• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    SULTHAN: Yup - počítačové hry, tabletops, dokumentace ke compům jen v angličtině, skoro půlrok ve Státech,… - prostě aktivní používání.

Pasivní samotné, které učí škola, prostě nestačí - proto ostatně dodnes nemluvím německy, přestože jsem se ji na gymplu (zkoušel) učil dvakrát tak dlouho, co angličtinu (na kterou scházeli vyučující) - nikdy jsem pro ní neměl praktické použití.

Synovci jsou z vícejazyčné rodiny a anglicky umí plynule od mala.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    SULTHAN: Tady je statistika, abychom se mohli podívat ven z bubliny :-) https://statistikaamy.csu.gov.cz/anglicky-umi-polovina-cechu
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    VOY: Já jsem maturoval přes cca 25 lety z jednoho z nejlepších gymplů v Praze (v té době) a kdybych cca od 18 let nečetl knížky v Angličtině a nekoukal na filmy s titulkama, tak bych se absolutně nechytal.
    Školy jsou podfinancované, kvalitní lektory nemají jak přitáhnout (ti raději půjdou učit za lepší peníze do jazykovek), většina mladých nechce číst a na filmy kouká s dabingem.
    Žijeme v bublině vzdělaných lidí a to nám dává poněkud nepřesný dojem o tom, kolik lidí tu jazyky skutečně ovládá.
    SADY
    SADY --- ---
    VOY: no hele, ja jsem na to fakt netalent... na gymplu 25 uk lektoru za rok, pak dost pomohlo cestovani a nebojim se mluvit (spatne v mem pripade), cim dele konzumuji, tim lepe leckomu rozumim, psany text v klidu, psat text jakz takz, ale na pozici se od rana bavit se stakeholderem v c2 to fakt neni... myslim ze ani c1 bych leckde neuhral... a hlavne jak nemam hudebni sluch, tak nekterym specifickym mluvcim (odkudkoliv) proste nerozumim jak uplnej trouba - neslysim co rikaj... takze kolem a okolo, me to brzdi a uz x krat jsem zvazoval lektora... na druhou stranu, me dakeko vic brzdi neschopnost byt v pozici na kterou nam talent, protoze mi to nikdo neveri, jakkoliv to opakovane a za zasterou (tu pozici ma ofiko nekdo jiny) delam, umim, dodavam povetsinou i vice kvalitne nez je nutne (furt dokola se ujistuju a tvorim aktualni zakladni argument pro pohovory, ktery nikdo nevyslysel)... hmmm a takhle my si tu zijem
    VOY
    VOY --- ---
    KRAMERIUS: Jakou vyhodu ti dava jazyk, ktery ovlada vetsina kvalifikovane pracovni sily v nasem oboru? Nebo jsem tak vedle? Vzdyt se na skolach uci uz cca. 40 let. Neni mozny, aby ze skol porad lezli lide co ani jeden jazyk poradne neumi, jazyk, ve kterem konzumuji naprostou vetsinu dnesniho popkulturniho obsahu.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    VOY: Dává ti to výhodu hlavně v korporátech, při tom jejich věčném schůzování (ať už fyzicky nebo online) a vysvětlování jak něco nejde, protože interní procesy jsou moc složité.
    Práci za tebe znalost jazyka neudělá, řešení nevymyslí.
    VOY
    VOY --- ---
    E2E4: Ja bych pouzil jine anglicke spojeni. Table stakes. Vidim to dnes jako uplny zaklad, ne za nejakou komparativni vyhodu.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    QWWERTY: Oni se ale nediví, oni všem těm okolnostem dobře rozumí. Ten příspěvek na twitteru byl o tom, že je to frustrující, ne že je to nějak překvapuje.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    KRAMERIUS: podle mě angličtina je jediná dovednost kterou má smysl pěstovat i za cenu dřiny a obětí, protože je to Force multiplier..

(ale mě se to kecá, jazyky mi jdou)
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    JARDABEREZA: Možná, kdyby to bylo v roce 1997, tak třeba ano (ale to jsme ještě nebyli v EU).
    Dnes v 55+ letech už se na tyhle chrtí závody vůbec necítím.
    Mám 100% HomeOffice, s kolegy i nadřízenými většinou výborné vztahy, vybudovanou ve firmě určitou pozici, práce v pohodě, jen ty peníze spíš pod průměrem (odvíjí se od příjmů firmy).
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    a stroj času aby s tím mohl začít v patnácti

Hurvínek v Ankaře.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    KRAMERIUS: Když jsem jel na první pohovor do Nizozemska, přišlo mi, že jim rozumím tak 30%. Taky jsem měl radši písemnou formu. Ale dali mi to. A jak jsem v tom víc pracoval tak se to zlepsovalo. A já si rychle spočítal že na full remote je ta stejnou prací 2x víc peněz než u nás. A když člověk chce není problém najít si individuálního lektora AJ 1:1 a učit se s ním přes online cally. Finančně se to vyplatí. Základ je sledovat videa/filmy v AJ. Klidně s anglickymi titulky. Za rok nasbíráš stovky hodin poslechu jak nic. Hodně mi pomohlo diskutovat na online fórech. Teď se učím výslovnost. Není problém najít lektora jen na výslovnost. Ale nejvíc mi na to sedí appka BoldVoice.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    E2E4: Já třeba s tímhle mám taky problém.
    Ve škole jsem angličtinu nikdy nepotkal, něco se později naučil sám, následně v zaměstnání za těch 30 let také minimálně (méně než 5% zákazníků nekomunikovalo česky) - nějak jsme se při oboustranné snaze vždy domluvili.
    Ale na vícečlenné schůzce vedené v angličtině se prostě nechytám, rozumím základnímu kontextu, o čem se vede diskuze, ale už ne detailům (hodně záleží na mluvčím, jak mu rozumím), aktivně se proto nezapojuju, prezentovat v angličtině nějaké řešení, nebo diskutovat o problému je pro mě bez šance.
    Takže tam, kde je potřeba angličtina, silně preferuju písemnou komunikaci, kde jsem vcelku nikdy neměl problém v angličtině skládat certifikační zkoušky, číst dokumentaci, porozumět zprávě a smysluplně odpovědět - pravda, dneska už rychleji a snadněji s online překladačem.
    A ano, tohle omezení mě uzavírá cestu na mezinárodní pracovní trh.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Samozřejmě je absolutně možné že to chtěj protože to prostě chtěj, případně se jim to do požadavků propisuje jako default na všechny pozice, o tom žádná!
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    VOY: chce senior software ing s češtinou, to zas taková kovbojka není, když zaplatí - dostane

před rokem a něco jsem hledal práci a tyhle pozice (i ne-e senior) kde vyžadovali italštinu, madarstinu atp. bylo docela dost, asi mi něco uniká ale nepřijde mi to zas tak mimo
    VOY
    VOY --- ---
    ADAMIRA: Ja jen nerozumim tomu, ze chces hirovat v globalnim talent poolu a zaroven vyzadujes cestinu. Prunik tech dvou mnozin musi byt minimalni. Ackoliv teda B2 neni uplne nedosazitelny cil.
    SATAI
    SATAI --- ---
    Před lety jsme dělali na informačním systému pro nejmenovaný národní park v ČR (byla to Šumava).
    Většina terminologie navázaná na jejich interní předpisy...

(Jen Výzva k plnění byla v kódu jako call_of_duty)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    DEEFHA: komunikace s rodilym obcanem USA v anglictine uz je takova klasika na tohle tema :))
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Teda přiznám se že je fakt zajímavý kolik lidí si není schopno představit že existují firmy, pro který je to prostě dealbreaker, jak už bylo napsáno, drtivá většina zákazníků, obchdáků apod. anglicky mluvit nemusí - pokud se ta firma orientuje čistě na český trh, co je na tom tak nepochopitelnýho?

Byl jsem nedávno ve Finsku (to je severská země kde jak dobře víme všichni mluví super duper anglicky líp než anglickej král ještě než se vůbec narodí) v jedné firmě kde a na to zrovna přišla řeč a taky vyžadovali finštinu (a ideálně ještě navíc norštinu) - protože jsou denodeně v kontaktu v drtivý většině s lokálníma zákazníkama a "nějak by to šlo" ale byl by to akorát zbytečnej "oser" - a teda nikomu to nepřišlo nějak divný.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    DEEFHA: bych si mohl někdy zprdele zkusit cizinecké zkoušky na češtinu a občanství :-D
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    LUDWIG_: Aniž bych chtěl někoho urazit, tak si troufám tvrdit, že češtinu na úrovni B2 neovládá značná část mých kolegů. A to podotýkám, že jsme česká firma a naprostá většina kolegů je též tuzemského původu :lol:
    E2E4
    E2E4 --- ---
    QWWERTY: no některý firmy jsou proste nastaveny tak, že jako komunikační jazyk je čeština. ať už protože jsou pevné vázání na ceskojazycny trh, nebo prostě tím, že stávající zaměstnanci nemluví dost dobře anglicky aby se z toho stal oficiální firemní jazyk.. naopak vytěží dobrý lidí jejichž jediná nevýhoda je že neumí anglicky.

pro lidi co anglicky umí dobře je typicky lepší firma, kde se komunikuje anglicky..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam