• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    LUDWIG_:

    The Mind Behind Windows: Dave Cutler
    https://youtu.be/xi1Lq79mLeE


    Vic jak tri hodinovy rozhovor s Davem Cutlerem. Zminuje tam i tu knihu, ze ten zivot v zacatcich Microsoftu vykreslila dost nefer jenom o nekonecny drine a rozpadlych rodinach. Ze pry to tak hrozny nebylo a kazdy patek meli integracni meetingy, na ktery prinesli zamestnancum basu piv lol

    Pokud se vam nechce sledovat cely rozhovor, tak na tom kanalu jsou kratke klipy z nekterych zajimavych casti, napr.

    Windows Longhorn and the Worst Code I've Ever Seen: Dave Cutler
    https://youtu.be/vxmZPMg7vIs
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    LUDWIG_: btw je tam zmineny i to, ze vlastne NT ukradli DECu?

    TLDR je ze Cutler pry prisel nejen s teamem, ale i s napul hotovym projektem "mica" nebo "prism" (uz presne nevim, kazdopadne to jsou klicovy slova co pripadne hledat), coz byl navrh OS, kterej byl odstinenej od hw, coz se nelibilo vedeni DECu, ktery chteli prodavat nejen software ale i hardware. Cutler z toho pry byl nasranej, odesel s team do MS a prvni verze NT byl vicemene tendle stoplej projekt. nasledovalo nejaky mimosoudni vyrovnani za cenu, ktera je vzhledem k hodnote NT total smesna + prislib, ze udelaj widle pro Alphu.
    JENDULUS
    JENDULUS --- ---
    LUDWIG_: My máme pobočky ve více městech po republice. Dle vyprávění starších kolegů se v devadesátkách, když ještě nebyl internet, prováděla distribuce zdrojáků mezi pobočkami tak, že se předem dohodl autobusový spoj, ve zdrojovém městě někdo předal diskety autobusákovi a v cílovém městě je pak zase někdo od autobusáka vyzvedl.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    LUDWIG_: Jo jo, zazil jsem oboji, byt tedy ne najednou.

    Build, ktery tehdy na mem celkem novem pocitaci bezel 14 hodin a nekdy take nedeterministicky nedobehl. Abych byl vybec schopen to pustit, absolvoval jsem intenzivni celodenni skoleni co a jak pak jeste mesic mailu kdy jsem se doptaval na detaily...trvalo mi vice nez 5 let nez jsem to dostal do stavu, ze nekdo proste udela checkout + make a vypadne mu vysledek. I dneska mam jeden build co trva 10-12 hodin (nativni build JDK na FU540), ale to se dneska da cross-kompilovat, takze to tak neboli).

    Zazil jsem i to, kde se patche posilali "integratorovi" ktery to prohlidl, zamergoval a udelal build, ktery si clovek pak stahnul. Patche se posilaly jako attachmenty pres webovou aplikaci, zadne diskety, tak nevim, jestli se to pocita.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    LUDWIG_: přes noc ne, ale pár hodin build linuxového kernelu trval, nevím jestli na 486 nebo Pentiu..
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    Ohledne debaty programovani 40+ a Windows jsem si vzpomnel na tuhle knizku:

    Show Stopper!: The Breakneck Race to Create Windows NT and the Next Generation at Microsoft by G. Pascal Zachary | Goodreads
    https://www.goodreads.com/book/show/1416925.Show_Stopper_

    Neni o Gatesovi a spol., ale o Davu Cutlerovi, kteryho pritahli ke konci 80. let z DEC spolu s tymem, takze to byla takova minifirma okolo Win NT v ramci Microsoftu.
    Jestli jste necetli, tak doporucuji. Je to celkem zajimavy nahled do vyvoje operacnich systemu koncem 80. let; i u NT se predpokladalo, ze to bude jen dalsi jadro OS z mnoha na par let, a Windows ale na zakladech NT bezi dodneska (zajimave, ze Linux taky vznikal v podobnych letech a vydrzel dodnes).

    Mimo ty ruzne osobni pribehy lidi kolem NT (kteri, jak je to u US firem caste, venovali praci vic casu, nez je zdrave, a bylo tam par rozpadlych rodin kvuli tomu), jsou tam i ruzne spicky z tehdejsiho vyvoje… v hlave mi uvizla pozice "build mastera" (nebo tak nejak, uz si presne nepamatuji), coz byl clovek v kanclu, kterymu pres den nosili lidi diskety s poznamkama zmen, on to manualne mergoval (pripadne sel servat lidi, kdyz nejak rozbili build) a ke konci dne pak pres noc pustil na kompech skripty, aby mel druhy den rano zkompilovany funkcni build NT.

    Zazil jste tady nekdo neco podobneho?
    Ja kdyz zacinal s profesionalnim tymovym vyvojem, tak jsem jednak nedelal na vecech, co by se museli kompilovat celou noc, jednak uz zacinaly byt bezne firemni site, internet a sdileni kodu pres FTP, CVS, SVN… a casem i automatizovane buildy pres CI.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    JANFROG: systemd, konkretne systemd-resolved, je naprosta katastrofa. mam z toho pocit, ze celej balik dela v ramci inkluze nejaka parta mentalne postizenejch. novejsi verze sice opravi chyby ty starsi, ale zaroven zanese novou a jeste se tam objevi regrese nejaky 2 roky vyreseny.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    SUCHRE: Napriklad?
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    SUCHRE: Hlavně na Javě je vidět, jak je polomrtvá. Víceméně kopírují Kotlin, ale strašně pomalu.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Je to videt napr. i u Javy. V poslednich dvou letech se jim alespon dvakrat dojebat oficialni release takovym zpusobem, ze dalsi verze sla zanedlouho. Tohle vydavani betaverzi jako stable je hroznej mor.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Ja bych ani nerek, ze Windows nejak vyrazne vylepsili, i kdyz viditelnej pozitivni vyvoj tam samozrejme je. Spis vidim negativni vyvoj u linuxu, protoze se tam ke slovu dostala generace, ktera povazuje zavazny bugy za naprosto v pohode.
    JINX
    JINX --- ---
    VYHULENY_UFO: Já si na to vzpomínám taky, za gatese a balmera jsem tu firmu fakt neměl rad. Teď je to ale naopak alespoň to tak vypadá.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    SATAI: s Ballmerem jsi mi pripomel Lunduka
    Stories from inside Microsoft (1998 - 2003)
    https://lunduke.substack.com/p/stories-from-inside-microsoft-1998
    "I worked at Microsoft for around 5 years near the turn of the century. In that time I was yelled at by Bill Gates, spit on by Steve Ballmer, and had all manner of odd experiences."

    ....bohuzel to vypada, ze Lunduke presel okolo covidu do full-retard modu smerem ke QAnon a smazal vetsinu svyho online obsahu
    resp. asi nesmazal a napr. puvodni linky YT porad funguji, ale ty videa jsou unlisted, jako napr. "Linux sucks forever - 2018" ("Linux is a cancer -Ballmer" je citovan hned v 7m57s :)) )
    SATAI
    SATAI --- ---
    VYHULENY_UFO: rakovina... To byl Ballmer.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JINX: vzpominam, jak bill gates a microsoft v 90's proti linuxu a opensource vedli celkem usilovnou valku. :D i nejaky slova o rakovine tusim padla.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    E2E4: muj obvodak mi 2 z 2 pokusu (chtel jsem jednou vypis, jednou nejaky potvrzeni) odpovedel asi po 2 tydnech, tak to je hack dost naprd.
    Predchozi obvodacka mail nemela vubec.
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    E2E4: mam skvělou obvodni doktorku, ktera si mě pamatuje, takže přesně, stačí napsat mail a popsat co mam a hotovo.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    jinak teda takovej hack, dneska stačí zavolat / poslat mail obvodakovi že mám virózu a popsat příznaky a že potřebuju neschopenku, on ji udělá elekronicky..

    na běžný případy to stačí, pokud je obvodak dost osvicenej
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    GOSHEWAN: ja nerikal, ze je to obecne lepsi, ale narazel jsem na tvoje "Je to takova trochu pojistka prijmu, kdyz se stane neco vaznejsiho."
    a kdyz ma vetsina 5-10 sickdays / rok, tak mi jako pojistka na vaznejsi pripady prijde lepsi ta plna nahrada mzdy
    jasne, kdyz mas 60 sickdays, tak je to jina situace :))

    j inak Medicover/Canadian mame taky ... ale popravde jsem to nikdy nevyrizoval, takze nevim jak moc musis za normalnim obvodakem
    SATAI
    SATAI --- ---
    GOSHEWAN: JJ, Canadian byl nejlepsi benefit, co jsem kdy mel... (cc GOSHEWAN)
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    CERMI_FOX: Prave proto jsem nechapal, proc QWWERTY povazuje za lepsi 100% placenou nemocenskou.

    QWWERTY: Asi to uz chapu. Ja mluvil o situaci v nasi firme, kdy tech sickdays je 60. Myslim, ze to ma 2 pravidla - nad X dni v kuse (tusim, ze X = 5) potrebujes papir od doktora (takze ve vaznejsich pripadech se doktorovi stejne nevyhnes) a nemuzes vzit vic jak 21 sickdays v kuse (opet si nejsem jisty cislem). Ale myslim si, ze obe pravidla se beztak resi individualne. Navic v ramci firmy mame placeny Canadian Medical, takze papir od doktora je AFAIK celkem bezbolestna zalezitost.
    SATAI
    SATAI --- ---
    CERMI_FOX: btw stara dobra OZP to ma uz 40+
    SATAI
    SATAI --- ---
    CERMI_FOX: Chces rict, ze zatim nemas hemeroidy? :-D
    SATAI
    SATAI --- ---
    CERMI_FOX: A kolonoskopii, kolonoskopii uz jsi mel? (do tohohle klubu uz to patri :-/)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam