• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    VOY: Pokud nemáš kostlivce typu "diesel-gate" někde na serveru. :-D
    VOY
    VOY --- ---
    KOLCON: ta obsese daty je taková mantra často už za hranou racionality
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    Nikdo neměl na jejích móresy "nemusíme mluvit anglicky" a "naše data nesmějí opustit pobočku / Říši" náladu...
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    VOY: No bylo to drahý a komplikovaný, ale výsledek byl že jsme je kopli do prdele a jejich pozice otevřeli mimo Německo.
    VOY
    VOY --- ---
    KOLCON: myslím, zvlášť v profesionálním prostředí a v Německu je b2 hodně na hraně, aby člověk měl respekt.

A taky je z toho vidět jaký vliv mohou mít odbory nebo podnikové rady (Betriebsrat). Např. u nás takhle americké firmě zablokovali hodnocení lidí podle bell curve, proste řekli že to je nepřípustné a pustili se do právní pře, kdy jim firma musí platit právníka. Je tam kluk z Bavorska a ten firmě fakt nedá nic zadarmo. Taky myslím nejsou ze svého hubu v Německu nadšeni.

Jaká je v ČR ochrana lidí v našem byznysu? Nula.
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    Vedl jsem tým Němců, musel jsem mluvit na poradách německy se svojí B2. Vymohli si u odborů, že nemusí mluvit německy. Jakž takž to fungovalo. Až na jednoho co úmyslně mluvil nějakým bavorským dialektem. Ale tomu nerozuměli ani ostatní Němci...
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    VOMAJDA: “ rodulej mluvčí to bude umět rozklíčovat” strasne zalezi, zvlast u ty anglictiny.

“Umet mluvit s lidma co neumej muj jazyk dobre” je taky schopnost co ne kazdy ovlada a hodne zalezi jak je tomu exponovany, jak v psany forme, tak hlavne u ty mluveny v jazycich kde jsou prizvuky podstatny…
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    VOMAJDA: hezké je taky:
    Nech mě být/Nech mě bít.
    :-)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MARASAN: mylný
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    JARDABEREZA: Tak ale ty “drobný detaily” můžou být v každym jazyce, ne?

- úhoři/uhoří
    - Let’s eat grandpa./ Let’s eat, grandpa.
    - předložky a členy v NJ: např. der See vs. die See

A jsem přesvědčenej, že v ostatních jazycích to bude nejinak. Nicméně to imho zachráníš kontextem a rodulej mluvčí to bude umět rozklíčovat a macimálně se zasmějete.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    AXTHEB: imho uplne milnej priklad. ale nechme studenta v tom.
    VDFLAT
    VDFLAT --- ---
    JARDABEREZA: Odvozování slov je jedna věc, ale s použitím nesprávného slova má kolega pravdu. Každopádně ser/estar si časem zažiješ, stejně jako výjimky typu la mano. ;-)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    AXTHEB: No, částečně souhlasím, ale ne úplně zcela. Příponou -ero/era/ador/edor/idor se dají derivovat i názvy jiných profesí. Jsou v tom poměrně konzistentní. např. zapato (bota), zapatero (obuvník). Takže je to jiné slovo, ale vzniklo skrz gramatické pravidlo pro odvozování slov. Takže pak záleží, jestli se člověk chce učit každé slovo extra nebo si část odvozovat.

Koncovkou "-edad" se dá z přídavného jména udělat podstatné. např. enfermedad (nemoc). A podle toho, jestli je na konci "o/a", se u podstatných a případných jmen dá poznat mužský nebo ženský rod.

Moje oblíbená "nesouvisející" slova jsou: casado (ženatý), cansado (unavený).
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JARDABEREZA: Počkej, to není opomenutí drobného detailu, to si použil jiné slovo (enfermo/enfermero), ne?
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    QWWERTY: Pardon, že jsem si to vztáhl.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    SULTHAN: hlavně memorování slovníku bylo nejoblíbenějším nástrojem - "a za domácí úkol se naučte slova z lekce X-Y, příště z toho bude test". A na hodinách se samozřejmě mluvilo česky, angličtina byla slyšet, jen když se výjimečně trénovalo mluvení.
    Přitom jazyky mohla být ta jediná užitečná věc, co bych si odnesl ze střední ... ale dopadlo to jako obvykle.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    QWWERTY: tohle je ale standardní věc. jak tohle pravidlo tak že to lidi co jazyk umí dobře nasají intuicí..

problém s učením jazyků je, že se očekává, že když chceš něco říct, v hlavě ti proběhnou všechny ty pravidla a podle nich zkonstuujes větu. ještě jsem nepotkal člověka, který by to takhle dělal, snad s výjimkou různých minulých časů..
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    JARDABEREZA: vypadl jsem ze střední v roce 91, takže nebylo myslitelný, abych něco v tý době ve větší rozsahu naposlouchal. časem se to samozřejmě zlepšilo, ale už jsem to nikdy nedohnal.
    Videokazety nestačily, bylo toho málo a většinou všichni meli dabované verze a nebo k tomu neměli titulky a jak jsme neměli naposloucháno, tak jsme rozuměli každý desátý slovo.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    SULTHAN: Tak jsou dva způsoby, jak se naučit mluvit. Tím, že se člověk naučí všechno podle pravidel. Anebo do sebe nasaje velké množství příkladů (podobně jako LLM) a potom to používá správně automaticky, ale neumí vysvětlit, proč. Což je i způsob, jak se učí děti rodný jazyk. Případně kombinace obojího.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    MLEKAR_STEIN: Asi fakt odbíháme od programování, ale výuka Angličtiny na naších školách vždycky trpěla na tom, že učitel se snažil vysvětlovat teorii a učit studenty aby si něco úmyslně zapamatovali (tj. memorování).
    Ony tyhle věci poměrně fungují, ale z hlediska učení čehokoliv je vždycky nejdůležitější aktivní používání, ideálně intenzivní formou. Třeba měsíc intenzivní výuky v jazykové škole většinou studentům dá mnohem víc než 4 roky na střední škole.

Zároveň znám pár lidí, kteří vždycky měli pocit, že nemají talent na jazyky, protože tu teorii prostě nebyli vůbec schopni pochopit. Intenzivní kurz konverzace pro začátečníky jim ale ukázal, že tu teorii ve výsledku nepotřebují vůbec, protože se domluví i bez ní. Dělají chyby a jejich psaná Angličtina je příšerná, ale naprosto v pohodě se domluví. Stačí jenom nebát se mluvit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam