• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    E2E4: Podle me je spousta podobnejch oboru kde je to stejne spatny.


    VOY: Podle me to neni primo o penezich, ale o pocitu spolecenskyho statusu a uznani. A protoze ten je relativni, budes mit furt relativne hodne relativne nespokojenejch lidi ;)

    (a taky duvod proc ti Mark chodi v tricku a zablch, protoze uz status ma, tak nema duvod ho davat na odiv vic)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    NAVARA: Zkusím to navrhnout doma :D
    JINX
    JINX --- ---
    NAVARA: Naštěstí nemám potomky ani žádné příbuzné :-)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    SUCHRE: "Máš balík peněz a můžeš si dovolit spokojeně hrát ve třech kapelách" je ale přeci jen něco jiného než "Hraješ ve třech kapelách a jakžtakž z toho utáhneš podnájem s bubeníkem"
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    DAVIDOWITCH: Faraoni to viděli jinak a brali s sebou i manželky a služebnictvo :)

    JINX: Zanechat potomkům, aby měli lepší startovací pozici a možnosti co v budoucnu dělat?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JINX: jo, funguje úplně normálně
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    JINX: hele to wsl2 uz je docela dobry, od minulyho tejdne to prohanim a zatim nemam zadny vytky (asi krome par dulezitych veci v samotnym terminalu jako je copy a paste, ktery mozna pujdou posefovat). docker mam teda taky a taky pres wsl.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JINX: to tu je trochu offtopic ne?

    (jinak jo, normalni ssh, akorat bylo netrivialni najit kde to ma konfigurak a authorized keys)
    JINX
    JINX --- ---
    Říkám si ze bych z linuxu na pracovní stanici přešel na windows 11 + docker. Mate někdo zkusenosti s openssh na windows?
    KOC256
    KOC256 --- ---
    HOLAKAC:
    ten můj pohled směřoval jinam...

    Pokud si odmyslím úplně marné programátory, kteří korzují mezi firmami a vždy jen záleží jak moc brzo si toho někdo všimne, tak obecně cena práce programátorů (obecně lidí ve vývoji) stoupá. A snažil jsem se říct, že to není jen díky zvyšujícím se nákladům a inflaci atd. Ale prostě i díky tomu zmíněnému nedostatku. tedy až na neobvyklé situace, vlastně zůstávaly stále větší přebytky...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    DELVIT:
    Mozna jsem si top spatne vylozil... Dal jsem tu nejake vstupni parametry a necekal jsem kategorickou reakci 30 je blbost... Byl to jen nastrel... Proste princip...

    > investice
    Mas pravdu, ale zalezi v jake mire. Ma se do toho pocitat ze chces zit v Karibiku a odkládáš si v sumě 50 000 měsíčně? To je pak jasné, že náklad bude jinde než když někdo započte pronájem 2+1; jídlo; nákolady na dopravu; nějaké "spoření" pro případ že se podělá pračka/lednička/...
    Tedy mi to přijde takové neuchopitelné... Pak vlastně reálně nezjistíš, kolik ti zbývá (máš navíc). Já se třeba snažím, abych každou korunu někde investoval. tedy v tomto pojetí mi stačí na živobytí jak 30 000, tak stejně tak 130 000. nevím jak bych to měl uchopit...
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    KOC256: "Jasně že tam je jistý tlak trhu, ale ty ceny jsou jen tak nesmyslné proto, že je třeba pořád někoho udržovat/přetahovat." asi vubec nechapu co chces rict. Protoze ta druha pulka je *presne* ten tlak trhu, ne?
    Jakoze, jdes za nejlepsi nabidkou pro sebe, v kombinaci finance/benefity/zajimavost/klid/volny cas apod. Ale to je soucasti toho trhu, ze nekdo ti nabidne neco lepsiho (coz klidne muze bejt startup za min penez ale se zajimavym projektem, misto nudy v bance).

    A asi budu holt ten prvni kdo to rekne, ale "kazdemu podle jeho potreb" preci byla ta naivnejsi cast komunismu. iPhone taky nema marze aby se to "tak tak vyplatilo", ale brutalne nasazeny co jsou lidi ochotny zaplatit. Coz se tyka vesmes vseho, s nekolika malo svetlymi vyjimkami (a i tam se da resit ze vymenit spoustu penez za dobrej pocit ze taky o maximalizaci stesti, kdy jen to stesti neni paty ferrari, ale to ze pomuzu lidem co jsou v prdeli a nejak zlepsim svet).
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    BMW pomalu doslouzilo, a tak jsem ho daroval, kun, na kterym jsem skoro 10 let zavodil, je v duchodu na pastvinach, z 120m2 bytu na Letny jsem se odstehoval, vetsinu knihovny jsem prodal do knihobotu, jeste mi zbejvaj opce, dluhopisy, umeni, par akcii a nemovitost. Hraju v trech kapelach a jsem mnohem spokojenejsi nez pred 15 lety, kdy jsem jen vydelaval spoustu penez a pak je utracel, proziral, propijel a cestoval po svete.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ALMAD: no on je to problém oboru. když někdo najímá prodavače, dělníka v automobilce, nebo cojavim finančního ředitele tak není moc nutné rozumět nějakým technickým detailům.

    problém našeho oboru obecne je, že málokdo má zároveň technický schopnosti a řekněme netechnický. management, recruitment..
    HOLAKAC
    HOLAKAC --- ---
    KOC256: imo srovnáváš nesrovnatelný. Dobrej/špatnej skladník - malej rozdíl ve výsledný produktivě, vs. blbej vývojář/dobrej vývojář. Až budeš mít u skladníka velkej rozdíl, tak si ty lepší budou firmy přetahovat a jejich mzdy porostou.

    To můžem skončit taky u toho, proč nějaká kopačka má týdně tolik co my všichni v tomhle audítku dohromady.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    KOC256: huh? Útokem? To byla vážně míněná pochvala.

    > myslel jsem ze v auditku 40+ budeme dale...
    To jsme asi dva. Doufal jsem, že když si změním vstupní parametry podle sebe tak to nikdo jako útok brát nebude. Asi mě něco uniká.

    > A teda investice neberu jako naklad (naklad na zivobyti)...
    No a tady v tomhle s tebou kategoricky nesouhlasím. Spoření/investice na důchod je naprosto klíčová součást života a pro mě je to reálný náklad se kterým musím počítat. Samozřejmě pokud se dostanu do svízelné situace budu si moci tento náklad na chvíli pozastavit.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    E2E4:
    Jasně že tam je jistý tlak trhu, ale ty ceny jsou jen tak nesmyslné proto, že je třeba pořád někoho udržovat/přetahovat. Není to požadavek toho, že by programátoři nevyžívali...

    Nedělám závěr, jen polemizuji o reálné potřebě té výše.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    KOC256: zvyky? vubec ne.

    // E2E4 si nasazuje klobouk ekonoma

    Trhu prace s programatory:

    1. elasticita nabidky je je mala (at zaplatis programatorum kolik chces, porad jich je malo, protoze to nemuze delat kazdej)

    2. elasticita poptavky je taky mala - potrebujes nejaky mnozstvi programatoru at to stoji co to stoji:

    prinos prace programatora je velkej
    stoji na tom civilizace
    programatorska prace se opakuje (v kazdy firme programujou totez znovu)
    program ma nizkou zivotnost
    neni nejaky sdileni komponent (jako ze by se vzal nejakej zaklad a jen do nej pridali veci specificky pro firmu)
    je to blbe rizeny
    je to cely lemplovina, furt nejaky chyby

    3. tim padem se rovnovazna cena ustavi nekde hodne vysoko.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    DELVIT:
    to je takova klasicka obrana utokem :-)
    myslel jsem ze v auditku 40+ budeme dale...

    Tak si tam vymysli svoje cisla...
    Pro tebe!
    60 000
    90 000

    nebo:
    60 000
    200 000 (jak tu drive zaznelo, ze to je normalni)

    Muj realny naklad bude pod 30 000 mesicne :-) Pokud do toho nepocitam velke jednorazove investice co jsem platil z nasporenych penez.

    A teda investice neberu jako naklad (naklad na zivobyti)...
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    KOC256: Ty máš reálný náklad 30 000Kč? To si opravdu dobrý. Já s 2x dětmi, velmi starou babičkou, spořením na důchod, hypotékou, bohužel teď i za právníky, atd. jsem kolem třeba 60 000,-.

    Bude záležet jak moc o tu pozici stojím a jestli to má potenciál růst.

    Pokud to nemá žádný potenciální růst, tak se budu snažit kolem 90 000,-. Pokud mě to bude pouze živit, tomu se bráním jak čert kříži, pak třeba 100 000 a více. Pokud je to vysněná práce s potenciálem třeba v budoucnu přidat pak třeba něco přes těch reálných 60 000,- s tím, že bych věděl dál vyvíjet.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam