• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    E2E4: kdo ho nemel, nemohl trapit rodice ;] ja to mel za velkou vymozenost, ale rodice ten plechovej zvuk z fmodu (a jinych trackeru) bytostne nesnaseli. byla to jenom a pouze jejich chyba, meli mi koupit soundblastera :D musel sem makat, abych si moh koupit slusnou kartu

    DAVIDOWITCH: s cellem jsem delal na ps3 a byla to super vec akorat jediny co me stvalo, ze ta interni pamet procesoru byla strasne mala - 256k, ktery se jeste zmensily managementem. ale jinak to pokladam za super napad a od ty doby se cas od casu ptam: proc nemuzeme mit treba mego nebo dve takle brutalne rychly pameti k dispozici - zvlast pri tom, kolik cache ted dokazou na chip narvat.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    LARS_GUNNER: Ja si pak udelal velkou okliku pres grafickej hardware (skrze spolupraci s IBM lidma co delali CELL), na celkem-genericky programovani GPUcek, na programovani grafiky na CPU, na programovani grafiky na GPU. Takze sem ted vlastne od HW oddelenej asi trema urovnema JIT prekladacu a uplne mimo puvodni obor.
    SATAI
    SATAI --- ---
    LARS_GUNNER: když si je firmy nezaplatily, nebudou je mít. To je jako když periodicky bulí různí průmysloví lobby hlavouni, že nemají koho k soustruhu, ale zapomenu dodat, že platit jim ale nechtějí.
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    DAVIDOWITCH: Ano, presne tak to je. Po skole jsem to chtel taky jit delat, vcetne navrhu PCB, ale dopadl jsem stejne. Nastoupil jsem jako C dev. Narocnost byla mnohem mensi a penize mnohem lepsi. Navic C je hodne low-level, tak mi to ani tolik nevadilo.
    Ja nemam VHDL jako hlavni produkcni prostredi, na to mam C, Python a C#.
    Zaverem sveho povzdehu bych jen dodal... Ano tohle mi vadi, ted ty lidi budem potrebovat a oni proste nikde nejsou.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    LARS_GUNNER: Nevím pro koho děláš ale když sem 2007 končil školu (mám vystudovaný HW na ČVUT), tak byl problém že v Praze byl nástup VHDL designéra 35 (vesměs ve všech třech firmách co to dělají), zatímco za C++ co sem taky uměl bylo 40+. To je pak těžký no.
    MUXX
    MUXX --- ---
    Ja teda nemam problem s tim, ze nekdo neco neumi. Ja je to klidne naucim. Ja mam problem s tim, ze oni to ani nechteji vedet. Pripadne by se to jako mozna byli ochotni naucit, kdybych jim jako gesto dobre vule nejdriv zvedl plat!
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Ja mam tenhle obor a byl to skvely zaklad k tomu, abych delal to co delam dnes - .NET developer pro potravinarsky prumysl (MES). V podstate kazdy den cerpam z toho, co jsem se tam naucil, protoze treba kolegove co programuji PLC/SCADA obcas netusi, jak funguje Modbus, jak se prevadi z desitkovy soustavy do sestnactkovy atd.

    https://www.sou-skoda.cz/mechatronik
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    JANFROG: Taky jsem v tom tolerantni, jen mi ted takovi chybi ppruznu v projektech.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    IXTREMIST: ja skladam,protoze nepotrebuju grafiku za 10+ a vsechny lepsi stanice maji zbytecne hitech grafiky. Radsi znasobim pamet a prikoupim ssd a hdd do dvou RAID1
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    No já nevím, v assembleru jsem taky na ZX něco dělal, minimálně si přidával životy ve hrách 😂, ale HW mě nikdy nebral... Podle mě je to spíš o tom jestli k tomu máš sklony nebo ne...
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    QWWERTY: minulý rok jsem kupoval stolní PC a vyšlo mi mnohem levnější koupit hotovou sestavu, než to samý skladat.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    HOLAKAC: imho to taky bude tim, ze driv bylo normalni si sam poskladat pocitac, aby clovek dostal ocekavany vykon za levnejsi penize, nez si koupit hotovou sestavu a pritom jsi dostal zaklady HW + to vyzadovalo i nejakou mechanickou zrucnost
    dneska proste vetsina lidi v IT naklika parametry do konfiguratoru a koupi hotovy notebook a vlastni desktopy si skladaji max. nadsenci
    potrebuju kratkodoby vykon? pronajmu server v cloudu...

    tzn. i ta expozice vuci technologii a tim padem osobni zkusenost, je minimalnejsi
    HOLAKAC
    HOLAKAC --- ---
    Nebude to i tím, že dřív jsme to prostě na VŠ/SŠ měli (low level věci) zatímco dneska už to je prostě v rámci nějaký specializace ? Matně si pamatuju, že jsme měli základy "všeho", od asm, přes sítě, db a samotný programování (c++/java). Dneska to bude hádám víc rozškatulkovaný...
    JIMX
    JIMX --- ---
    DELVIT: ja to vidim i jenom na tak uzkem a presto sirokem oboru jako je tvorba webu ... web pred lety, kdyz jsem zacinal, bylo jenom par html tagu a hotovo ... dneska uz je v tom tolik technologii, ze ani jako clovek, co se tim zivi, vetsinu z nich neznam, natoz abych umel pouzivat ...
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    JIMX: S tím musím souhlasit, IT je tak obsáhlé od biomedicíny, AI až po nanotechnologie. Nelze umět všechno. Člověk musí mít nějaký základ a být schopen se relativně svižně zorientovat a pochopit, pokud to potřebuje.
    JIMX
    JIMX --- ---
    Imho jeste pred par lety bylo mozny, aby ITak rozumnel tak nejak skoro vsemu od hw az po sw ... dneska uz je IT tak siroky obor, ze naprosto chapu, ze dnesni programator aplikaci v jave vubec netusi, co je little endian natozpak hradlo ... vzdycky me v tomhle smeru dostava takovy to "ty rozumis tem pocitacum, muzes mi poradit jak udelam tucny text?"
    JINX
    JINX --- ---
    LARS_GUNNER: ja jsem to kvůli některým věcem opustil a vydal se směrem vyšší abstrakce :) nízký plat vzhledem k Java developerum byl jeden z duvodu. Přitom se zda je ten low-level je daleko náročnější než psaní byznys logiky v Jave
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    LARS_GUNNER: Proste s tim nikdy neprisel do styku, no. Ja taky nevim, jakej je vlastne rozdil mezi JOIN a (treba) LEFT OUTER JOIN v SQL.
    Ja jsem v tomhle tolerantnejsi, asi proto, ze jsem casto ten, kdo rika "to vubec nevim co to je" :-)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    LARS_GUNNER: smutný stav věci. Máme tu teď birgádníka a brigádnici. On ve druháku ing aplikovaná informatika, ona stejný obor, ale ve druháku na bc. Taky jako moc netuší, protože ve škole potkali vesměs jen javu, pascal a prolog, ale je vidět, že když se chce, tak jsou schopný se to naučit. Už na mě nekoukaj jak tele na nový vrata, když mluvím o vytvoření socketu pro připojení k průmyslové váze nebo když začnu něco o sériovém portu. Postupně se do toho dostávají, tak snad nebude časem tak zle :)
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    TOOMIX: Tohle byl prenost pres Modbus RTU, cele napsano mnou na obou stranach. RS485 - "co to je? To je neco na UDP".
    Nikomu se timto neposmivam, ani nechci rozpoutavat flames, takovy je proste aktualni stav veci.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    LARS_GUNNER: jakože nevěděl rozdíl mezi big/little endianem? To jsou ti moderní programátoři, dal bych jim naprogramovat knihovnu třeba pro Modbus RTU, aby se přiučili.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam