• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    SATAI
    SATAI --- ---
    SUCHRE: Larry? ;-)
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    KOJA: Popripade to sebere sam nacelnik
    KOJA
    KOJA --- ---
    SUCHRE: Ja jsem se jako cynik sice uz narodil ale korporat me dovzdelal. Aby se zasluhy ukradly interne na to prece neni treba ani zadny kod kopirovat. To kdejaky sikovnejsi zmrd zvladne vhodnou sebeprezentaci, recnenim pred nacelnikama a treba opomenutim zvat naivnejsi autory dila na urcite schuze. Resenim je bohuzel spis asi vlastni aktivni politika nebo odchod jinam kde pujde mit zase chvili iluze.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Ja mam spis jinej problem ... po tom co jsem treba v ramci Oraclu udelal pro zakaznika se smlouvou nejaky vylepseni funkcionality, co tenkrat databaze samotna neumela, tak po roce koukam, ze to samy konzultantska firma prodava jako komercni reseni za desetitisice dolaru za licenci, Oracle se tvaril, ze jsou to drobny, kvuli kterejm nema cenu angazovat drahy pravniku, ale ja byl docela nasranej. A tak jsem se pro Oracle naucil psat tak, ze kopirovani nemelo smysl. Podobna taskarice se mi za zivot stala cca petkrat - ze si nekdo privlastnil muj napad a snazil se na nem profitovat, dvakrat to bylo interne, coz je snad jeste horsi, protoze s tema lidma musite obcas komunikovat i pote, co jim reknete, ze jsou zmrdi a zlodeji dusevniho vlastnictvi a zacnete se pripravovat na odchod.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    VOY: Jakmile se někde dostaneš ke zdrojovému kódu nebo jiným interním detailům (ať už legálně např. v rámci zaměstnání, nebo nelegálně) nějakého uzavřeného produktu, tak tě to diskvalifikuje pracovat na jeho alternativní (re)implementaci , ať už s otevřeným nebo uzavřeným kódem. Jsi tím „ušpiněný” (tainted). Tak nevím, proč to riskovat.

    Clean room design - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Clean_room_design

    Měl s tím oplétačky přinejmenším ReactOS a nejspíš další projekty.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    VOY: myslím si, že si chránit záda v předstihu, je jenom rozumné, protože pak s tím nemáš popotahovačky co že si všechno ukradl, protože si viděl nějaký uzavřený kód.
    P19
    P19 --- ---
    JARDABEREZA: To je v pohodě, já su z Brna
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    VOY: Chranim se (nebo se alespon snazim) pred tim, aby me nekdo zatahl do nejakeho sporu o IP (typu Oracle vs. Google, SCO vs. IBM). Mozna jsem paranoidni, ale jak tak z povzdali vidim, jak chodi normalni developeri svedcit k soudu apod, tak si rikam, ze tohle fakt nechci, jakkoli se to zda nepravdepodobne. Problem je, ze tohle ma dusledky i pro mou vlastni budoucnost jako programatora. Kdyz jsem upstreamoval nejake veci do OMR tak to IBM zhodnotilo jako "substantial contribution" a 6 mesicu (nebo tak nejak) PR lezelo netknute, protoze se cekalo az IBM legal department da dobrozdani, ze to je OK a ze se na to maintaineri smi podivat jestli je to OK po technicke strance (!). A ja vyplnoval dotaznik kde vsude jsem pracoval a co jsem delal a daval prohlaseni, ze jsem se nedopustil zadneho IP infringement.

    Jo, bylo to arogantni, na druhou stranu, resit detaily nejakeho closed-source scheduleru nebo jinych casti neni v mem popisu prace. A nebylo to tak, ze jsem se odmitl bavit uplne, jen jsem odmitl delat cokoliv, co by me vystavilo tomu closed-source kodu. Ono to v dusledku chrani i firmu jako celek, protoze pak nic, co vyprodukuju a oni pouziji neni napadnutelne.

    Ale jo, pod-sef zpocatku skakal metr dvacet co to jako ma byt, tak jsme si to vyrikali a bylo :-)
    VOY
    VOY --- ---
    JANFROG: Jako neznam situaci, nejsem si presne jist pred cim se chranis, ale takhle po povrchu to zni jako malinko arogantne. Ze si neco odprezentoval a kdyz prislo na naslednou diskuzi v ramci firmy jestli by se tvoje poznatky nedaly nejak vyuzit tak si jim z nejakeho duvodu rekl, at si trhnou nohou a odkracel si. Verim, ze pro to mas nejaky svoje dobry duvody, ale tenhle pristup davani rukou pryc na me pusobi tak nejak vselijak. Asi bych uplne nechtel byt na ty strane ze se nekoho na neco zeptam a on mi rekne, ze o tom se mnou nebude diskutovat a odejde. To nezni jako prima vztahy na pracovisti.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    JARDABEREZA: Za me tohle je dost komplikovane, obzvlaste kdyz delas na globalnim trhu (a pro US klienty).
    Muj postoj je, ze mas v zasade dve moznosti:
    - "hope for the best"
    - cely problem kompletne obejit tak abys to nemusel resit. Tim, ze budes delat jen open-source na na cokoliv closed-source se ani nepodivas (to delam ja, tedy krom jedne male veci, kde pouzivam prvni pristup a sazim na dobre vztahy s autorem :-).

    Tuhle strategii mam uz par let. Nedavno jsem na (sranda) konferenci ukazoval nejake nove vylepseni do GDB a ostatni lidi z firmy se toho chytli a hned se zacali ptat jako ze v tom (closed-source) systemu maji tenhle problem se schedulereme, ze to funguje tak a tak a jak pouzit ty moje hracky na ladeni toho a na ferovku jsem jim rekl (pred nevyssim sefem co podepisuje me faktury :-) ze diskutovat scheduler muzou jak je libo, ale ja u toho nebudu a odesel jsem.

    Ted, dost blizko me, bezi soudni spor (IP infingement, prave v Delaware :-) a musim rici, ze jsem sakra rad ze to cele muzu za sebe smest ze stolu s tim "never seen the thing, never had access to it, there's nothing to talk about".
    E2E4
    E2E4 --- ---
    SPIKE411: ono se teda možná psát software i na autorskou smlouvu, jako když píšeš knihu, kde je to zdaněné velmi příznivě srážkovou daní. ale nejsem právník a účetni, možná je to nesmysl nebo to už ani neplatí.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Jestli/než si udělám nějkou knihovnu/šablonu, tak to budu řešit s právníkem. Ale spíš mě zajímalo udělat si nějaký přehled, kdo to jak řeší/řešil, abych měl představu co je běžné.

    P19: Oni si do smlouvy stejně vždycky napíší, že spory se řeší v Nizozemsku, Delaware, Mumbai, Německu, ... a řídí se jejich legislativou. Tak v těch příštích bude asi "Brno" :-D
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MKA Nosko: Vývoj software z pohledu právního
    https://www.mka-nosko.cz/posts/vyvoj-software-z-pohledu-pravniho/
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Právo IT - Práva k software na objednávku | epravo.cz
    https://www.epravo.cz/top/clanky/pravo-it-prava-k-software-na-objednavku-111074.html

    (Samotného mě dost překvapuje, že u OSVČ se to bere jako zaměstnanecké dílo. To jdeme tomu švarcu dost naproti. 🙃)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    P19: já teda jenom jdu okolo, ale myslím že je dobré tohle mít ve smlouvě, ať je to jednoznačné..
    P19
    P19 --- ---
    JARDABEREZA: Tak to už je vyšší level, kdo ví? Ale tipnul bych si, že jo..
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    P19: Uplatňuje se tohle i zahraničně? Pro ČR jsem už asi 5 let nic nedělal.
    P19
    P19 --- ---
    JARDABEREZA: No, pokud to neošetříš nijak zvlášť ve smlouvě, tak co napíšeš pod sro, tak je firmy a ta poskytuje licenci. Co napíšeš jako osvč, tak práva automaticky přechází na objendatele.
    Aspoň takhle jsem to někde četl a mám za to, zě to tak je. Kdyžtak mě někdo opravte, třeba kecám nesmysly.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    PROTEKTIK: Říkám tomu "Stockholmský syndrom". :-D Ale samozřejmě k tomu používám TypeScript. Trochu sázím na to, že pro náhodně kolemjdoucí programátory to bude natolik nepříjemný zážitek, že už ho nebudou chtít opakovat nebo ještě lépe se toho zbavit a dát to někomu jinému (mě) a budu mít pořád dostatek práce :-D To co tam teď mají se tváří jako webový prohlížeč, ale webový prohlížeč to není. Takže z CSS vlastností funguje cca jen 20-30% a k tomu ještě nefugnují všechny hodnoty/syntaxe. V8 engine je moderní a netknutý, ale z funkcí prohlížeče tam toho taky dost chybí... např. canvas element nemá metody pro získání a vložení pixelů :-D
    PROTEKTIK
    PROTEKTIK --- ---
    "Navíc se pluginy do Photoshopu píší v JavaScriptu"

    :O Tak tohle je zvláštní forma masochismu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam