TADEAS: většinu follow dělám tak, že si přes copy+paste kopíruju handle do search boxu na svojí instanci.
Alternativní možnost je naopak kopírovat svůj handle na tu domovskou instanci účtu, který chci follownout, který mám otevřený v browseru.
Samozřejmě pro non-nerdí, non-geekovský styl užívání webu, kdy jen klikám a nepoužívám moc klávesnici, resp. copy+paste, je tohle hodně vysoká bariéra, která vede k tomu, že se spousta lidí jen zaregistrovalo a vyčkává, a dál postujou na Twitteru a ne na Mastodonu. V zásadě, já v téhle fázi byl před asi 10 lety, kdy jsem měl identi.ca a v počátcích jsem se snažil o styl publikování, že příspěvky co šly na můj web (blog) se mi jen crosspostovaly na identi.ca a na Twitter (no, sice ručně, ale přes předvyplněný formulář). Crosspostování je fakt cesta nikam. Cílem je aby všichni byli součástí Fediverse (ne nutně jen Mastodonu) a místo crosspostování aby byl ten ActivityPub.
Ještě jsem nezkoumal, jestli už je Tumblr opravdu federovaný - ale až bude, bude to učitě precedens pro federování dalších služeb.