• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    A jen pro poradek, bavime se o 50k hrubyho, takze 39 cistyho, po najmu 24 cisteho, po jidle treba 17 pokud rad chodi ven? 5-6 za auto, zbyva 11 ktery prohyri tempem kino kazde 3 dny?
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    Tak pokud v tom treba maj hypo na vic nez kolik by pricetne meli mit..
    KOC256
    KOC256 --- ---
    LARS_GUNNER:
    TOOMIX:
    DELVIT:
    A je jich hodně...
    Tak nějak symbol dnešní doby.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    LARS_GUNNER: Single s příjem 50k dělají něco hodně špatně, když jim nic nezbude.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    LARS_GUNNER: s koncem souhlasím, u nás to je. Mladý kluci a chodí před výplatou žebrat o zálohu, protože všechny prachy utratili za hovadiny nebo v chlastu. Jejich jedinej náklad je 15k za bydlení a benzin do auta.
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    LARS_GUNNER: Pokud ma nekdo mzdu nad 100k a citi se chudy, dela neco spatne. Imho. U nas rednecks jedou ruzne modely, ale pokud nepropadnou hazardu nebo chlastani, vyzijou s prijmem 50k na domacnost s dvema detmi. Ano, jsou "chudi", ale mnohym z nich vlastne nic nechybi. Ze jsou to snadno manipulovatelni zavistivi joudove, kteri touzi po fotce s Pitomiem je jina vec.
    I s kamaradem ekonomem jsme se bavili, ze pribyva singles s prijmem na 50k, kteri projedou celou vyplatu. Nechapu nic.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    KOC256: Tak to asi jsme se opravdu nepochopili.

    Já bych se velmi rád dostal klidně na 20kKč měsíčně kdyby to bylo možné.

    > Mas pravdu, ale zalezi v jake mire.
    Vždy to musí být úměrné tomu co vyděláváš, kdy chceš jít do důchody a kolik chceš mít v tom důchodu prostředků. Když vyděláváš méně musíš se tomu přizpůsobit.

    Já se to snažím uchopit konkrétními čísly. Uvedu například scénář:
    Když chceš třeba jít v 60 do důchodu s tím, že počítáš s tím, že budeš žít do 85 let a měsíčně si chceš dávat 40 000,-, což když vezmeš hodnotu peněz v budoucnu asi nebude až tolik, tak musíš mít v 60 letech naspořeno 12 000 000,-. Když ti je 40 let tak celých 20 let musíš každý rok uspořit 600 000,-, když toho nejsi schopen musíš si upravit nějak ty podmínky.
    Takže když to vezmu podle modelového příkladu nahoře musíš si odkládat 50 000,-, každý měsíc, když chceš odejít v 60 letech do důchodu za daných podmínek.

    To druhé je pohotovostní rezerva (v hotovosti nebo hotovostních ekvivalentech), kterou musíš držet v případě nenadálých výdajů, u mě je to 6-9 měsíců provozu, kde záleží na několika faktorech, kterými tady nebudu unavovat. Tu si musíš samozřejmě vybudovat předtím než začneš spořit na důchod.
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    Pokud tady chcete probirat financni gramotnost, tak klidne muzeme a zacnu vypisem sirsi socialni bubliny u nas na venkove. :D
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    ALMAD: Já třeba mám představu, že kdybych měl image milionáře, tak všude tam, kde není ceníková cena, ale stanovuje se individuálně, tak by mě chtěli odrbat a něco si přidat :-D Taky by se měnily moje vztahy s okolím k horšímu. Prostě mi přijde praktičtější a užitečnější splynout do určité míry s okolím.

    Pokud ale samozřejmě chcete uzavírat obchody ve větších částkách, tak zase pomůže naopak image bohatého úspěšného příčetného člověka, který ví co dělá a proto je v balíku. Ale Mark to nemá zapotřebí, protože jeho všichni znají :-D
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    E2E4: Podle me je spousta podobnejch oboru kde je to stejne spatny.


    VOY: Podle me to neni primo o penezich, ale o pocitu spolecenskyho statusu a uznani. A protoze ten je relativni, budes mit furt relativne hodne relativne nespokojenejch lidi ;)

    (a taky duvod proc ti Mark chodi v tricku a zablch, protoze uz status ma, tak nema duvod ho davat na odiv vic)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    NAVARA: Zkusím to navrhnout doma :D
    JINX
    JINX --- ---
    NAVARA: Naštěstí nemám potomky ani žádné příbuzné :-)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    SUCHRE: "Máš balík peněz a můžeš si dovolit spokojeně hrát ve třech kapelách" je ale přeci jen něco jiného než "Hraješ ve třech kapelách a jakžtakž z toho utáhneš podnájem s bubeníkem"
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    DAVIDOWITCH: Faraoni to viděli jinak a brali s sebou i manželky a služebnictvo :)

    JINX: Zanechat potomkům, aby měli lepší startovací pozici a možnosti co v budoucnu dělat?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JINX: jo, funguje úplně normálně
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    JINX: hele to wsl2 uz je docela dobry, od minulyho tejdne to prohanim a zatim nemam zadny vytky (asi krome par dulezitych veci v samotnym terminalu jako je copy a paste, ktery mozna pujdou posefovat). docker mam teda taky a taky pres wsl.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JINX: to tu je trochu offtopic ne?

    (jinak jo, normalni ssh, akorat bylo netrivialni najit kde to ma konfigurak a authorized keys)
    JINX
    JINX --- ---
    Říkám si ze bych z linuxu na pracovní stanici přešel na windows 11 + docker. Mate někdo zkusenosti s openssh na windows?
    KOC256
    KOC256 --- ---
    HOLAKAC:
    ten můj pohled směřoval jinam...

    Pokud si odmyslím úplně marné programátory, kteří korzují mezi firmami a vždy jen záleží jak moc brzo si toho někdo všimne, tak obecně cena práce programátorů (obecně lidí ve vývoji) stoupá. A snažil jsem se říct, že to není jen díky zvyšujícím se nákladům a inflaci atd. Ale prostě i díky tomu zmíněnému nedostatku. tedy až na neobvyklé situace, vlastně zůstávaly stále větší přebytky...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    DELVIT:
    Mozna jsem si top spatne vylozil... Dal jsem tu nejake vstupni parametry a necekal jsem kategorickou reakci 30 je blbost... Byl to jen nastrel... Proste princip...

    > investice
    Mas pravdu, ale zalezi v jake mire. Ma se do toho pocitat ze chces zit v Karibiku a odkládáš si v sumě 50 000 měsíčně? To je pak jasné, že náklad bude jinde než když někdo započte pronájem 2+1; jídlo; nákolady na dopravu; nějaké "spoření" pro případ že se podělá pračka/lednička/...
    Tedy mi to přijde takové neuchopitelné... Pak vlastně reálně nezjistíš, kolik ti zbývá (máš navíc). Já se třeba snažím, abych každou korunu někde investoval. tedy v tomto pojetí mi stačí na živobytí jak 30 000, tak stejně tak 130 000. nevím jak bych to měl uchopit...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam