vysoko by miril. Takovy ten stredni management nikdo neresi.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    CERMI_FOX: On ten duvid se meni dle toho na ktere strane je hodnotitel…

    - dobreho programatora je skoda
    vs.
    - programatora nemuzes pustit mezi lidi

    Ale myslim ze to je jako obvykle nekde mezi.
    1/ programator by musel chtit (se nekam posunout)
    2/ musel by na to mit schopnosti. Viz staci si tu precist, kde vetsina se priklani k tomu ze nechce vest lidi.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    ALMAD: Tohle vlastne bylo moje nejvetsi korporatni prekvapeni: cekal sem ze banda schopnejch (a dobre zaplacenejch) lidi bude zneschopnena managementem odtrzenym od reality. Ale ty vejs postaveny lidi co sem potkal (VP/SVP-level) byli fakt dobry. Akorat otocit tim kormidlem je fakt tezkej problem. Zvlast kdyz mas v podpalubi lidi, co uz nebyli mimo podpalubi tveho korporatu 30 let a na takovy ty tvoje novinky jako je cloud se v roce 2020 divaji s krajnim odporem.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    KOJA: No ne, jakoze velka firma je proste tanker co ma svoji setrvacnost. A kdyz kapitan zacne tocit kormidlem, jako fakt zurive, tak to trva fakt dlouho, nez se zacne zatacet. Akorat to kormidlo na mustku neotaci kormidlem na zadi primo, ale pres prevodni kolecka kterejma je ten stredni management. Jeho uloha je aby ten prevod byl co nejefektivnejsi a aby ty lidi co veslujou byli co nejspokojenejsi a vedeli, proc se co deje.

    Noa kdyz se to dostane do toho klasickyho modelu ze kapitan rve ledovec pred nama, ostre na pravobok, prvni dustojnik rekne “starej to chce trochu napravo”, plavcik prenasenici prikaz zajde po ceste na pivo, vedouci steojovny si pod fousama rekne “napravo napravo, jeste loni rikali nalevo a vubec, novej kapitan je tu jenom pulrok a prvni dustojnik se toci kazdy dva roky, pockame jestli to tam nahore myslej vazne, voni se kdyzak ozvou znova, nebudem se unahlovat”, tak…mas klasickej korporat ;)
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    Vono to je těžký. Vždycky seš v sendviči.. Někdo na tebe tlačí seshora (šéf, zákazník, korporátní st... pravidla). A vždycky je někdo pod tebou, co na tebe kouká jak na vola, co to po něm zase chceš...

    Střední management je asi největší peklíčko, máš už pod sebou lidi a zároveň nemůžeš nic moc prosadit. Co tak pozoruju, nejlíp se v něm daří takovým typům Švejka (a to nemyslím negativně, on měl úžasnou schopnost se přizpůsobit prostředí).
    KOJA
    KOJA --- ---
    ALMAD: Zajimavy. Jak to myslis s tim ze bez toho je to prace delana blbe? Jakoze kdyz se nekomu podari prodat nejakou myslenku svemu tymu tak je ten tym spokojenejsi a treba i vykonnejsi?
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    KOJA: Tak samozrejme to tak delat nemusis, ale pak delas svoji praci blbe ;)

    A ono to neni binarni, je to spektrum a je na kazdym, kde ma tu hranici za kterou nejde. A samozrejme korporaty mani promakanou strategii jak te presvedcit, ze tohle kolecko salamu jeste zvladnes.
    KOJA
    KOJA --- ---
    ALMAD: To mas zajimavej pribeh!

    To, ze bych musel coby manazer obhajovat neco co se mi osobne prici je moje nocni mura. Byt to jenom o me tak to bych radsi podal vypoved ale umim si predstavit, ze kdyz je clovek zodpovedny za tym ktery navic nejakou dobu budoval, tak to je asi slozitejsi a muze byt celkem peklo. Z toho co popisujes, mi vlastne vychazi, ze stredni management musi byt lide budto se stejnymi nazory jako vrchni nacelnici nebo zcela bez nazoru.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    CERMI_FOX: Tak…kolik z toho je vyvoj? Jakoze v tomhle poctu to muze znamenat “problemy tvyho sefa resi jeho sef”, coz mi prijde fer (ale samozrejme firmy zvladnou vymyslet spoustu dysfunkci :))
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    ALMAD: Je fakt že já vlastně od školy dělám pro zahraniční firmy a v R&D, takže asi nemám úplně srovnání s tím co se dělá mimo IC a/nebo u nás.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ALMAD: celkem
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    CERMI_FOX: 500 celkem nebo vyvojaru?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ALMAD: je nas asi 500, nicmene tohle jsemvidaval celkem casto i jinde - u klientu, kdyz jsem jeste delal zakazkovy vyvoj. Z ty pozice jsem z toho mel akorat srandu :)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    DAVIDOWITCH: Jo presne. Akorat ja jak sem okolo tech startupu, tak se holt obcas clovek musi spokojit s protoduction.

    DEFILA: Ano a jde to velmi dobre, ale je to spis vyjimka. Cca dekadu jsem programoval, z toho ~7 let profesionalne, pak sem sel delat CTO do startupu, coz byly tak dva roky jeste nejakyho programovani spolecne s cim dal vic vedenim, nez se to prehouplo ciste ve vedeni a v leads of leads. Tam sem taky premejslel jestli si nenajmout VPE a nevratit se k vic technicky praci, ale CEO me presvedcil ze kdyz tu VPE roli budu delat ja, tak to bude mit lepsi vysledky a zaroven to pro me bude ucici challenge. Tak jsem sel a vychoval si jednoho architekta co byl v podstate mini-CTO na technicky rozhodnuti, fungovalo to velmi dobre.

    Az do akvizice korporatem teda, protoze tam sem zjistil ze skutecne z duse nenavidim stredni management: bud potrebuju bejt s tymem v zakopech a spolecne si zanadavat, nebo potrebuju bejt nahore abych to moh menit, ale. ejt dost vysoko na to abych musel reprezentovat (director-level) bez realny moznosti tu kulturu menit je pro me peklo na koleckach.

    Takze kdyz sem ted hledal praci, tak sem si vybiral mezi C-level a team leadama a vybral si to druhy (chteli me na directora, vyjednal sem si tu nejnizsi pozici co sla s odkazem na to co pisu). Mam cas na to se vrtat v kodu a kecat do technickejch RFCs, zaroven v tom mam mix vytvareni nejaky tymovy efektivity a starani se o rust lidi, coz me bavi. Asi sem trochu preplacenej, ale zase ta firma tu hodnotu rozhodne dostava, protoze jim delam i interniho konzultanta. Mozna jeste prejdu na IC track, ale to je zavisly spis na tom jak si jednotlivy firmy predstavujou tenhlecten IC leadership.


    DAVIDOWITCH: Souhlas, ale rek bych ze IC a M track se do realit ceskych firem stale prilis nevzil.
    CERMI_FOX: To co popisujes mi prijde hodne specificky jak na kulturu firmy, tak jeji velikost. Kolik vas je?
    KOLCON: Naprostej souhlas :D
    KOLCON: Tohle mi zas prijde ze je v pohode, idioti sou mezi dvacatnikama i padesatnikama a tohle je spis o schopnosti naslouchat lidem pod sebou. Ale souhlas ze ve dvaceti clovek ty moudrosti sezral vic a je potreba vic vybirat ;)
    ABAP
    ABAP --- ---
    Povyšování mimo obor podle odseděných roků ve firmě není moc rozumné.
    https://www.kmosek.com/slovnik/pojem/peteruv-princip/
    Management je obtížná a riskantní práce, snadno možná jen vypadá. Skvělý technik může být otřesný organizátor.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    KOLCON: reorganizace by nasledovala tak jako tak - je treba aspon jednou rocne, aby byla mgmnt cinnost a lidi se drzeli ve strehu. V pripade, ze se vymeni manazer, tak i castejc, protoze jak jinak novy manazer ukaze, ze je ten pravy na svem miste :-)


    (post brat prosim s rezervou :-) )
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam