• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHM8Angažovaný komiks - nejen společenská témata v komiksu
    FRUITS
    FRUITS --- ---
    Dnes jsem zrovna četl nové vydání v česko-romském překladu autobiografického příběhu Žofi Z-4515 o romské paní z Polska, která prošla koncetračním táborem.
    KHER
    https://kher.cz/katalog/knihy/detail/17:zofi-z-4515/

    Z "romských" komiksů vydané v češtině bych doporučil ještě nedávno vydanou edici Nejisté domovy o příbězích dětí vyrůstajících v dětských domovech - https://www.asta-sme.cz/cs/o-nas

    A pak další biografickou sérii O přibjehi https://www.asta-sme.cz/cs/o-pribjehi-negotiated-stories

    Na těhle publikacích je super, že je zpracovávali lidi z oblasti sociálních věd ve spolupráci s komiksovými autory. Takže se to dobře "čte", je to informačně super hodnotný a je to pak celkově působivý.


    SHM8: Hele popravdě nevím, já tu škatulku chápu, ale nepoužívám ji, vadí mi to i u "angažovaného" umění obecně. Jako kdyby bylo něco "nepolitické". Možná bych u komiksu spíš použil třeba "dokumentární" nebo "truth-based" :)

    SHM8
    SHM8 --- ---
    FRUITS: no dobre, a jaky by tedy ten nazev mel byt? Navzdory tomu co pises, stejne jsem mel a mam potrebu pro tento druh komiksu mit svoje misto...
    FRUITS
    FRUITS --- ---
    NOIZER: wow tak to je totalně crazy, o te elan school koukám vyšly i různé dokumenty atp.
    Připomíná mi to podobnou českou story, která byla zpracovaná do komiksu Svatá Barbora.
    Svatá Barbora - Vojtěch Mašek, Marek Pokorný, Marek Šindelka | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    https://www.kosmas.cz/knihy/241577/svata-barbora/
    SHM8: Mě to teda fascinuje, jaký možný druhy manipulace a násilí člověk může vymyslet. Přijde mi to stejně podstatné jako Saccova válečná dokumentaristika. Tohle je podobnej shit jen v menším měřítku.
    Každopádně mě to přízvisko "angažovaný" moc nebaví. Já to sice dlouhodobě sleduju a mám rád, tyhle "dokumentární" komiksy, ale využívání média komiksu k předávání nějakých čistě faktických informací, to je už je docela mainstream a sousloví "angažovaný komiks" ve mě spíš vyvolává představu nějakýho řemeslně neinovativního a nic moc komiksu po řemeslné stránce věnující se nějakému "hrozně důležitýmu" opomíjenému tématu.
    TOOMUCH
    TOOMUCH --- ---
    THE_DARKNESS:

    Český komiks a jeho svět
    Dietrichsteinský palác, 8. 6. 2022 - 28. 2. 2023
    Otevírací doba: středa až pátek 9-17 hod., sobota 10-17 hod., neděle 13-17 hod.
    Vstupné: plné 80 Kč, zvýhodněné 50 Kč, rodinné 170 Kč

    Upozorňujeme, že výstava nemá bezbariérový přístup. Návštěva osob na vozíku možná pouze po předchozí objednávce termínu na tel. 778 743 955 nebo 778 743 941.
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    TOOMUCH: nevíš, do kdy to je? na těch stránkách to není uvedeno
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    VOP: Ubavit se k smrti má i českej překlad:

    Stuart McMillen: Ubavit se k smrti | Archetypal.cz
    https://archetypal.cz/2016/stuart-mcmillen-ubavit-se-k-smrti/

    A Stuart McMillan bezesporu patří na místní nástěnku. Sleduju ho už řadu let kvalita je výjimečná.

    Další české překlady maj i některé kusy na jeho webu:

    Rat Park drogy experiment komiks – komiksy Stuarta McMillena
    http://www.stuartmcmillen.com/cs/comic/rat-park-cs/#page-0
    V3S
    V3S --- ---
    komiksova kniha o historii antifasismu opakuje narativ nazi majdanu a statniho prevratu pod taktovkou cia...

    https://twitter.com/AntifaCZ/status/1531181869022298112?s=19
    VOP
    VOP --- ---
    Hoj, nahodím jsem jednu dost starou věc, možná znáte. Onanoval jsem nad ní už před x lety a onanuji nad ní dodnes, jak ve mě dokáže rezonovat a jak mi přijde neskutečně výstižná.

    Až teď jsem omrknul autora, Stuart McMillen - má vlastní web kde je koukám spousta dalších komixů - https://www.stuartmcmillen.com/comics/ - zběžně to vypadá, že na různý sociální a společensky ožehavý témata, ale kvalitu ověřenou nemám, zatím jsem to víc nekoumal..

    SHM8
    SHM8 --- ---
    :)
    První z posledních. Kulturní genocida Denéů v komiksu Joea Sacca – A2larm
    https://a2larm.cz/2022/05/prvni-z-poslednich-kulturni-genocida-deneu-v-komiksu-joea-sacca/
    ---

    já jsem si teď koupil z druhý ruky Goražde přímo v angličtině a moc se na to těšil, protože to považuju za nejlepší knížku od Sacca, ale přiznám se, že když jsem to četl poprvé a to je víc jak deset let, spíš čtrnáct, bylo to sice ostrý čtení, ale při tom, co se teď děje na Ukrajině, je to jako sledovat to live přímo před očima, a ono to tak je vlastně je...číst se to prostě teď nedá :(
    (říkám si jenom, že ten srbskej způsob a ruskej jsou si vlastně dost podobný. neni náhodou, že tehdy ve Višegradu operoval Strelkov, kterýho pak nasadili na Donbas.)
    SHM8
    SHM8 --- ---


    Obžalovanými byli dva anarchisté italského původu Ferdinando Nicola Sacco (22. duben 1891 – 23. srpen 1927) a Bartolomeo Vanzetti (11. červen 1888 – 23. srpen 1927), kteří byli obviněni v dubnu 1920 z pokusu o loupežné přepadení, samotného loupežného přepadení a dvojnásobné vraždy. Soudní proces, jemuž předsedal Webster Thayer, se odehrával v Dedhamu ve státě Massachusetts. Překážkou pro odsouzení byla absence přímých přesvědčivých důkazů. Přesto atmosféra xenofobie a celkového odporu vůči politickým radikálům neumožnila obhajobě použít všechny legální prostředky a tak byl nad oběma obžalovanými vynesen rozsudek trestu smrti. To vyvolalo masové protesty v New Yorku, Amsterdamu, Londýně a Tokiu, demonstrace pracujících se uskutečnily napříč Jižní Amerikou a nepokoje také v Paříži, Ženevě, Johannesburgu či Německu. I přes protesty veřejnosti byli Sacco a Vanzetti 23. srpna 1927 popraveni.
    Aféra Sacco-Vanzetti – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Af%C3%A9ra_Sacco-Vanzetti
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    SHM8: pro me osobne je to oci otvirajici, ze se vubec neco takovyho muze/mohlo dit.. minimalne je dobry o tom mit v povedomi a pripadne se divat kolem sebe, kdyby clovek narazil na znaky neceho podobnyho ve svym okoli (nemusi to bejt nutne takovyhle zarizeni, lidi muzou tyrat i (pra)rodice/deti/sourozence/sousedy/seniory v peci atd.)

    rozhodne si to nectu proto, ze by me to nejak vzrusovalo;)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    SHM8: Pokud to nechceš shodit jako psychoterapii toho člověka, co to zažil, tak prevence to neopakovat. Případně snaha to zrušit.

    (říkám jako člověk s poměrně horrorovou zkušeností z rodiny, mohu být zaujatá).
    SHM8
    SHM8 --- ---
    NOIZER: tezko hledat pribeh, kterej by byl cajicek na odlehcenou... kdyz uz to nejsou potoky krve a jedna nespravedlnost na druhou, pak aspon nejaky rodinny dramata. chapu tu potrebu ten pribeh ztvarnit, ale sam nenachazim jednoduchou odpoved na to, proc si ho cist, videt, prozivat - je to realny vzruso? prevence ty veci neopakovat a davat na ne pozor? potreba lidskejch hrdinu?
    (a to treba ve filmu fakt nevyhledavam strilecky a podobny zanry postaveny na prvoplanovym nasili.)
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    nejdelsi, nejhustejsi a nejatmosferictejsi komix, kterej jsem kdy cetl, je tenhle.. true story od typka z US, kteryho rodice dali do "nabozensky vychovny skoly" a jakej terror to tam byl.. jeste porad to prubezne vychazi a neni to pro slaby povahy uplne

    Elan.School
    https://elan.school/
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    Teď o tom mluvili v rádiu: komiks o osudu polské Romky, která jako jediná z rodiny přežila holokaust.
    Žofi Z-4515 - Sofia Taikonová, Gunilla Lundgrenová, Amanda Erikssonová | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    https://m.kosmas.cz/knihy/506730/zofi-z-4515/
    KULHY
    KULHY --- ---
    SHM8: Imho nazev dobry, clovek sem vleze, podiva se na dva, tri tipy a hned mu dojde kam miris. Max me napadlo neco jako “spolecenska temata v komiksu”.
    SHM8
    SHM8 --- ---
    Kresba je filtr, který mi umožňuje zpodobnit násilí, říká proslulý komiksový reportér Joe Sacco — ČT art — Česká televize
    https://art.ceskatelevize.cz/360/kresba-je-filtr-ktery-mi-umoznuje-zpodobnit-nasili-rika-prosluly-komiksovy-reporter-joe-sacco-ej0GY?

    SHM8
    SHM8 --- ---
    Článek: Komiksová recenze: Berlín: Město kouře | techno.cz (party, fotky, house, trance, techno)
    https://www.techno.cz/recenze/42174/komiksova-recenze-berlin-mesto-koure


    Komiks Berlín: Město kouře je druhým souborným svazkem ze třech. V dalších 8 kapitolách, z nichž má každá striktně daných 24 stran, se vykresluje jedno z nejprogresivnějších měst doby. Prostřednictvím malířky Marty Müllerové, novináře a pacifisty Kurta Severinga nebo bezdomovce Pavla se odhaluje, jak myšlenkově svobodná atmosféra v Berlíně panovala. Lidé měli zájem o umění a filozofii, chtěli uvádět vlastní nápady do praxe a objevovat sebe sama. Jednotlivé mikropříběhy zavedou čtenáře nejen do místních kabaretů, rozbořených domů, kde končí svoji cestu váleční veteráni, a temných uliček s čile kšeftujícími překupníky, ale též do škol, kin nebo obchodů.

    Přestože Lutes věnuje největší plochu zmiňované malířce a novináři, mezi nimiž v minulém díle rozvinul vzájemné sympatie, nedá se říci, že by jejich strasti tlačil před ostatní. Americký tvůrce do děje neustále vkládá nová místa a nové postavy. Ignoruje standardní vyprávěcí strukturu, při níž by charaktery posouval k dramatickému vyvrcholení a uzavření linií. Pouze zachycuje, co se zrovna v Berlíně děje a jak mohou být určité události přijímány z různých perspektiv. Hlediska přitom rozšiřuje o další sociální vrstvy obdobně, jako se k nim dostává stále se stupňující tlak ideologických hnutí.

    Není proto jednoduché mít o všech figurách přehled, dá se však snadno orientovat v prostoru a čase. Upomíná se na důležité historické milníky jako krach na newyorské burze nebo krvavé potlačení prvomájové demonstrace. Naznačuje se vzrůstající nenávist vůči židovskému obyvatelstvu i rozpad rodin kvůli odlišným názorům. Ukazují se násilné rozbroje komunistické a nacistické strany, které získávají další přívržence. Město kouře ostatně končí událostí, kterou studenti historie zajisté identifikují jako jeden z podstatných okamžiků německých dějin.
    V3S
    V3S --- ---
    drzim vam palce s tim skatulkovanim ... mam klub s alternativnimi a divnymi komiksy, tam je to kolikrat taky zajimavy urcit, co tam vlastne patri ;)

    kazdopadne bych se primlouvat o nejaky vyber "best of" na home, kdybych si jednou za cas chtel neco precist .... nejak si ty tezsi veci posledni dobou dopravam cim dal min ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam