• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLOWUPHobby truhlari, tesari a vubec woodworkeri vseho druhu
    GECKO
    GECKO --- ---
    ANDY_WARHOL: Nač se ptáš? Kde to koupit levně? Nebo cena není až tak podstatná a chceš doporučení konkrétního stroje? Když zadáš do bazoše "odsávání pilin" dostaneš relativně dost výsledků a to už v cenách kolem 5k (hobby stroje), lehce přes 10 jsou v nabídce i nějaký větší spíš dílenský stroje, samozřejmě použitý.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Máte někdo tip na funkční dostupné odsávání třísek pro hobby dílničku?
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    BLOWUP: Tak jeden cincilak uz pochopil k cemu to je :) To netrvalo dlouho. Druhy zatim okolo jen chodi a koupe se v tom.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    BLOWUP: Pevne doufam, ze ano. Zkusime je tam nalakat pomoci jidla, kdyz se to nenauci sami.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Drzak na velke struhy.

    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Drzak regulatoru.

    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Jeste prihodim par cnc veci z posledni doby. Drzak sroubu vcetne klice. Jsou to srouby na tlakovou nadobu, potrebuju je rychle pouzit a porad se mi tu nekde valely. Tak jsem si vyrobila drzak.

    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    WEWERKA: to sis opravdu vyhrala :) zajimalo by me jestli to opravdu budou pouzivat.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Tak jsem si hrala :) Kolo pro cincily. 20 segmentu, 40 cm vnitrni prumer a 4 loziska z inline brusli (22x8mm). Domecky na loziska jsou delane na cnc, zbytek rucne.
    Toci se to krasne i kdyz to ma svoji vahu. Nosna deska na tretim obrazku je prichycena k pletivu jen pomoci vrutu s velkou podlozkou a opira se o hlinikovou listu na spodku klece. Cincilam jsme to dneska namontovali, takze zatim nevi co s tim.

    JIRIKK
    JIRIKK --- ---
    Ahoj.
    Prosím o radu zkušenější. Jakou povrchovou úpravu na vnitřní parapet? Olej nebo lak nebo něco jiného? Předpokládám, že na něm budou květináče a tedy občas voda a hlína. Taky by měl být lehce omyvatelný. Barva by měla být cca jako zde: https://www.siko.cz/medias/COUNTRY120ZBUMPA-003.jpeg?context=bWFzdGVyfGltYWdlc3wyODkyODd8aW1hZ2UvanBlZ3xpbWFnZXMvaDU0L2hlMS85NDI5NDQ4NjIyMTEwLmpwZ3xiODNlMTk3MTgxYWIzN2YyMTk5ZTM0MzIzNmVlMTc2ODU5MDI0YTU4NjE4N2I4NWQ0MTVjNTg2ZWUyOGMxMmEy
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    RAINBOF: pokud ta nerovnost dela 2-3 cm, tak bych asi ty nohy udelal stejne dlouhy a urizl si ze stejne velkyho profilu kousky na podlozeni. Ty bych zespodu prisrouboval sroubem se zapustenou hlavou.
    Jinak existuje moznost ty nohy prislusne zkratit jak radi kolega Dystopik.
    Taky to jde udelattak, ze ty stojky postavis nejdriv tam kam patrej a laserem si udelas rovinu kde se budou nahore rezat.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DYSTOPIK: je to 2metry vysoky patro... :D
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    RAINBOF: dělá se to tak, že to dáš na místo a podložíš nohy, aby to bylo v rovině. Já to dělal normálně natrhanejma papírama. Pak si položíš tužku na nějakej předmět, aby to zhruba sedělo v nejvyšším místě (kde se nejmíň ubere) a ve stejný vejšce označíš podel země ostatní nohy a zakrátíš je, jak je potřeba.
    Já to teda fakticky dělal jen u kusu nábytku, kde jsem srovnával nohy na stejnou vejšku, takže jsem to celý postavil na stůl a vyrovnal - je mi jasný, že u postele se to bude dělat hůř, pač kude asi u stěny..

    Pro vyrovnání nějakejch drobnejch nerovností můžou pomoct takový ty nalepovací podložky z nějakýho filcu, korku atp.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    knizeci rada "udelej to dlouhy aby to pasovalo" :)
    GECKO
    GECKO --- ---
    RAINBOF: ?? Prostě uříznešsloupky tak vysoký, jak je v daném místě potřeba a je to ne...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    cau fachmani,

    mam otazku, budem stavet spaci patro a bude potreba vymyslet jak kompenzovat nerovnost podlahy. muze to nekde byt 2-3 jak se tohle resi ? nejaka podlozka nebo tak ?
    JIRIKK
    JIRIKK --- ---
    Díky moc všem za rady. Zkusíme to risknout a půjdem do spárovky. Když tak se to trochu přebrousí :-)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    JIRIKK: Já jsem taky amatér, ale když jsme před více než deseti lety zařizovali byt v paneláku, tak jsme použili spoustu spárovek a nějaké palubky (obojí laciné) natřené průhledným balakrylem a poté co si sedla konstrukce a doladili jsme dvířka, tak už to sedí celou dobu bez problémů a nekroutí se to (kuchyně, obývák, ložnice)
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    JIRIKK: Pokud spárovku, tak doporučuju nějakou kvalitnější výrobu (např. https://www.sparovky-rezivo.cz/ ), nebo si ji nechat udělat v truhlárně. Ty, které bývají běžně k dostání za nejnižsí ceny, jsou dost odpad a mnohdy často špatně seskládané, s kazy atd. Aby se nezkroutila, dají se přidat příčně svlaky (2-3). A bylo by dobré materiál nechat aklimatizovat v obdobném prostředí (vlhkost + teplota). Nicméně u dveří jsou stejně nějaké rozměrové rezervy a ideálně trochu lepší štelovací panty, které dají dostatečný prostor na srovnání.
    Popř. většina těchto problémů odpadá s dýhovanou dřevotřískou, vzhled zůstane masiv.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    JIRIKK: V podstate jde o dve kriteria: jedno je jak to ma vypadat, druhy jak to ma fungovat (a treti kolik to ma stat).
    Pro sparovku bych se rozhodoval pokud to nakonec ma vypadat jako sparovka. Masivni drevo ale skutecne neni stabilizovanej material a muze pracovat. U sparovky ktera bejva lepena z malych prkynek bych se krouceni moc nebal, tam muze hrat roli spis zmena rozmeru pokud dojde k nejakejm vetsim zmenam vlhkosti vzduchu. Prave u dveri jde o to aby se zmenou rozmeru nedoslo k problemum treba se zaviranim. Driv se to resilo hlavne tim, ze se dvere delaly jako ramova konstrukce s vyplnema: ramy byly delany z profilu se stojicima letokruhama, kde k zmenam dimenzi dochazi nejmin, a do nich se delaly vyplne s lezatejma letokruhama ktery ale mely v ramech vuli pracovat.

    Anyway: pokud jde o normalni byt kde vlhkost nijak zvlast nekolisa, tak bych to klidne s tou sparovkou zkusil, a pokud nekde neco zacne drhnout tak bych to halt prihobloval. Pokud vam nejde o nejakej rustikalni vzhled, tak bych volil nejakej stabilizovanej deskovej material s prislusnou povrchovou upravou (treba lakovany MDF)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam