• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    VOY
    VOY --- ---
    ADAMIRA: I v nasi bubline?
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    AXTHEB: Pěstujeme si u nás na školách v jazycích strašný perfekcionismus. Máme pocit, že když nemáme dobrou výslovnost nebo perfektní gramatiku, tak nemůžeme otevřít pusu. Sám jsem se toho těžce zbavoval při pracovních cestách do Států.
    Což ale také znamená, že lidé, co si nejsou jazykem jistí, se na B2 pozice hlásit nebudou.
    VOY
    VOY --- ---
    Plus pro to umet anglicky neni uplne klicovy rozumet kazdymu akcentu a dialektu co jich na svete je. V anglictine pracuju dlouho, ale stejne kdyz na me nastoupi muj manazer svym dialektu z jihu Anglie tak nehledam uplne chybu v sobe. To je jak kdyby clovek umel dostatecne cesky az teprve kdyz rozumi nekomu kdo mluvi brnenskym hantecem nebo ostravstinou. To je fakt tresnicka na dortu a v obrovskym jazykovym prostoru kde se mluvi anglicky neni mozny dosahnout bodu, kdy rozumim vsemu uplne stejne. Snazit se musi ten kdo produkuje nestandardni anglictinu.
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    KLEINZACH: Hh, moje první herní setkání s angličtinou byl Leisure Suit Larry (jednička, samozřejmě). Nemohl jsem si vybrat líp :-D
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SULTHAN: Češi se v angličtině extrémně podceňují. Lidí, co tvrdili že neumí anglicky a pak si zbytek večera povídali anglicky úplně v pohodě se směsí cizinců jsem potkal opravdu hodně.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    JARDABEREZA: Abyste to nemuseli hledat:

plynulé a pohotové vyjadřování - 9,3%
    zvládá většinu komunikačních situací - 17%
    domluví se jednoduchým způsobem - 16,1%
    základní znalost - 8,4%

Je to self-reporting ve statistickém průzkumu, takže je trochu otázka, jestli to lze dobře mapovat, ale B2 odpovídá cca těch 26,3%.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    KRAMERIUS: V tom si nijak nerozporujeme. V té statistice je ta úroveň ovládání jazyka úplně dole.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    JARDABEREZA: Ono i domluvit se a plynně ovládat jsou dvě různé věci.
    Já se také v cizině na dovolené v kempu, penzionu nebo obchodě nějak domluvím (určitě A1, možná A2), ale plynně komunikovat neumím. A v práci je to prostě stress navíc hlavně v situacích, kdy se druhá strana nepřizpůsobí (skupinové schůzky).
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    KLEINZACH: V tomhle klubu asi nebudeš jediný se vzpomínkami na Maniac Mansion :)
    Za mne jsou to hry, pravidla na TTRPG a opilecké vykecávání s anglány a amíky po hospodách. Později podcasty.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    JARDABEREZA: "Druhým nejčastěji deklarovaným cizím jazykem je u nás němčina. Domluví se jí 31 % dospělých osob mladších 70 let"

Tak určitě :D
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    HUGH_BOYLAN: ja se vlastne ucil na hrach. na svem barevne vymaxxovanem (cele 2 barvy!) herculesu pustim CGA emulator, aby se to tvarilo, ze to ma alespon 4 barvy, pustim nejakou hru a ona to uzvanena point and click adventure (Maniac Mansion, to asi nebudete znat ;] ). chca-nechca sem musel vzit slovnik a dovedet se napr. ze 'jar' neni pripravek na nadobi a vyresit svuj zasek.

vlastne sem diky pocitacum/hram ve skole anglictinu nikdy poradne studovat nemusel a mohl jsem byt duchem nepritomen

(tak abych si to ztizil, sel jsem studovat francouzstinu (mam statnici a tak). abych pak zjistil, ze francouzi jsou celkem kokoti a francouzstina je jeden z nejdebilnejsich jazyku na zemi a ze se nechci stat lingvistou ;)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    SULTHAN: Tady je statistika, abychom se mohli podívat ven z bubliny :-) https://statistikaamy.csu.gov.cz/anglicky-umi-polovina-cechu
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    VOY: Tohle je absolutní iluze.
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    Asi mám výhodu, že jsem už od třetí třídy chodil na jazykovku a mám teď B2 a chystám se na C1 a třeba výhledově zvládnu C2. Dost mi v Angličtině pomohl v součtu asi dvouletý pobyt na ostrovech.
    JIMX
    JIMX --- ---
    Tak ono je to těžký, mít druhej jazyk, když spousta lidí nezvládá správně ani ten svůj rodnej :-)
    FARIN
    FARIN --- ---
    Dělal jsem 5 let ve firmě kde se i tickety psali česky. Na to jsem si ze začátku zvykal fakt těžko.
    Na úplnýném začátku tvořilo vývojový oddělení de facto pár lidí co konfigurovali akorát wordpress. který evolvovalo do ekosystému několika produktů a desítek vývojářů.

A i když už je firma dávno ve fázi kdy angličtina dávala smysl a pomohla hiringu tak máš už v týmech lidi co anglicky neumí nebo nechtějí komunikovat. A tohle změnit je nutně bolestivý.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    VOY: Já jsem maturoval přes cca 25 lety z jednoho z nejlepších gymplů v Praze (v té době) a kdybych cca od 18 let nečetl knížky v Angličtině a nekoukal na filmy s titulkama, tak bych se absolutně nechytal.
    Školy jsou podfinancované, kvalitní lektory nemají jak přitáhnout (ti raději půjdou učit za lepší peníze do jazykovek), většina mladých nechce číst a na filmy kouká s dabingem.
    Žijeme v bublině vzdělaných lidí a to nám dává poněkud nepřesný dojem o tom, kolik lidí tu jazyky skutečně ovládá.
    SADY
    SADY --- ---
    VOY: no hele, ja jsem na to fakt netalent... na gymplu 25 uk lektoru za rok, pak dost pomohlo cestovani a nebojim se mluvit (spatne v mem pripade), cim dele konzumuji, tim lepe leckomu rozumim, psany text v klidu, psat text jakz takz, ale na pozici se od rana bavit se stakeholderem v c2 to fakt neni... myslim ze ani c1 bych leckde neuhral... a hlavne jak nemam hudebni sluch, tak nekterym specifickym mluvcim (odkudkoliv) proste nerozumim jak uplnej trouba - neslysim co rikaj... takze kolem a okolo, me to brzdi a uz x krat jsem zvazoval lektora... na druhou stranu, me dakeko vic brzdi neschopnost byt v pozici na kterou nam talent, protoze mi to nikdo neveri, jakkoliv to opakovane a za zasterou (tu pozici ma ofiko nekdo jiny) delam, umim, dodavam povetsinou i vice kvalitne nez je nutne (furt dokola se ujistuju a tvorim aktualni zakladni argument pro pohovory, ktery nikdo nevyslysel)... hmmm a takhle my si tu zijem
    VOY
    VOY --- ---
    KRAMERIUS: Jakou vyhodu ti dava jazyk, ktery ovlada vetsina kvalifikovane pracovni sily v nasem oboru? Nebo jsem tak vedle? Vzdyt se na skolach uci uz cca. 40 let. Neni mozny, aby ze skol porad lezli lide co ani jeden jazyk poradne neumi, jazyk, ve kterem konzumuji naprostou vetsinu dnesniho popkulturniho obsahu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam