• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    VOY: jj, taky jsem mival obedy/vecere v praci zadara - a byly dobre, i na lokalni konkurenci (v Karline vyber byl) ... cesta do prace na kole, bylo to fajn - ja nerikam, ze kancl nema svoje kouzlo ... ale to proste zalezi na stylu zivota - remote je proste svobodnejsi, muzes zit v prirode, deti mohou behat v lese kdykoliv se jim zachce, nemusis resit parkovani ani agresivni ridice, atp. To uz je ale o nejakych osobnich preferencich. Pokud jde ale o produktivitu, tak nikdy jsem ja osobne neudelal tolik prace, co poslednich 6 let, kdyz jsem prave na 100% remote. A jako hlavni duvody vidim:

- mam na praci klid (zadny open space), tohle se asi extrovertnejsim lidem z HR nebo managementu tezko vysvetluje, ale lidi s INT* profilem, kterych je v technictejsich pozicich hodne, proste potrebujou klid na praci - expresivniho herce clovek taky nezavre do kumbalu s kompem, at neco tvori ... vysledek by byl podobny:)
    - zaridim si prostredi presne tak, jak mi vyhovuje (opravdu _dobry_ monitor, otevrene okno/cerstvy vzduch, atp)
    - mam velkou motivaci, protoze tady na periferii podobne dobrou praci jen tak nesezenu, takze nejen ze chci, ale _musim_; ve meste jsem byl mene loajalni, protoze tam neni zmena takovy problem
    - muzu pracovat tehdy, kdyz to me vyhovuje, a ne podle nejakeho zabehleho 9-17 rezimu: flexibilka je sice standard, ale cesta do kanclu predstavuje vyrazne fixni casove naklady - neodskocis si na 30 min, aby jsi dite dovezl do hudebky, napriklad. Po obede, kdyz mam postgastralni demenci, tak neni problem se na 20' natahnout. Pak jsem mnohem produktivnejsi. V kanclu, kdyz jsem se natahl na gauc a zavrel oci, tak na me cumeli a prislo jim to nepatricne. Prej si mam dat kafe. Ale to je nesmysl - unava proste rika, ze si mas odpocinout. Vetsina kanclu, kde jsem kdy pracoval, fungovala jako takovy tovarni shopfloor 21. stoleti. Akorat misto soustruhu lidi maji kompy.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    VOY: asi to beru prilis subjektivne, ale chození do kanclu je prave podmineny rannim vstavanim, teda pokud nechci prijit na obed. Na sync v 9:30 mi staci vstat v 9:15, ale kdyz jedu do kanclu, tak budik zvoni uz v 7:15

VOY: to souhlas. Ale jak si vzpominam, tak to byl problem i kdyz byli vsichni onsite - po meetingu jsem muselrychle jit, at uz na call nebo treba na wc, a pak jsem o 20min později slysel, ze se o tom porad bavi, ale jen u kafe v uzsim krouzku....
    PES
    PES --- ---
    VOY: ne všechny firmy mají vlastní catering a ještě méně ho má zdarma...
    VOY
    VOY --- ---
    CERMI_FOX: Ty postmeetingy to je nekdy i trapny, kdyz tomu remote cloveku chybi nejaka informace a nekdo pak musi rict: "vis, my jsme se pak o tom jeste bavili a..." Kultura zvedani rukou celkem funguje, ale stejne kdyz je diskuze divocejsi tak je slozity to slovo vcas dostat.
    VOY
    VOY --- ---
    CERMI_FOX: My mame to stesti na onsite culinary team, takze se fakt jen posunu do kuchynky a tam mi nekdo da do ruky jidlo, ktery je ve vetsine pripadu nadprumerny, alespon co se tyce okolnich kebabu a asijskych restauraci. Bonus je, ze vzdycky neco zbyde, takze castokrat doma vubec nemusim varit. Takze mi to setri cas a penize. To je pro me mimo potkavani kolegu velmi dobra motivace chodit do officu rekneme 4 dny v tydnu. Je to ovsem taky umoznene tim, ze zena naopak preferuje 4 dny v tydnu byt doma, takze to mame rozdeleny tak, ze rano obstaram deti ja a vecer ona, kdyz prijdou ze skoly. Co ti budu povidat, nemiluju ranni vstavani a delani svacin, ale je to dobry stabilni kompromis co nam funguje. Asi by se to muselo nejak zmenit, kdyby prisel layoff a s nim mene stedry zamestnavatel.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ZAHRADKAR: jo, potkavat se obcas je dulezity. Mame to nastavene podobne jak pises, remote dle libosti, ale obcas se potkame, jednou za ctvrtrok je nejaky event (coz nemusí byt nic honosneho, obcas jen lepší vecere).

VOY: tak zrovna obed me leze na nervy, na Brumlovce je jidelen vic, ale dobra snad zadna a lidi v týmu maji nejradsi tu, ktera me vadi nejvic. Zato doma mam bud navareno z minulych dni nebo si vyberu hospodu dle libosti nebo si neco necham dovézt. Doma nebo dovazka je casove taky tech 15min, ale protoze jsem diky nedojizdeni usetril uz 2h, tak muzu jet na pulhodinovy obed nekam do hospody.

Ad meetingy - jasne, pokud je většina onsite a jen par remote a neni vybudovana kultura, tak to moc nefunguje. Co nam funguje, je cudlik "zvednout ruku", zablika jeho jmeno a moderator meetingu nebo treba aktualne mluvici mu da slovo. Chce to ale na to myslet a mit to tak nastavene.
    Co je horsi jsou "postmeetingy", kdy po meetingu se lidi presunou na kafe a ladi se dulezity detaily, obcas se i zmeni rozhodnutí a ta informace se ne nutne dostatne ven z toho krouzku.

Na mym soucasnym projektu se me to teda netyka, protoze s lidma z tymu na nem delam malo, nejvic veci resim s jinyma tymama a ty jsou rozesety od Izraele po Seattle.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Jednou jsem koukal, že firma z Malediv hledala vývojáře. Ale chtěli jenom full remote, takže inzerát o ničem :-D
    VOY
    VOY --- ---
    ZAHRADKAR: Ja teda vidam spis lidi co maji rodinu a chteji ten klid v kanclu, ale zaroven work life balance, protoze nejsou ochotni polozit ty nejblizsi na oltar prace pro nejaky korporat.

ZAHRADKAR: Taky mame Glean, silnou Slack kulturu, ale ja jak delam casto remote kdyz odjizdime na ruzny prazdniny atd. z Berlina do Prahy, tak jasne citim, ze behem remote meetingu ten clovek co neni v mistnosti (kde je dejme tomu 1/2 tymu) tak ma slozitejsi komunikovat svoje myslenky. Je tezsi prerusit diskuzi co se spusti v meetingovce.

CERMI_FOX: Pro nas je to vicemene socialni zalezitost, buduji se tim neformalni vztahy plus dost pomaha, ze v praci je obed zadarmo a baristka, to tam precijen ty lidi aspon parkrat za tyden pritahne. Z meho zivota to dost odstranuje reseni toho kam pujdu na obed, hodim to do sebe za ctvrt hodiny v officu a nic vic neresim, pokud potrebuju resit nejaky rodinny veci po praci tak tenhle usetrenej cas je zlatej proti hodine cekani nekde na jidlo. Zaroven se prijemne projedu 30 minut na kole. Ale hele mozna jsem vyjimka, ja mam tu officovou kulturu fakt docela rad a myslim, ze ty neformalni chaty v kuchynce svuj smysl proste maji.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    CERMI_FOX: souhlas! A lidi, kteri utikaji do prace od rodiny (a ze takovych je), jsou docela riziko. Potkal jsem par takovych workoholiku, co pak veci zbytecne hrotej.

U remote je jeste dulezite - aspon pro me - se obcas opravdu potkat fyzicky, takze i kdyz nemusim, tak se snazim tak 1x za mesic se aspon s casti lidi potkat. Libi se mi kultura firem jako DuckDuckGo, kde jsou remote vsihcni a jednou za cas se sejde cela firma na jednom miste. To musi byt super, ale zatim jsem nemel stesti v takove firme pracovat.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    RUTHAN:
    VOY: ja mam zkusenost podobnou, kdyz je motivace, tak remote neni problem; co je ale problem je obecne kultura tymu - pokud je vetsina lidi v kanclu a ja nebo treba dva lidi na remote, tak se k nam proste nedostavaji informace - lidi nedelaji zapisy, jsou zvykli na synchronni spolupraci a komunikaci ... to je fakt na houby. Za me nejlepe funguje fully remote - napriklad Covid byl super. Psali se poznamky, nedelali se zbytecne exhibicionisticke meetingy (nebo na ne lidi nechodili, nebo je neposlouchali) ... Ted zacali ve firme opet utahovat srouby, nahnali vsechny, co mohli zpet do kanclu, a remote lidi zustalo jen par. Nastesti jsem ted v tymu, ktery neni kolokovany, takze stejne to je, jako bychom byli remote, protoze i lidi z kancelari jsou z ruznych mest. Pak mi vlastne prijde nesmysl je do toho kanclu nutit, kdyz jsou stejne na zoomu.

Ja chapu ten argument spoluprace a komunikace u kolokovanych tymu. Pokud je office rozumne zarizeny a neni tam hluk, tak muze byt ok. V MSD jsem ale zazil award-winning open space, kde pan architekt navrhl sedet lidem, co maji delat analytickou praci, primo vedle kuchynky pro cely segment, ktera byla jen stylove oddelena par kmeny bambusu. Jinak nic. Byl jsem z toho nestastny a vyhorel jsem tam, protoze jsem se nebyl schopny soustredit. Tohle vyhovovalo jen extrovertnim manazerum, kteri tam mohli kafrat o nesmyslech.

Ale ta komunikacni asymetrie u remote uvazku je realna vec. Vyrazne mi to ale ted ulehcuje Glean - ten dokaze projit vsechny mozny zdroje a kdyz mam nejaky dotaz, tak vetsinu veci resim tam. A v praci mame nastesti silnou Slack kulturu, takze bych rekl, ze to funguje celkem dobre. Pokud jde o produktivitu, tak jsem presvedcen, ze kdyby muj tym kolokovali do nejakeho soucasneho open spacu, ktere v praci mame, tak budeme mene produktivni. Protoze by nas porad nekdo rusil a protoze v kanclu bychom nebyli ochotni pracovat vecer nebo o vikendech (coz kdyz je treba vyhodnocovat a poustet treba nejake narocnejsi testy/experimenty, je proste nekdy treba).
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    VOY: pokud cast tymu sedi v kanclu a par lidi ne, tak to nedělá dobrotu, tech par remote lidi jsou odstrizeny od toku informaci a dohod. To je asi jasne. Ale jinak mi chozeni do kanclu prijde jako festival ztracenyho casu, jednak dojizdenim, jednak smalltalkem u kavovaru/studanky/pisoaru.
    Pokud je kancl 20min pesky hezkou cestou a lidi v tymu si "sednou", tak proc ne, ale takovy tym je v pravdepodobny jako vyhra v loterii.
    Myslim, ze remote prospívá i vztahum v tymu, snizuje to vliv "exotismu", neboli je jedno, kdyz nekdo na všechno strika dezinfekci, porad nadava, smrdi, nahlas telefonuje atp.
    Nicmene pokud chce nekdo chodit do prace jako do klubu si pokecat nebo utyct od manzelky s malym deckem, tak to lidsky chapu :-)
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    KOLCON: Hledám(e) lidi, co do kanclu v principu chodit chtějí.
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    MAIMONIDES: A proč zrovna 60/40 a ne třeba 40/60?
    VOY
    VOY --- ---
    RUTHAN: Ja bych se videl tak nekde uprostred mezi 1 a 2. Nejsem v tom ani nejak super osobne zainteresovany, na druhou stranu porad delam na zajimavem produktu a urcite chci tu praci odvest poradne. Ale za firmu nedycham, mam rodinu a ta je pro me prioritni. Firma se me muze zbavit lusknutim prstu a v mem veku uz je tezky, ne-li nemozny inspirovat k tomu, abych pracoval 10 hodin denne, protoze mi dava smysl nekomu vydelat hodne penez.

Myslim, ze lidi, se kterymi pracuji, to maji podobne a nekteri se snazi mozna i vic nez ja. Presto je prace komplikovana pokud nekomu trva 2 hodiny odpovedet na jednoduchy dotaz na Slacku, treba proto, ze je zavaleny meetingy. V office bych mel vetsi sanci ho na vterinku nekde potkat a zeptat se primo.
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    CERMI_FOX: Zkušenost. Živá komunikace je nezbytná součást růstu a motivace a efektivity týmu, občas ne nutně jednotlivce.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    VOY: Podle me jsou 3 stavy / vztahy k projektu, ktery tohle zasadne ovlivnujou.
    1) Delame oba na necem, v co verime a opravdu to chceme udelat poradne.
    2) Odvedu si svou praci, snazim se aby vec dopadla, dopre z pohledu nejaky profesni cti a toho, jak vyzivam svuj cas, ale nemam nejakou hlubsi viru v to co se dela.
    3) Delma na necem, co me nezajima, nebavi, jdu si to odkroupit, zdrzeni a to, ze to nejde efektivne me nevadi, kdyz to u me pak negeneruje nejaky neprijemnosti.

Rek bych, ze pokud nekdo spada do kategorie 2, tak uz tam casto je videt, to ze neni porad k mani pro zbytek tymu fyzicky, tim padem je pod mensim tlakem ad hoc dotazu, requestu, dohledem je z jeho strany brano jako vyhoda..

Samozrejme neni to takhle jednoduche, tyhle stavy se mohou v ramci jendotlivce menit v zavilosti, na projektu, lidech, rocnim obdobi, pocasi a tom jestli byl vcera v hospode, nebo jak mu to funguje s pritelkyni, nebo jak se vyspal.
    VOY
    VOY --- ---
    CERMI_FOX: Tak jeden z duvodu muze byt, ze lidi co spolu sedi v jednom officu tak obvykle spolupracuji lepe. Mozna je to jiny kdyz jsou uplne vsichni distribuovani, ale moje zkusenost se situaci kdy cast tymu do officu v podstate nikdy nedorazi neni dobra. Trochu mi prijde, ze lidi co tvrdi opak to jenom odmitaji videt. Rozhodne kdyz si muzu vybrat jestli na necem budu delat s clovekem co sedi vedle mne a clovekem, se kterym musim skocit na Google Meet tak je pro me volba jasna. Ale jsou i vyjimky.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    MAIMONIDES: a co te vede k nuceni lidi k chozeni do kanclu po vetsinu týdne ?
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    Kdyby tu někdo chtěl za rozumné peníze 60/40 office/ho pracovat (typescript, node.js, aws, c#, angular... saas&pki)rukama v nečeské firmě v Praze, dejte vědět. Jsem hiring manager :)
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    ALMAD: neptal jsem se, ale nakonec jsem jako staff skoncil:) dik za tip na levels.fyi - neznal jsem
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam