SEJDA: je to
#offtopic ale musím tě trochu opravit: evangelíci vždycky stáli na překladu Bible do národních jazyků a jejím přímém zpřístupnění laikům, čehož se katolíci i tradiční "předkatolická" církev docela děsila, prorože v Bibli je spousta šíleností, který je problém vytrhnout z kontextu. Doslovný výklad je ještě další level, který ale právě hrozí až když to přeložíš a čteš ve svým jazyce. Katolíci naproti tomu nejsou tolik o Bibli, jako o kontinuitě různých mechanismů církve a autoritě církve jako takové. Evangelíci jsou proti nim trochu fundamentalistická sekta, ale samozřejmě, jako násilně rekatolizovaný národ nemáme tendenci to vidět z nadhledu (jsem bezvěrec, BTW).
Jinak pochopitelně, u těch SW je problém, že infantilní nerdi jsou pořád jen malá část cílovky a většina publika prostě potřebuje akční fantasy pohádku a detaily jim unikají. Co se týče Witches, tak mi zaujaly, Acolyte sleduju se zatajeným dechem. Je jasné, že protože midichloriany toho uměj tolik, tak nastartování zrození dvojčat ze dvou neoplodněných vajíček je pro ně nejspíš brnkačka (oproti třeba levitaci) a je to zajímavá sci-fi zápletka obecně (skoro víc, než klonování...). Skoro se dá říct, že je to víc hard sci-fi, než zbytek Star Wars (protože skutečně ta chybějící genetická informace se musí někde vzít, takže mít z toho dvouvaječně-jednovaječná dvojčata je geniální nápad.. není to klon, ale genetický hack.. "I give you you and you give me me" - ty holky jsou sice douvaječná, ale geneticky identická dvojčata!)
Vztah Witches a Nightsisters je zajímavý: Darth Maul byl z rasy ze které byly Nightsisters (teď nevím tu planetu), ale Witches nebyly omezené na jedinou etnicitu. Jsem zvědav, jakým směrem se to vyvine a rozporů s kánonem (zejména Clone Wars, kde je toho nejvíc) jsem si zas tolik nevšiml... perfektní je i to, jak je to prequel událostí v Ahsoce a vysvětlí to nejspíš zaujetí Witches vůči Jediům a jejich loajalitu Impériu...
že alt-right SW obecně moc nemusí, je poměrně jasné: už OT byla o vítězství multietnické koalice Rebelů nad viditelně etnicky homogenní totalitní diktaturou :-) v 70.letech 20.století ještě šlo o převyprávění 30 let staré historie, kterou tehdy nebylo v módě realizovat, pouze rozjíždět různé coby-kdyby alternativní historie, apod.