• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    LUDWIG_: btw je tam zmineny i to, ze vlastne NT ukradli DECu?

    TLDR je ze Cutler pry prisel nejen s teamem, ale i s napul hotovym projektem "mica" nebo "prism" (uz presne nevim, kazdopadne to jsou klicovy slova co pripadne hledat), coz byl navrh OS, kterej byl odstinenej od hw, coz se nelibilo vedeni DECu, ktery chteli prodavat nejen software ale i hardware. Cutler z toho pry byl nasranej, odesel s team do MS a prvni verze NT byl vicemene tendle stoplej projekt. nasledovalo nejaky mimosoudni vyrovnani za cenu, ktera je vzhledem k hodnote NT total smesna + prislib, ze udelaj widle pro Alphu.
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    E2E4: když jsme potřebovali prenést asi 200TB, tak kabelový přenost na dvaceti discích byl jediná možnost, protoze nebylo připojení k síti, přes které by ee to dalo přetahnout v použitelné době.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JENDULUS: to mne připomíná tzv kabelový přenos dat - děrné štítky se daly do kabely a na motorce odvezly.. :)

    (znám teda jen z vyprávění)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    LUDWIG_: Tak to ja vim, sam posilam patche do GDB :-)

    Nicmene v tom co jsem zazil to bylo trosku neco jineho. Jednak za tim nebyl zadny verzovaci system a jednak tu "integraci" a nasledny build delal jen ten jeden clovek na tom jednom pocitaci.

    Neco takoveho jako ze si to patches sam a zbuildis sam neexistovalo nebo nedejboze se udzsujes vlastni out-of-tree patche a rebasujes s upstreamem...to proste z principu veci neslo. Ale jak rikam, diskety nahradila webova aplikace...zas takovy pravek to nebyl, ~2015,
    SATAI
    SATAI --- ---
    KOLCON: mobil je strašný zabiják zápletek. Startrekový transportér hadr.
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    SATAI: Kupodivu to docela fungovalo. Ono vlastně i dost starších filmů dnes nedává smysl, "proč si to nezavolají hned mobilem"?
    SATAI
    SATAI --- ---
    JENDULUS: tohle musela být vyslovená rozkoš před mobily, pokud se něco pomotalo... Ostatně jako jakákoli koordinace ve fyzickém prostoru. Dodnes vzpomínám na to, že sraz u Kotvy není to samé jako hospoda U Kotvy...
    JENDULUS
    JENDULUS --- ---
    LUDWIG_: My máme pobočky ve více městech po republice. Dle vyprávění starších kolegů se v devadesátkách, když ještě nebyl internet, prováděla distribuce zdrojáků mezi pobočkami tak, že se předem dohodl autobusový spoj, ve zdrojovém městě někdo předal diskety autobusákovi a v cílovém městě je pak zase někdo od autobusáka vyzvedl.
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    LUDWIG_: (ale nebyvaji to diky automatizaci fulltime pozice jen zamereny na tu samotnou integracni cinnost jako kdysi)
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    JANFROG: ty pozice intergratoru fungujou v urcite mire do dneska (napr. u OSS komunit, co patche posilaj pres mailing list ze setrvacnosti); ja mel na mysli ten skutecny pravek, kde lidi nosi diskety clovekovi v kanclu, co z nich pak manualne merguje
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    LUDWIG_: Jo jo, zazil jsem oboji, byt tedy ne najednou.

    Build, ktery tehdy na mem celkem novem pocitaci bezel 14 hodin a nekdy take nedeterministicky nedobehl. Abych byl vybec schopen to pustit, absolvoval jsem intenzivni celodenni skoleni co a jak pak jeste mesic mailu kdy jsem se doptaval na detaily...trvalo mi vice nez 5 let nez jsem to dostal do stavu, ze nekdo proste udela checkout + make a vypadne mu vysledek. I dneska mam jeden build co trva 10-12 hodin (nativni build JDK na FU540), ale to se dneska da cross-kompilovat, takze to tak neboli).

    Zazil jsem i to, kde se patche posilali "integratorovi" ktery to prohlidl, zamergoval a udelal build, ktery si clovek pak stahnul. Patche se posilaly jako attachmenty pres webovou aplikaci, zadne diskety, tak nevim, jestli se to pocita.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    SUCHRE: A krom systemd? (systemd je kontroverzni od zacatku, takova ta love-or-hate vec a z toho co jsem cetl, mam pocit ze to neni az tak moc o tech bugach jako o emocich :-)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    LUDWIG_: přes noc ne, ale pár hodin build linuxového kernelu trval, nevím jestli na 486 nebo Pentiu..
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    Ohledne debaty programovani 40+ a Windows jsem si vzpomnel na tuhle knizku:

    Show Stopper!: The Breakneck Race to Create Windows NT and the Next Generation at Microsoft by G. Pascal Zachary | Goodreads
    https://www.goodreads.com/book/show/1416925.Show_Stopper_

    Neni o Gatesovi a spol., ale o Davu Cutlerovi, kteryho pritahli ke konci 80. let z DEC spolu s tymem, takze to byla takova minifirma okolo Win NT v ramci Microsoftu.
    Jestli jste necetli, tak doporucuji. Je to celkem zajimavy nahled do vyvoje operacnich systemu koncem 80. let; i u NT se predpokladalo, ze to bude jen dalsi jadro OS z mnoha na par let, a Windows ale na zakladech NT bezi dodneska (zajimave, ze Linux taky vznikal v podobnych letech a vydrzel dodnes).

    Mimo ty ruzne osobni pribehy lidi kolem NT (kteri, jak je to u US firem caste, venovali praci vic casu, nez je zdrave, a bylo tam par rozpadlych rodin kvuli tomu), jsou tam i ruzne spicky z tehdejsiho vyvoje… v hlave mi uvizla pozice "build mastera" (nebo tak nejak, uz si presne nepamatuji), coz byl clovek v kanclu, kterymu pres den nosili lidi diskety s poznamkama zmen, on to manualne mergoval (pripadne sel servat lidi, kdyz nejak rozbili build) a ke konci dne pak pres noc pustil na kompech skripty, aby mel druhy den rano zkompilovany funkcni build NT.

    Zazil jste tady nekdo neco podobneho?
    Ja kdyz zacinal s profesionalnim tymovym vyvojem, tak jsem jednak nedelal na vecech, co by se museli kompilovat celou noc, jednak uz zacinaly byt bezne firemni site, internet a sdileni kodu pres FTP, CVS, SVN… a casem i automatizovane buildy pres CI.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    JANFROG: systemd, konkretne systemd-resolved, je naprosta katastrofa. mam z toho pocit, ze celej balik dela v ramci inkluze nejaka parta mentalne postizenejch. novejsi verze sice opravi chyby ty starsi, ale zaroven zanese novou a jeste se tam objevi regrese nejaky 2 roky vyreseny.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    SUCHRE: Napriklad?
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    SUCHRE: Hlavně na Javě je vidět, jak je polomrtvá. Víceméně kopírují Kotlin, ale strašně pomalu.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Je to videt napr. i u Javy. V poslednich dvou letech se jim alespon dvakrat dojebat oficialni release takovym zpusobem, ze dalsi verze sla zanedlouho. Tohle vydavani betaverzi jako stable je hroznej mor.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Ja bych ani nerek, ze Windows nejak vyrazne vylepsili, i kdyz viditelnej pozitivni vyvoj tam samozrejme je. Spis vidim negativni vyvoj u linuxu, protoze se tam ke slovu dostala generace, ktera povazuje zavazny bugy za naprosto v pohode.
    JINX
    JINX --- ---
    VYHULENY_UFO: Já si na to vzpomínám taky, za gatese a balmera jsem tu firmu fakt neměl rad. Teď je to ale naopak alespoň to tak vypadá.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam