• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    PJOTRIK
    PJOTRIK --- ---
    QWWERTY: jo, bavi. Pochopitelne si odpustim psani boilerplate typu getteru/setteru nebo porad stejnych textboxu, takovy kod ale nastesti pisu vyjimecne.

ZAHRADKAR: prave me prekvapuje kolik lidi z oboru vlastne psani kodu nema rado a radsi se prepne na manazera, tomu ja se branim celou karieru a treba tady v 40+ bych cekal ze uz lidi budou mit v tehle otazce davno jasno :)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PJOTRIK: bavi te psat kod? me treba fakt ne, a psani kodu pro me neni odmena. ja potrebuju primarne funkcni a udrzitelny reseni
    pro vsechny moje (v kontextu oboru vyvoje primitivni) ukoly, k tomu pristupuju stejne jako k junior pozici - zadas ukol, definujes scope, nastinis architekturu, urcis success/fail podminky
    nad implementaci tomu nechas volnou ruku, pak udelas review a otestujes, ze se to chova jak ma, nebo ze tam neudelal nejaky sileny antipattern, ktery bude pain udrzovat v budoucnu

+ akcelerace prototypingu a boilerplate
    + nejsem primarne vyvojar - uz jsem se z toho naucil par novych postupu pro resenich svych problemu, ktere LLM odkoukalo z jinych projektu, protoze ja sam bych nikdy nesel z dlouhe chvili zkoumat cizi codebase a jak to tam resi

JIMX: "hlavně JAK funguje" .. je na tobe, aby jsi overil v ramci review, viz vibe-coding vs ai-assisted programmer - [E2E4 @ Programovani 40+]
    JIMX
    JIMX --- ---
    PJOTRIK: mám to skoro podobně ... při představě, že si s AI 2 hodiny chatuju a pak z toho vypadne něco, co vůbec nevím, jestli funguje správně a hlavně JAK funguje (abych to mohl případně upravovat), nedejbože, když to správně nefunguje, ale promptováním to nedokážu dostat do funkčního stavu a musím to ve finále doladit sám ... mi to v důsledku přijde spíš jako zesložitění celého procesu.

Přijde mi to fajn v případě nějakého rychlého prototypování, kdy potřebuju nastřelit nějaký prototyp, na kterém chci otestovat nějakou zajímavou funkcionalitu, kterou ale programuju sám, ale ta omáčka okolo je obtěžující ... a vím, že tu omáčku okolo nakonec po otestování zahodím ...

Nicméně za sebe to právě využívám hojně na napsání spíš jenom pár řádků kódu, kdy třeba nemám úplně v hlavě dokumentaci a musel bych to složitě hledat ... a nebo když jako tuším, že by to nějak jít mohlo jednodušeji, ale nevím jak a tudíž se ani nemám jak zeptat googlu ... tam mám ten výsledek AI víc pod kontrolou a většinou mi to nějaký čas ušetří.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    SH_PANDA: jak se v praxi projevuje YOLO mod?

Ja to mam tak, ze vetsinu casu travim speckama, coz jsou detailni plany na vetsi kus systemu (nebo na cely system). Soucasti je i breakdown na faze, pripadne db schema, specifikace knihoven a versi, odkazy na dalsi dokumentaci atp. Pak vezmu nejakou fazi a necham vypracovat v CC plan, podle ktereho uz to necham nakodit CC samostatne. Pak uz se jen divam do gitu, prectu si prehled co udelal jak udelal, pripadne si to nechavam vysvetlit. Taky jedu 2-3 sessions naraz.

PJOTRIK: pro tebe, ktery mas velmi rad psani kodu, to asi smysl nedava. Dava to velky smysl pro nekoho, kdo chce ty systemy tvorit, ale nezdrzovat se prave psanim kodu. S AI je clovek spis architekt nez programator.
    SH_PANDA
    SH_PANDA --- ---
    PES: ne ale zkusim v praci a postnu
    PJOTRIK
    PJOTRIK --- ---
    Pro me je fascinujici tohle cist, sam bych takhle s AI nechtel pracovat ani za zlaty prase. I kdyz vynecham vsechny eticky a spolecensky problemy ktery u AI vidim a kvuli kterym ji nechci podporovat tak:

1) vubec neverim ze by ten vysledek u netrivialniho ukolu byl dobre.
    2) neverim sobe, ze bych nasel vsechny problemy v kodu, ktery jsem nepsal
    3) psani kodu je pro me za odmenu potom, jsem si prosel prave tim navrhem a vyjasnovanim pozadavku. Proc o to prijit a byt jenom urednik?
    PES
    PES --- ---
    Btw. když už tu padlo "dříve nakresleno ručně" - zkoušeli jste někdy to své nakreslené jako scan předhodit AI, aby si to překousala jako podklad a převedla do "digitálního"?
    PES
    PES --- ---
    SH_PANDA: ...a nebylo to na ty 2-3 A4 ručně takové lepší, hutnější, neukecaně? ;-)))
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    kdyby někdo jel v delivery napříč hyperscalers, zajímá mě vaše zkušenost, jak k tomu přistoupit.

[RUDOLF @ Centralizovaná správa stanic a ostatních prvků v síti - automation/monitoring/alerting a dalsi devops nastroje]
    SH_PANDA
    SH_PANDA --- ---
    jedu ve full yolo modu a az kdyz se zasekne tak rucne. pomer je tak 1:10 rucne:ai. na to ale abych tohle mohl delat, tak venuju tak 10x vice casu analyze a specifikaci - use cases, flows, api, models. to co jsem si predtim nakreslil na 2-3 A4 rucne, ted ma tak 50 stran textu a diagramu. ctu to zbezne. spis koukam na diagramy a nechavam si od ai vysvetlit co jsme udelali a jak jsme to navrhli. delam tak 2-3 veci najednou.
    MUXX
    MUXX --- ---
    KERRAY: Dekuju za pass a hlasim ze je venku 4.6

Claude Opus 4.6 \ Anthropic
    https://www.anthropic.com/news/claude-opus-4-6
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    PES: Ono je rodil mezi hloupým cobolem a cobolem co je psanej jako bridge mezi CICS a DB2. to už je jiná písnička.
    a ne, nemá dost DAT, protože většina customeru je closed in a mají NDA i na obyčejnej mail.
    PES
    PES --- ---
    KOLCON: Nechybí Ti tam jedna tečka??? ;-)
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    KOLCON: To by tak nějak odpovídalo, je to ukecaný až hrůza.
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    PES: Říká tohle IDENTIFICATION DIVISION.
    PROGRAM-ID. ODPOVED.

DATA DIVISION.
    WORKING-STORAGE SECTION.
    01 ODPOVED-TEXT PIC X(50) VALUE "The current date is February 05, 2026.".

PROCEDURE DIVISION.
    DISPLAY ODPOVED-TEXT
    STOP RUN.
    PES
    PES --- ---
    KOLCON: Má AI dost Cobol-zdrojů k vykradení... eee pardon - k naučení? ;-)))
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    DELVIT: Fmalltalk :)

DELVIT
    DELVIT --- ---
    KOLCON: Ono je to těžké hodnotit, protože každou věc co se naučíš tě nějakým způsobem obohatí.

Co jsem se naučil na škole a nikdy mě to neživilo je: VRML - byla to zajímavá technologie co se nikdy nechytla.

VHDL jsem se taky naučil na škole, ale nikdy jsem se tomu více nepověnoval, což by se občas hodilo.

Co jsem se naučil a chvíli mě to i živilo byl ClearBasic - nesnášel jsem to ale a upřímně doufám, že už to nikdy neuvidím.

A další věci jako pascal, basic, PHP, c/c++, java, atd.

Co mě mrzí, že jsem pouze štrejchnul a chtěl bych umět je Lisp, Prolog a Haskell.

JIMX: Píše se Smalltalk .).
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    KOLCON: Rozhodně to není těžký. Ale je to strašlivě nudný .-)
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    DEEFHA: To nemůže být tak těžký (cobol), nic co by AI nezvládla navibecodit ne
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    za mne je to o zamereni.
    kdyz budu programovat bankomat tak asi nesahnu po php.
    ale na levne stranky na rozsireni wp nebo tak php je ideal.. asi
    chces li delat nejake backendove veci tak to php se tam uz asi nehodi, ale znam cloveka co si udelal kompletne celi cml, vlastne kuberneties v php... no furt se o to musi starat a je jen otazkou casu kdy mu firma rekne at uz se na to vyprdne ze uz to nechteji podporovat..
    mam syna je mu 9 jemu nemuzu mastit kolem huby ceckem, ale snazim se ho aspon trochu k pythonu, i kdyz sam ho nepouzivam a nejak mi vlastne nesedl.
    Mozna po zkusenostech z php se snazim pouzivat typovane jazyky...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam