LARS_GUNNER: Dve FPGA mam na stole :-) Akorat to vetsi se nedostane dal nez na U-boot. To mensi na bootuje, ale stejne to sem tam lehne. Problem (pravdepodobne) je v tom, ze sem tam DRAM controller neprovede stall pipeliny kdyz data nejsou vcas, takze jadro nacte random garbage z wishbone. A nikdo kolem moc netusi co s tim, ja uz tuplem ne : - ( Takhle my si tady zijeme...
Zajimave je, ze pres tohle vsechno, linux nabootuje, normalne bezi, muzes se na to pripojit pres SSH, lidi na to instalujou komplet LibreBMC a ovladaji tim IBM monstra (=servery). A pritom tak zakladni vec jako memory load je rozbitej.
Me fascinuje, jak je to vubec mozne. A to neni prvni pripad kdy vidim neco podobneho. Neni to tak davno, co nam padala J9 JVM. V QEMU to nepadalo nikdy. Fast forward 6 mesicu, prisli jsme na to, ze problem je M-mode trap handleru pro unaligned load/store, tedy ve firmwaru co bezi jeste pod jadrem OS. A pri tom zase, linux na to nabootuje, prelozis na tom GCC, rozjedes cele GNOME kdyz chces, dokonce i HotSpot na tom bezel bez problemu.
Mohl bych pokracovat, videl jsem toho vic. Jak je mozny, ze tolik SW proste "appears to work" i kdyz veci jsou fundamentalne rozbite je asi nejvetsi mysterium cele cimputer science (ale nikdo to nejak nezkouma).