• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    JINX
    JINX --- ---
    Blíží se Cyber Monday a Black Fraiday - máte nějaké tipy na co se podívat?
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    A uplne genericky mi prijde ze je tam takovej nutnej mezikrok prestat bejt zamestnanec a chvili bejt freelancer, jinak si clovek muze nabehnout do ruznejch konkurencnich dolozek, IP problemu a podobnejch veci.
    DWICH
    DWICH --- ---
    KERRAY: Dobrý je si to promyslet - co nabízím, kdo je ideální zákazník, co za hodnotu mu to přinese, aby měl důvod to zaplatit, jak k zákazníkovi dostanu atd.

    Dobrý, co zmiňujou i ostatní - s čím jim chceš pomoct? Zkus se podívat na sebe jako na produkt, jako na nějaký řešení. Není dobrý bejt všeználek, ale vybrat si konkrétní use case. Např. máte vývojáře a chtěli byste přejít do cloudu? Se mnou to bude za půlku času (benefit). Máte vývojáře, ale nejsou tolik agilní? Pomůžu vám je odkoučovat a zvýšit produktivitu (benefit).

    Ty další body, co zmiňujou ostatní, taky fungujou - můžeš jít kázat na LinkedIn nebo přednášky o tom, proč by ti klienti měli zaplatit - dáš jim nějakou hodnotu, kterou nemají. Dá se na to přijít tak, že se zeptáš stávajících klientů, co si na tobě cení, proč tě platí.

    Jaká je tvoje ideální zakázka a ideální klient? Chceš to dělat sám na sebe jako freelancer? Vybudovat si osobní brand? Jestli jo, budeš se muset někde nabízet (web, socky)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    JARDABEREZA: Jo jo, to jsem delal / delam take. Teda naucit se placat o vecech uveritelne take chvili trva, ale kdyz to clovek zmakne, obvukle to nese ovoce.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    No co si pamatuji, tak lidi to řešili tím, že se vetřeli s přednáškou na BarCamp a přenášeli o tom a případně o tom tématu napsali nějakou knihu :-D
    E2E4
    E2E4 --- ---
    KERRAY: těžká otázka..

    asi je pragmaticky se zeptat sám sebe, jaké reálné problémy umíš svými konzultacemi vyřešit. typu "máte problém že vás vývoj je málo efektivní?" jake je řešení které nabízíš typu "zanalyzuju jak to děláte a mým výstupem je plán a sledovat jak v něm postupujetex a podle toho si vymezit trh a vymyslet jak ho oslovit..
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    HOWKING: Tak problem je prave jak sehnat reference, aby ses nemusel "stylizovat", abys sehnal zakazniky, abys mel reference.
    Jinak jako zakaznik poptavajici X pochopitelne jdu za nekym, kdo se stylizuje do role "umim X", v tom problem nevidim. Je to normalni -- kdyz chci nejakou instalaterinu, jdu za nekym, kdo se tvari jako instalater. Problem je zlomit ten cyklus reference->zakaznici->reference.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    KERRAY: Konzultanta z tebe udělají zákazníci, to se stane samo ani nevíš jak. Prostě jim tvoje rady stojí za peníze. Stylizovat se do toho sám a pak to někomu nutit asi nefunguje.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    To se neresi nijak, protoze hranice je nejasna.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    Pánové a dámy, řešil jste někdy někdo, jak přistoupit k "pivotu" v kariéře? Jak se z někoho, kdo roky kódil (ale má podstatně širší skilly a záběr) stát spíš konzultantem, kterého někomu jinému bude stát za to si najmout? Vůbec mě neláká vrátit se na pozici, kdy jsem v jedné roli, spíš bych chtěl využít to, že jsem těch rolí prošel spoustu, umím mluvit s lidma, umím je učit a vysvětlovat věci, ale nějak mám pocit, že vůbec nevím, jak k něčemu takovému dojít - nepředpokládám, že by stačilo napsat si na LinkedIn "dělám konzultanta, bavte se se mnou o tom, co potřebujete"...
    JINX
    JINX --- ---
    DAVIDOWITCH: to je strasne super vec, hlavne az ti budou z FU tvrdit ze za vsechno jsi odpovedny ty a ne ta ucetni firma :)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    MIKEE: to je rozdíl mezi daňovým poradcem a účetním. Můj má plnou moc a FÚ na mě vesměs nemůže (tj, když mají problém píšou nebo volají k nim do firmy). Účetní tohle dělat nesmí a tak se dělá buď jak píšeš, nebo ta zběsilost že jim dáš login do svojí datovky. To jak si říkají před zákazníky je druhá věc.
    JIMX
    JIMX --- ---
    Tanečky? Napíšu něco ve smyslu "vážený kliente, od tehdy a tehdy si účtuji xyz/hod. Děkuji za pochopeni" ... a buď mi přijde OK a nebo něco ve smyslu abc Kč/hod by bylo lepší a já napíšu OK ... a za rok až dva to zopakujeme ...
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    Ono je to vždy ošidné se domlouvat, protože záleží na mnoha faktorech a člověk jich nezná ani zlomek. Od finanční situace společnosti až po mzdy kolegů.

    Ono to jde vždy o to, jak moc člověk chce pro danou společnost či zájemce pracovat a za kolik je schopný žít sám a pak následně s rodinou...
    DEFILA
    DEFILA --- ---
    JANFROG: mám to teď v poslední práci hodně podobné, když mě nabírali, tak mi na rovinu a otevřeně (proč tohle nefunguje všude!) řekli, že plat na moji pozici je Tolik +- 8% a jestli jsem za to ochotný pracovat :)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    JARDABEREZA: Jako jo, zas teda musim rici, ze v obou (vlastne ve vsech) pripadech to byli lidi, ktere znam roky, potkavali jsme se na konferencich, znali moji praci, spolupracovali jsme na dobrovolne bazi, takze tam byla vzajemna duvera a nejaky reknem kamaradsky vztah.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    JANFROG: Je pěkné, že respektují tvojí cenu za hodinu a nesnaží se ti vnutit něco jiného a místo toho chtějí méně hodin. Mě se u kdysi u dvou změstnavatelů stalo, že jsem chtěl x na hodinu a nabídli my x-y na hodinu a v obou případech jsem to vzal. Dělal jsem základní chybu, že jsem to neměl připravené předem a viděli, jak se to snažím vymyslet na místě :-D
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    JARDABEREZA: Ja jsem teda o penezich moc casto vyjednavat nemusel (jsem takova ovce, co proste dela co se dohodlo dokud ji nevyhodej :-) ale predminule to bylo "Kolik potrebujes na rozumny zivot?" "x" "OK, x tenhle rok nemam, uz mam schvaleny budget. Mam maximalne y, kolik Tveho casu si koupim za y? Pristi rok budu pocitat s x."

    Tam co delam ted mi na rovinu rekli, ze platej tolik a tolik a to je non-negotiable.

    Uprimne, jsem za to rad, protoze odpadaj tyhle tanecky co nesnasim a neumim.
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    DARK_ONE: Copak Písek, ale já jsem v Praze... :-D
    DARK_ONE
    DARK_ONE --- ---
    JANFROG: tak uvidime za dvacet let, no :) sry za zmateni
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam