• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    Ohledne debaty programovani 40+ a Windows jsem si vzpomnel na tuhle knizku:

    Show Stopper!: The Breakneck Race to Create Windows NT and the Next Generation at Microsoft by G. Pascal Zachary | Goodreads
    https://www.goodreads.com/book/show/1416925.Show_Stopper_

    Neni o Gatesovi a spol., ale o Davu Cutlerovi, kteryho pritahli ke konci 80. let z DEC spolu s tymem, takze to byla takova minifirma okolo Win NT v ramci Microsoftu.
    Jestli jste necetli, tak doporucuji. Je to celkem zajimavy nahled do vyvoje operacnich systemu koncem 80. let; i u NT se predpokladalo, ze to bude jen dalsi jadro OS z mnoha na par let, a Windows ale na zakladech NT bezi dodneska (zajimave, ze Linux taky vznikal v podobnych letech a vydrzel dodnes).

    Mimo ty ruzne osobni pribehy lidi kolem NT (kteri, jak je to u US firem caste, venovali praci vic casu, nez je zdrave, a bylo tam par rozpadlych rodin kvuli tomu), jsou tam i ruzne spicky z tehdejsiho vyvoje… v hlave mi uvizla pozice "build mastera" (nebo tak nejak, uz si presne nepamatuji), coz byl clovek v kanclu, kterymu pres den nosili lidi diskety s poznamkama zmen, on to manualne mergoval (pripadne sel servat lidi, kdyz nejak rozbili build) a ke konci dne pak pres noc pustil na kompech skripty, aby mel druhy den rano zkompilovany funkcni build NT.

    Zazil jste tady nekdo neco podobneho?
    Ja kdyz zacinal s profesionalnim tymovym vyvojem, tak jsem jednak nedelal na vecech, co by se museli kompilovat celou noc, jednak uz zacinaly byt bezne firemni site, internet a sdileni kodu pres FTP, CVS, SVN… a casem i automatizovane buildy pres CI.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    JANFROG: systemd, konkretne systemd-resolved, je naprosta katastrofa. mam z toho pocit, ze celej balik dela v ramci inkluze nejaka parta mentalne postizenejch. novejsi verze sice opravi chyby ty starsi, ale zaroven zanese novou a jeste se tam objevi regrese nejaky 2 roky vyreseny.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    SUCHRE: Napriklad?
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    SUCHRE: Hlavně na Javě je vidět, jak je polomrtvá. Víceméně kopírují Kotlin, ale strašně pomalu.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Je to videt napr. i u Javy. V poslednich dvou letech se jim alespon dvakrat dojebat oficialni release takovym zpusobem, ze dalsi verze sla zanedlouho. Tohle vydavani betaverzi jako stable je hroznej mor.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Ja bych ani nerek, ze Windows nejak vyrazne vylepsili, i kdyz viditelnej pozitivni vyvoj tam samozrejme je. Spis vidim negativni vyvoj u linuxu, protoze se tam ke slovu dostala generace, ktera povazuje zavazny bugy za naprosto v pohode.
    JINX
    JINX --- ---
    VYHULENY_UFO: Já si na to vzpomínám taky, za gatese a balmera jsem tu firmu fakt neměl rad. Teď je to ale naopak alespoň to tak vypadá.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    SATAI: s Ballmerem jsi mi pripomel Lunduka
    Stories from inside Microsoft (1998 - 2003)
    https://lunduke.substack.com/p/stories-from-inside-microsoft-1998
    "I worked at Microsoft for around 5 years near the turn of the century. In that time I was yelled at by Bill Gates, spit on by Steve Ballmer, and had all manner of odd experiences."

    ....bohuzel to vypada, ze Lunduke presel okolo covidu do full-retard modu smerem ke QAnon a smazal vetsinu svyho online obsahu
    resp. asi nesmazal a napr. puvodni linky YT porad funguji, ale ty videa jsou unlisted, jako napr. "Linux sucks forever - 2018" ("Linux is a cancer -Ballmer" je citovan hned v 7m57s :)) )
    SATAI
    SATAI --- ---
    VYHULENY_UFO: rakovina... To byl Ballmer.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JINX: vzpominam, jak bill gates a microsoft v 90's proti linuxu a opensource vedli celkem usilovnou valku. :D i nejaky slova o rakovine tusim padla.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    E2E4: muj obvodak mi 2 z 2 pokusu (chtel jsem jednou vypis, jednou nejaky potvrzeni) odpovedel asi po 2 tydnech, tak to je hack dost naprd.
    Predchozi obvodacka mail nemela vubec.
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    E2E4: mam skvělou obvodni doktorku, ktera si mě pamatuje, takže přesně, stačí napsat mail a popsat co mam a hotovo.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    jinak teda takovej hack, dneska stačí zavolat / poslat mail obvodakovi že mám virózu a popsat příznaky a že potřebuju neschopenku, on ji udělá elekronicky..

    na běžný případy to stačí, pokud je obvodak dost osvicenej
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    GOSHEWAN: ja nerikal, ze je to obecne lepsi, ale narazel jsem na tvoje "Je to takova trochu pojistka prijmu, kdyz se stane neco vaznejsiho."
    a kdyz ma vetsina 5-10 sickdays / rok, tak mi jako pojistka na vaznejsi pripady prijde lepsi ta plna nahrada mzdy
    jasne, kdyz mas 60 sickdays, tak je to jina situace :))

    j inak Medicover/Canadian mame taky ... ale popravde jsem to nikdy nevyrizoval, takze nevim jak moc musis za normalnim obvodakem
    SATAI
    SATAI --- ---
    GOSHEWAN: JJ, Canadian byl nejlepsi benefit, co jsem kdy mel... (cc GOSHEWAN)
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    CERMI_FOX: Prave proto jsem nechapal, proc QWWERTY povazuje za lepsi 100% placenou nemocenskou.

    QWWERTY: Asi to uz chapu. Ja mluvil o situaci v nasi firme, kdy tech sickdays je 60. Myslim, ze to ma 2 pravidla - nad X dni v kuse (tusim, ze X = 5) potrebujes papir od doktora (takze ve vaznejsich pripadech se doktorovi stejne nevyhnes) a nemuzes vzit vic jak 21 sickdays v kuse (opet si nejsem jisty cislem). Ale myslim si, ze obe pravidla se beztak resi individualne. Navic v ramci firmy mame placeny Canadian Medical, takze papir od doktora je AFAIK celkem bezbolestna zalezitost.
    SATAI
    SATAI --- ---
    CERMI_FOX: btw stara dobra OZP to ma uz 40+
    SATAI
    SATAI --- ---
    CERMI_FOX: Chces rict, ze zatim nemas hemeroidy? :-D
    SATAI
    SATAI --- ---
    CERMI_FOX: A kolonoskopii, kolonoskopii uz jsi mel? (do tohohle klubu uz to patri :-/)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam