• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    JORGES: Copilot ve VS Code (člověk si na to dost rychle zvykne), Perplexity Pro hlavně v mobilu (prakticky to u mě nahradilo ChatGPT), Midjourney Basic na hraní když se nudím :-)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    JORGES: Mam v praci Cursor a mam pocit, ze to je lepsi nez Jetbrains.

Sam si platim Kagi protoze jiny vyhledavace uz moc nefungujou, a prihodil sem teda $5 za unlimited verzi pristupu ke skoro vsem modelum.
    MIC
    MIC --- ---
    JORGES: v IDE mám placený Bito a jinak zkouším mix dostupných na stejný dotaz, protože z každou "aktualizací" od tvůrců některý z toolů začne pravidelně dávat horší či lepší výsledky, některý má přístup na internet atd.
    VOY
    VOY --- ---
    JORGES: Copilot a integraci s GPT v Raycastu na nahodny doptavani se.
    SH_PANDA
    SH_PANDA --- ---
    JORGES: copilot a chatgpt
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    JORGES: Lokální implementaci GPT na různé dotazy typu "jak tohle udělat v MSSQL" (se kterou normálně nepracuji) apod.

Na Copilot nemáme dost licencí, ale hodlám používat např. na Teamsech, aby mi dělala poznámky a zápis a já si nemusel nic psát bokem a prodlužovat tak schůzku (a stejně ty poznámky stojí za prd). Co jsem viděl ty zápisy, tak se to s transcriptem - ani shrnutým GPT - nedá srovnávat, je to řádově lepší.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    JORGES: Perplexity, na research. Kodim bez AI toolu.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JORGES: copilot
    KEJML
    KEJML --- ---
    JORGES: Nedávno se tu podobná diskuze rozběhla tímhle příspěvkem: [SEJDA @ Programovani 40+]
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    JORGES: žádný
    SATAI
    SATAI --- ---
    JORGES: mám copilota a jetbrains ai
    UNUX
    UNUX --- ---
    JORGES: žádný
    JORGES
    JORGES --- ---
    SPIKE411: když jsme nakousli téma -- jaké tooly k práci s AI používáte?
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Hele, já měl problémy z myši asi po prvních pěti letech. Vzal jsem vertikální myš a naučil se polohu, kde jsem měl ruku od loktů na stole. Pak jsem přešel na Apple a trackpad a přes deset let nemám problém. Jen si hlídám polohou rukou, abych si netlačil na tepny. Asi jsem měl štěstí. Používám Apple magic keyboard s Touch ID a trackpad. Nemám ani polohovatelný stůl.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    JIMX: To u me byla pravda na linuxu, ale na Macu se mi do stejnyho mysfree stavu nepodarilo dostat ani po dekade a spouste nainstalovanejch rozsireni…
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    The End of Programming as We Know It – O’Reilly
    https://www.oreilly.com/radar/the-end-of-programming-as-we-know-it/

Esej, úvahy…
    E2E4
    E2E4 --- ---
    AXTHEB: no ono se to možná za těch 10 let trochu posunulo.. i když kliknout mezi 2 písmenka to asi nebude umět nikdy..
    JIMX
    JIMX --- ---
    ... a já myslel, že my programátoři myš nepotřebujeme vůbec ... :-D
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    VONTRIX: my pravaci to sice mame naopak, ale funguje to uplne stejne.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JARDABEREZA: Moje deset let stará zkušenost praví: Stojí to kupu peněz, funguje to na hovno, je utrpení se s tím učit a i po týdnu používání je utrpení s tím pracovat. Věci jako umístit kurzor mezi dvě písmena rovnou vzdáš, sáhneš na šipky, Navíc ten kurzor se nepohybuje s nulovou latencí, takže musíš aktivně potlačovat potřebu se kouknout, kde je. A reaguje to jinak na pohyb hlavou a jinak na pohyb očima, takže se snažíš hýbat jen očima a bolí z toho krční svaly. A pokud nepíšeš všema deseti bez koukání, máš kurzor furt někde v háji.

Je pravda, že za těch deset let jsou k dispozici lepší kamery (rozlišení, latence) a i to zpracování bude svižnější, tak to nebude takový neštěstí. Možná. Moc tomu nevěřím.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Mě ještě napadá oční kamera na eye trakcing. Používá se např. na UX testování. Kurzor se umístí tam kam se člověk kouká. Ale nezkoušel jsem... nevím jak dobře to funguje.
    VONTRIX
    VONTRIX --- ---
    JANFROG: my levaci mame vyhodu, drzime mys v prave ruce a muzeme si stale delat poznamky a uzivat schopnejsi ruku...
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    u myši položené na stole mi vadí, že to namáhá rameno.

mě nejvíc pomohlo poridit si air mouse.
    tedy myš, která se nedrží na stole, ale normálně v ruce.
    na otestování jsem si koupil tohle
    AIR MOUSE Trackball Presenter Wired Mouse - Ergo-product
    https://www.ergo-product.cz/en/air-mouse-trackball-presenter-wired-mouse--y-10/

a teď si chci koupit něco co nude trochu kvalitněji vyrobený (a dražší)

plus používám externí trackpad.

a halvně to střídám.
    SH_PANDA
    SH_PANDA --- ---
    NAVARA: to je presne ono
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    SH_PANDA: Tuto pozici tu samozřejmě máme :) Stůl si tedy musíš představit, ale je to tam
    SH_PANDA
    SH_PANDA --- ---
    SH_PANDA: blbe jsem poskladal vety pri editu. 26 let totalne neerkgonomickeho sezeni. Apple prislusenstvi jenom 15 let. Ted doma nejaka svitici CZC klavesnice + mys, kterou si vybral syn :D
    SH_PANDA
    SH_PANDA --- ---
    tak vam to ergonomicke okenko trochu naborim - casto sedim tak ze mam jednu nohu na zidli pod zadkem a druhou na stole. V kresle spis lezim nez sedim. Porad se ruzne premistuju. Stul mam nizko, obe predlokti na stole. Dlouhe leta jsem pouzival jenom apple magic mouse a apple keyboard. 26 let. Nejvetsi pain byli 2 asymetricky umistene monitory - po asi 2 letech jsem zacal mit problem s rotaci na stranu, na ktere nebyl monitor. Vyresil jsem to jednim ultrawide a tim ze jsem spal na brise vyrotovanej do strany, do ktery mi to slo blbe + joga. Po par mesicich se to spravilo.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ALMAD: Čím ho nahradíš?
    MIC
    MIC --- ---
    ALMAD: Mě by střídání nefungovalo, resp. bych zapomínal tu pravidelnost střídání. Mít dvě zařízení každý z jedný strany je imho ideal.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    VOY: To zalezi jde delam…nejdulezitejsi rozliseni je, jestli firma pouziva fixed time variable scope a nebo naopak. To vetsinou trva protoze casto rikaj neco jinyho nez delaj. Podle toho jak to funguje, a to se vetsinou odviji podle planningu, tak se hodi pristup k tymovymu planovani.

Nekde se hodi waterfall, vzacne i ten scrum. Nejcastejc ale pouzivam osobni inovaci, Todo List (tm) s terminama (r), kterymu vetsinou rikam Kanban aby to znelo odborne, ale Kanban jako takovej vetsinou ignoruju protoze stejne jako Scrum funguje jenom u specifickejch tymu za specifickejch podminek co skoro nikde nejsou.

Vetsinou mi staci tejdenni az dvoutejdenni planning, retro podle toho v jaky fazi je tym, a periodicky se ptat “stihame tu podstatnou vec ke ktery sme se zavazali?”.

Ale taky delam jenom v urcitym uzkym oboru, zejo :)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    Měl jsem podobný problém a s rukou. Přehazování myši funguje,ano měl jsem pravou ruku přes měsíc nepoužitelnou, tak jsem se naučil používat pravou myš nalevé ruce. Teď jsem si pořídil kinesis advantage 360 jako klávesnici a kensington jako trackball a myš použiji jen občas. Problémy postupně vymizely.
    VOY
    VOY --- ---
    ALMAD: a co zavedes az ten scrum mas vymycenej? :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam