• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KERRAYAI Art - Tvorba za pomocí umělé inteligence: Midjourney, DALL·E 2, Stable Diffusion, OpenAI
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DNF: já neříkám, že tomu nevěřím, naopak jsem to uvedl jako příklad toho, co mít lze. Ale tahle autorita mi prostě říká, že někdo je opravdu ten, za koho se vydává. To ověřitelné je (nebo min. to, že je to jeho počítač, že platí za jeho housing, tedy elektřinu a konektivitu, apod.)

    Ale aby se stejně jednoduše určovalo, co je pravda a co je dezinformace, to si popravdě představit neumím.

    S tématem AI to souvisí jen částečně. Ve skutečnosti jsem jasně uvedl, že podle určitých artefaktů by šlo další AI vycvičit na rozpoznávání toho, co nejspíš vygenerovala AI. (další krok bude, aby nám ta AI dokázala popsat, proč si to myslí...)
    DNF
    DNF --- ---
    XCHAOS: Takze ty proste neveris treba https certifikacnim autoritam, tomu zamecku vedle adresy v prohlizeci, protoze ho muzes mit hacknuty, nebo protoze ... ???
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: myslím, že falešné důkazy jsou staré jak lidstvo samo. Tady snad bude ještě nějaký čas možné rozeznat v těch datech činnost AI - jinými slovy, mělo by jít natrénovat vlastní AI na vzorku zaručeně pravých fotek versus na vzorku deep fakes od AI, a zkrátka nechat svou AI vyhodnotit, jestli to spáchala AI, nebo jestli to je fotka...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    a jinak ty skupiny lidí v Midjourney v4 vlastně nejsou tak těžký... Stable Diffusion teď těžce zaostává, tam to zas zachraňuje DreamBooth, ale zatím jsem ho nerozběhl na 8GB grafárně...

    #originál #obrázek

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: barevná škála měla být vizuální clue ohledně zaujetí postoje "mám tomu věřit?" jako že tmavozelená - my v agentuře tomu pevně věříme - .... žlutá - neví se - ... červená - kravina
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    XCHAOS: barevne prouzky mely naznacit, ze si to nepredstavuju tak, ze kdyz si koupis predplatne od urcite verifikacni autority, tak ti to, co ona nepovazuje za duveryhodne, jednoduse zmizi. aby z toho nebyl pocit zas nejake totalni problematicke cenzury.

    proste vidis info, ze Xchaos zneuzil ve sklepe male dite. a k tomu vidis nejake indikace od tebou zakoupenych verifikacnich autorit v takove podobe, abys to mohl rychle vyhodnotit (jake stanovisko mas k te informaci zaujmout). ze jim to bude delat AI to jsem nepsala, beru jako samozrejmost

    tvoje poznamka o valce je dulezita. muze se to zvrtnout tak, ze se rekne ze jsme v permanentni hybridni valce s cinou a tudiz neni mozne, aby obycejni lidi meli pristup k informacim. a na predplatne od verifikacni autority bude mit narok jen minimum lidi dulezitych pro stat. to by bylo blby, ale je to uveritelny scenar vyvoje.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DNF: ne, nedokážu si představit "bezpečnou a ověřitelnou variantu důvěryhodné certifikační autority" - právě proto, že jsem technik a mám analytické myšlení. A lidi na Mastodonu toto zdůraznují: technické aspekty sociálních sítí jsou jednoduché. Co je složité, jsou ty sociální aspekty. Např. moderace, což je přesně tohle.

    Máme celou řadu algoritmů, které nám umožní udělat barevný proužek podle toho, jestli druhá strana je opravdu s vysokou pravděpodobností tím, za koho se vydává - tohle jsou ty SSL certifikáty u domén,a pod. Ale samozřejmě nejsou žádné algoritmy, které by jasně rozlišily pravdu od lži a oboje dvoje od neověřitelné mlhy. A AI samozřejmě tohle dále zkomplikuje - je to jen nástroj, který budou moci použít obě strany...
    DNF
    DNF --- ---
    XCHAOS: --- Tvoje "barevné proužky" jsou lol... to teda zakážeš jiné, než proprietární operační systémy? Protože se vlastně dožaduješ toho, aby nešlo uvolnit patchnutou verzi klienského software a změnit tam barvu proužku...

    cywe takovej technik a nedokazes si predstavit bezpecnou a overitelnou variantu duveryhodne certifikacni autority, ktera tam ty obrazky pridava... dyk to popisujes v dalsim odstavci... Ze ty si to po sobe podruhe nectes, vid?

    Zajimava cast - pozna AI, ze neco bylo vytvorene AI? Nemluvim jen o obrazcich, obecne obsah. Pozna to ted .. a pozna to az obsahu od AI bude po internetech minimalne tolik, kolik tam bude lidskeho contentu? Takze bude existovat sada informaci, o ktere se vi, ze ji stvorili lide, a tim je vic 'realna' ?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: prosímtě, ale jak víš, že se to už minimálně částečně nestalo... jen to bylo tak deep, že nám to prostě uniklo? :-)

    Jinak na internetu nepotřebuješ anonymitu - potřebuješ vícevrstevnou pseudonymitu, kdy správce pseudonymů nebude debil.

    Logickou vyjímkou stavu, kdy fact checking není doopravdy možný, je válečný stav. V době míry obchoduješ, cestuješ, sdílíš informace. Fact-checkuješ. V době války jsou samozřejmě pravdivé informace otázkou života a smrti. "Fog of war" je vlastně synonymem pro informační nejistotu...

    Tvoje "barevné proužky" jsou lol... to teda zakážeš jiné, než proprietární operační systémy? Protože se vlastně dožaduješ toho, aby nešlo uvolnit patchnutou verzi klienského software a změnit tam barvu proužku...

    Jak řeší pseudonymitu, identitu a tím pádem i nějakou odpovědnost za příspěvek Mastodon:
    - domény jsou dnes chráněné DNSSEC, tedy browser ti ukáže, zda doméně můžeš důvěřovat (tvůj "proužek", tedy zámeček). Ale to, že víš, že Twitter je twitter, je ti nahouby. Proto multi-doménový přístup Mastodonu je správný a jednotlivé domény si budují svojí vlastní reputaci.
    - příspěvky v ActivityPub nejsou snadno "padělatelné" - tedy s vyjímkou, že někdo hijackne přímo něčí účet, který do té doby měl dobrou reputaci. Příspěvky se šíří digitálně podepsamé, privátní klíč je na serveru ("Do we need blockchain? No!")
    - účty robotů jsou viditelně odlišené. Samozřejmě, správně poukazuješ, že obsah generovaný AI se postupně stává nerozlišitelným od autentického (je v tom až trochu hinduistického fatalismu či platonského dualismu - smíření se s tím, že všechny jedničky a nuly jsou všechny mája, nebo Platonova jeskyně a stíny, které vrhá ohen'.. až na to, že už si nemůžeme být jistý ani pravostí toho oně.... zkrátka nějaký iluzorní obraz světa...)

    Jakékoliv posuzování legitimity jakéhokoliv obsahu bude pracné a vzhledem k samotné časové náročnosti ho opět svěříme... AI. Takže možná je cestou rozšíření modelu vědeckých publikací a peer-reviewed článků... prostě budeš muset primárně sledovat zdroje, kterým věříš v první řadě z důvodu jejich zapojení do nějaké komunity, které důvěřuješ.

    Žádný jednotlivec nemůže konkurovat výkonnosti AI jako takové, ale samozřejmě budeme mít svoje vlastní vycvičené AI, které budeme využivat ke klasifikaci informační záplavy. Nebo budeme součástí nějaké komunity, která to zadání bude vytvářet společně a bude mít přístup k výsledkům.

    Na závěr eseje bych dodal, že AI generují obrovské množství odpadního tepla... a že rozumné využití odpadního tepla datacenter bude pro přežití lidstva možná důležitější, než využití všech těch odpadních obrázků, které vzniknou v rámci toho procesu :-)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    #text #nástroj
    GitHub - f/awesome-chatgpt-prompts: This repo includes ChatGPT promt curation to use ChatGPT better.
    https://github.com/f/awesome-chatgpt-prompts

    This is a collection of prompt examples to be used with the ChatGPT model.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    #uvaha dezinfo

    hodila jsem na FB úvahu o tom kolapsu věrohodnosti informací (pandemie dezinfa) a následném hezkém nové světě očkovaném proti hybridní válce. zaujalo mě, že reakce lidí jsou vesměs ve stylu, že se to nestane (né že nezkolabuje informační prostor, ale že se to nevyřeší, buď že rozumná informovanost lidí pro elity nebude priorita, nebo že hybridní válka je pro ty aktéry s těmi AI je výhodnější, nebo že to v lidských silách nebude vyřešit, ...)

    Na co se těším:
    - skrz AIs vypukne pandemie dezinformací
    - AIčka budou schopna generovat takové deep-fakes, v takovém rozsahu a propracovanosti, že nebude v lidských silách se v tom vyznat
    - takže lidstvo konečně začne brát dezinfo, hybridní války a fact-checking vážně
    Je to něco jako když vakcíny vyvíjíme, až když vypukne pandemie. Do té doby je to moc drahé a různě se to patlá a neřeší.
    - jak budou vypadat vakcíny pro dezinfo:

    Systém ověřených identit. Nejde o to, aby z netu zmizela anonymita, to by bylo blbé. Ale je potřeba, aby nešlo levně generovat tisíce botů, které chrlí splašky a nevadí jim ban, protože neustále reinkarnují.

    Systém verifikačních autorit. Které se živí tím, že fact-checkují. Nejsou to novináři. Média toto nezvládají, protože 1) nemají na to peníze 2) mají svou ideologickou agendu.

    Vyberete si, komu teda věříte. A pak cokoliv na netu uvidíte, bude mít u sebe barevný proužek od zelené do červené, jak moc je to z jeho pohledu důvěryhodné tvrzení (konkrétní formu samozřejmě nevím).

    A internet a svět bude lepší místo.

    Jak o tom uvažujete vy?
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    #článek
    AI tech makes it trivial to generate harmful fake photos from a few social media pictures.
    Thanks to AI, it’s probably time to take your photos off the Internet | Ars Technica
    https://arstechnica.com/information-technology/2022/12/thanks-to-ai-its-probably-time-to-take-your-photos-off-the-internet/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    No jo. takže Stable Diffusion se nainstaluje lokálně a ono to pak stáhne nějaké obrázky z netu a dělá z nich remixy?

    ..a je třeba nějaká umělá inteligence na míchání tracků? viz např.
    [XCHAOS @ Diskuze o nesmrtelnosti chrousta (centrum pro léčbu memetických poruch a mementálních postižení, trollologie, apod.)]
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: no tak třeba já mám velké podezření, že mozek v rámci toho, co vnímá jako lidský jazyk, psaný nebo mluvený, projevuje silný bias směrem k Zipfovu zákonu (to není umělá inteligence, spíš základní statistika)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: no ja myslim ze ta konceptualni nejasnost bytost/inteligence je hluboka. meli bychom rikat umela (pre-)bytost (tj ten hardwarove-softwarovy stack)... jak rozlisit umelou a jeumelou inteligenci, to mi prijde ponekud umela otazka. :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: ano, v podstatě přirozená demence natolik zesílila, že už jako její protiváha nestačí přirozená inteligence a ke slovu se hlásí inteligence umělá :-)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: to je uz tradicni de-antropocentrizace ne? :))

    spis to obnovuje otazky po bytosti vs inteligenci. inteligence stavi ten "stack", ktery v nejakych svych vyrazech je natolik integrovany, ze ho pak nazyvame bytost (odtud pak "vedomi" jako ohnisko te bytosti)... cili bytost (potazmo individuum) nesouvisi s nejakou kreativitou, naopak se snazi vse moderovat (exponencializovat ke stabilite) tak aby ji ta univerzalni aktivita "inteligence" neroztrhala :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam