• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    JARDABEREZA ETKAR: Jejich kultura je furt extremne hierarchicka. Ta cast “delam podle zadani a ne podle logiky” je proto, ze kdyz se odchylis od jasneho zadani vic seniorniho cloveka, tak je to dost nerespektujici a problem. Ja si myslel ze je to teda hlavne v jejich hlavach, ale pak sem videl jak se manageri chovaj ke svejm podrizenejm a uz si to nemyslim.

Je s tim problem i z druhy strany: jako Staff sice nemam problem s tim ze by nedelali co reknu, ale jaksi nedaj feedback. Takze kdyz reknes “delame X napric tymama, prosimte udelejte to i u vas”, tak ti ne vzycky rekne “ale to je u nas picovina protoze to spusti jadernou fuzi z Y”, ale spis “jasne udelame” (coz navic pri pouziti tehle fraze znamena “lol no”, protoze jak tam neni casovej udaj tak to znamena “…nekdy”).

Ty lidi dost casto vedi ze to co delaj je spatne, neni to nutne o nedostatku schopnosti, jenom proste…se s tim clovek musi naucit pracovat.

(A taky nerikam ze vsichni, my najimame myslim dost dobre, je tam samozrejme velky procento lidi co chtej proste nejak vydelavat nekde a slibi za to cokoli)
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    ETKAR: Beztak je to všechno Jugaad.
    ETKAR
    ETKAR --- ---
    ALMAD: mohl bys nasdilet co jsi vyrozuměl ohledně toho proč indičtí devs dělají co dělají?
    SH_PANDA
    SH_PANDA --- ---
    To jsme jednou tak s kamaradem vzali kontrakt pro Delloite, kde jsme jim refaktorovali nejaky reporting. Puvodne ho psali indove a ti nam meli i validovat vysledky, ze to funguje tak jako ma.

Pri tom refaktoringu, jsme jim opravili vsechny chyby co tam meli. To se jim ale nelibilo, pac to davalo jine vysledky - spravne, ale jine jak puvodne a pac to byl HR system, tak lokalni pani, ktera tomu taky nerozumela, trvala na tom, ze to ma by tak jak to bylo predtim. Nepovedlo se nam jim to na nekolikrat vysvetlit, ze to meli blbe a ze jsme to opravili. ¯\_(ツ)_/¯ Tak jsme ten kod znova zrefaktorovali a pridali jim tam ty jejich bugy a pak byli spokojeni.

Navic nam ty Oracle Database managoval nejakej ind v USandA. Sikovnej chlapik, umel skvele klikat v Oracle Enterprise Manageru a mel vsechna potrebna opravneni - bohuzel vubec nerozumel tomu co dela a cela akce byla o nekolikahodinovych callech ve stylu - "Now what should I do?" Bylo to v pre-screen sharing dobach, takze jsem si musel vsechno rozjet lokalne - Oracle Enterprise Edition, OEM, Change data capture pres Oracle Streams, abych ho mohl navigovat, kde ma co nastavit. Kaaamo, nikdy vic ...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    RUDOLF: ja měl asi štěstí a setkával se skoro výhradně jen s těmi normálně fungujícími Indy.

řekl bych že těch málo schopných a jen slepě následujících je velké množství proto, že je to velká země, na jakékoliv dobré místo je velký přetlak a tak podlehnou jakémusi Cargo cultu - vidí že je to dobrá kariéra, ale nemají schopnosti ani pochopit, v čem to spočívá a tak to napodobují. vědí, že kdo umí docker, je dobrý, tak se snaží .. další kulturní vlivy jsou respekt k hierarchii a "dělání dojmu"..

#kecy
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Mě před pár měsíci jeden indický kolega z Prahy překvapil, našel zdroj chyby i když to nezvládl ani vendor z US a jeho dev, který tu knihovnu používal. Byla to prkotina v Java knihovně v git, kde se nedomluvili na verzi TLS. Ale ani v debug/trace mode z toho nevypadávala pochopitelná chyba. Nakonec porovnal flow v trace a zjistil kdy se funkční a nefunkční část rozcházejí a vydeukoval to. Zkušenost mi měla poradit, že nejdřív mám hardlockonout TLS, páč je to typický problém. Ale musel jsme řešit další věci a nechal jsem to na vendorovi a mezitím projekt leader našel tohohle klučinu, co měl volnou kapacitu.

Pak mám dobré zkušenosti s indama co se prosadili v business a co jsou mimo Indii. Ale jsou tam výjimky, ale už na podobný úrovni jako je zvykem na západě. Někdo je prostě lempl, někdo si zkouší postup vysedět, protože kdo nic neudělá, nic nezkazí atd.

Ono je to asi pochopitelný, indický kolega pochází z města, kde celá ekonomika je na dodávání IT a kdo nedělá tak jen supportuje ty lidi co dělaj - Tj. vaří, fyzioterapie atd. Pak je logický, že ta distribuce schopností vypadá jak vypadá. Cognizant i Deloitte občas na nás zkouší easy money a dodávají celé týmy na platfrom engineering, který mi při rozhovoru čtou z webu, k čemu docker a přitom to mají jako skill v CV. Přebírat se tím, je na dlouho.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    To neni smula, to je standard
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    Učastníl jsem na projektu migrace dat z nejmenované řecké banky do jiného systému. Do konverze dat ze zdrojové databáze do cílového formátu jsem byl zapojen já a dva kolegové, import dat do cílového systému indický Aspire systems - asi 15 lidí. Cílový formát dat si určili oni. Zdrojová data byla řezanka plná inkonzistencí - takže docela fuška, ale nějak jsme to zvládli a mysleli si, že tím to skončilo. Indové ale měli problémy s importem - data mapping který si připravili měl spoustu děr a nedomyšleností. Ve výsledku jsme museli dělat mnoho úprav, které si oni sami mohli udělat taky, ale nebyli toho v podstatě schopni. Fungovali víceméně metodou pokus-omyl (pustíme to a poznamenáme si každou excepšnu, co to vyhodí a to nahlásíme), díky časovýmu posunu byly každodenní meetingy časovej kompromis, když jsme pracovali my, oni spali a naopak. Už bych do toho znovu nešel. Byli milí, vstřícní, ochotní - ale často si neuvědomovali do očí bijící souvislosti. Měli i super vzdělání ze škol, kde ve střídajících se turnusech učili profesoři ze světových univerzit zvučných jmen pod záštitou IIT nebo IIM. Nevím, možná jsme měli smůlu na tým, kterej backfilovali čerstvými absolventy.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    JARDABEREZA: Podobně, plus bych řekl že se dají "dovzdělat co západ očekává", zvlášť když vidí že na schůzkách (ops, ne devel) kde jsem s nimi sám dělám to, co po nich chci aby dělali, když tam jsou s "klientem" sami
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Ono to zní, že na ně nadávám, ale po lidské stránce je spousta z nich super a mají smysl pro humor, dal bych si s nima pivo nebo čaj atd. Jen se mi s nimi občas hůř spolupracuje :-D
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    JARDABEREZA: Indicti vyvojari slovy klasika?

LISTER: Robíci dělaj jenom to, co ty jim řekneš.

RIMMER: Ano, to tedy nepochybně. Řekneš jim: „Dohlédněte na to jehněčí!“, a tak tam sedí a tři hodiny čučí, jak se pálí.

LISTER: No a? Nemaj žádný emoce, nejsou v jejich softwaru.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    SATAI: Vyčlenil jsem část kodu do sub-repa, kde si můžou dělat co chtějí... nebude to moje zodpovědnost, ani starost a nebudu to opravovat.

ALMAD: Často mám pocit, že jsou jako vojáci... následují rozkazy. Proto musí být dobře popsané. Je jim úplně jedno jak to zadání splní a jestli u toho udělají technologický dluh. Když ho splní, tak jsou spokojení.
    SATAI
    SATAI --- ---
    JARDABEREZA: revertuješ jim ty vommity (to ne já, to autocorrect), doufám?
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    ALMAD: Ani v tom nejsme ve sporu: i tam je to "PROČ to děláme takhle (a ne způsobem, který by člověka napadl na první pokus jako funkční: 'jistě, můžeme tady projet dva vnořený loopy a huvnitř dělat syscall, ale bude to 1.misaligned a 2.dost pomalý i když se to zarovná')".
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    PISKVOR: Ja sem v tvym kempu (chci hodne komentaru, ale tech co rikaj proc a ne co), ale je to taky tim ze delam v pomerne high level jazycich, jakmile zabrouzdam do nejakyho rovnani bytu v Ccku, tak sem pomerne rad kdyz mi to tam nekdo vysvetli.

Takhle se btw pomerne jednoduse pozna kod zkopirovanej z chatgpt, sou tam mraky komentaru s nulovou hodnotou co jenom rikaj “na dalsim radku v cyklu priradime promennou”, rostu

JARDABEREZA: Delam nejenom s Indama, ale i s jejich sefama a musim rict, ze dost zacinam rozumet proc delaj co delaj.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Dělám s indama a do tsconfig.json jsem napsal komentář s vykřičníkem, aby neměnili "strict:true" na "strict:false". Aby našli lepší neřešení, než vypnout type checking pro skoro všechno. A hádejte co udělali... :-D

Komentáře můžou být fajn v kódu, kde vlastní názvy nejsou žádoucí nebo možné. Např. konfigurační soubor pro Webpack. Kde bude vysvětlené, proč to je nastavené zrovna takhle a za jakých podmínek se to může změnit. (např. až se přestane používat nějaký prohlížeč)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    AXTHEB: Tak takovej pripad asi najit nedokazu :-)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JANFROG: Hele já nemám iluze, že tenhle postup je ok pro všechny teamy, programovací jazyky nebo styly práce.
    Ale stejně bych rád viděl příklad v nějakém populárním programovacím jazyce, kdy je komentář vysvětlující co následující kód dělá užitečný a lepší než mírný redaktor do dobře pojmenovaných funkcí.
    Tím nemyslím SQL, asm, Perl, regexy a podobné.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    AXTHEB: Tak, tuhle diskuzi uz jsem vedl a nejsem si jist, ze se chci nechat znova zatahnout do tehle kralici nory. Zjevne mame jinou zivotni zkusenost.
    Az budes muj sef, proste vytahnu ten skript z backupu a nebudu delat drama :-)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    AXTHEB: Jediný praktický komentář je "existuje business důvod, *proč* je tady tenhle kus kódu, a *proč* se to nedělá očekávatelným postupem."

"Tohle dělá to a to" je jak píšeš, a/nebo wishful thinking.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JANFROG: Já říkám komentářům future lies. V současné práci, krátce po zapracování, jsem prošel celý kód a zrušil všechny komentáře, který buď už nebyly aktuální, nebo suplovaly špatně pojmenovanou funkci.
    Zbyly vlastně jen odkazy do externí dokumentace, zdůvodnění podivností nějakým edge casem ve firemních procesech a pak komentáře kódu jednoho kovboje, který byl sice výkonný programátor, ale za cenu strašidelných 300+ řádkových funkcí.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    QWWERTY: Teď už se točíš na "neprokážeš mi nic, hehehe." Jistěže ne - ale nemůžeš zároveň limit rukama "ale tamto nejde, co legal." To je celý.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam