• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMMastodon 🐘 / Fediverse - decentralizovaná sociální síť
    LBW
    LBW --- ---
    Mastodon se ukazuje být baštou levičáků všeho druhu. Jinak dobrý, jsem na NoLog instanci a sleduju tak 100 účtů globálně. Fajn proč čtenáře, lidi hodně sdílí, co čtou.

    Ad knihy - jsem začal používat ještě Bookwyrm. Hodně dřevní fediverse varianta Goodreads. Mě stačí, zatím. A nečekaně je to pod ANTI-CAPITALIST SOFTWARE LICENSE :-)
    Welcome - BookWyrm
    https://bookwyrm.social/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    k tomu limitu délky příspěvku něco zde - kdo si to chce u sebe přenastavit, tak tady je návod:
    Jan Molič: „@darius@mastodon.starnet.cz @smoon@masto.ai @xCha…“ - Mastodon.1984.cz
    https://f.cz/@mig@mastodon.1984.cz/109590551047168026

    Jinak já pro svůj mikroblog uvažuju o WriteFreely nebo Microblog.pub (oboje se mi líbí, Nicroblog je navíc v Pythonu a Flasku, což je velmi elegantní). Jde o jednouživatelské Fediverse instance, což je podle mě budoucnost.... ty velké instance Mastodonu jsou spíš ekvivalent freemailu, ale v prostředí sociálních sítí náklady na toto budou velké a nevyplatí se to...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Some Tricks To Making Mastodon Way More Useful | Techdirt
    https://www.techdirt.com/2022/12/29/some-tricks-to-making-mastodon-way-more-useful/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOM: je to snadno konfigurovatelné ve zdrojácích. uvažuju to zvednout...
    TOM
    TOM --- ---
    XCHAOS: omezení na 500zn./příspěvek je default?
    Je v tom jistá podobnost s Twitterem, ale pro migranty z Facebooku může být frustrující.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    THEON: Dodám, že menší instance si vesměs mohou dovolit být bez blockllistu. Protože mezi menším množstvím uživatelů je menší pravděpodobnost, že někdo followne nějakou pitomost, co pak zamoří federovanou timeline a admin dostane nutkání to dát na blocklist...
    THEON
    THEON --- ---
    No a právě nejen data co se týče soukromí, ale i data co se týče samotné konverzace - narážím tím na moderování, potažmo cenzuru. Takhle se jeden Musk rozhodne že nemá rád vanilkovou zmrzlinu (nebo příspěvky co nesedí do jeho politické agendy), a všech X milionů uživatelů Twitteru má smůlu. Na Mastodonu si může sice "kdejaký admin" taky nastavit jaká pravidla chce, ale nikoho nikdo nenutí se s ním potom bavit. Takže namísto "benevolentního Muska" s patentem na jediný Klub jsou tucty "barmanů v klubech" mezi kterými můžu volně přecházet, což mi připadá, já nevím, tak nějak svobodnější? :)

    Ono je to nakonec všechno v tom článku, ze kterého bych akorát vypíchnul pár FUDů:
    Problém je v tom, že si k registraci můžete náhodou vybrat server X a zjistíte, že nemůžete komunikovat s kamarády na serveru Y, protože se admini těchto dvou serverů nemají z nějakého rádi a vy to nemůžete předem nijak zjistit, protože blocklisty většinou nejsou veřejné (pokud jsou veřejné, jsou kvalitním zdrojem poučení i zábavy).
    Veřejné právě naopak většinou jsou, stačí si projít "About" sekci dané instance.
    (Mám pocit, že jsem někde i viděl stránku co shromažďovala blocklisty instancí a jejich důvody, ale teď ji nemůžu najít, spousta těhle nástrojů se objevuje až za posledních pár měsíců)
    A teď si představte, že provozujete Mastodon server, jeden váš uživatel začne psát na jiné servery "14 88" a na základě toho je zablokována komunikace mezi vaším serverem a mnoha ostatními, aniž byste o tom vy jako správce věděli (jen se vám přestanou objevovat na vašem serveru příspěvky z těch ostatních).
    To by se nejdřív o tom těch "mnoho ostatních" muselo nějak dozvědět (např. přes hashtag #fediblock, kde se tyhle věci veřejně propírají, zpravidla za účasti daných správců), a ta představa ideologické policie co při prvním náznaku nesouladu nemilosrdně blokuje je spíš úsměvná :)
    Co by se v tom případě stalo je, že by vám jako správci přišel od někoho report, a pak je na vás, co s daným uživatelem uděláte. A pokud se správce takové uživatele rozhodne neřešit a dál jim poskytuje prostor, pak je asi defederace na místě - jakožto jeden z hlavních způsobů jak se můžou ostatní instance bránit návalu trollů a jiných individuí.
    A když zjistíte, že si jako uživatel se správcem svého serveru nerozumíte, tak není úplně snadné přesunout se jinam.

    Je to doslova na dva kliky (jeden na serveru ze kterého odcházím, druhý na serveru na který přicházím). Sám jsem to nedávno dělal (přesun z velké obecné instance na malou, úžeji zaměřenou), a není to nic neobvyklého - sem tam si všimnu, že se účtům co sleduji změnila doména při přesunu. Je sice pravda, že to řeší akorát přesun sociální sítě (tzn. lidi co váš účet sledují vás neztratí) - AFAIK ještě není vyřešené přenášení samotného obsahu (jde stáhnout, ale na novém serveru zatím nejde nahrát), ale mám za to, že to je WIP.
    Existuje nejeden fediverse uživatel @fuxoft@nejakydivnyserver.cz a nejsem to já. A nemůžu s tím nic dělat.
    To sice ne, ale zase na rozdíl od Twitteru kde "verifikace" stojí $8 a neznamená nic protože si tu modrou fajfku může přidat kdokoliv, si na Mastodonu můžu svůj účet ověřit skrz svoji doménu, stačí na web přidat odkaz - a funguje to např. i přes Github.

    (Jinak v podstatě souhlas s článkem, jen nesouhlas s prezentací pár věcí)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (překlep: benevoleci)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Debata je o něčem jiném. Velkým sociálním sítím předáváme osobní data výměnou za tu beneveloneci. Prakticky všechno úsilí, které Internet vyvinul, aby skrz šifrování zajistil soukromí, apod. přijde vniveč, protože najednou všechny zprávy všech jsou na jednom místě a provozovatel služby k nim zkrátka má přístup (jakkoliv se třeba může rozhodnout být benevolentní a přístup k datům zatím nezneužívat, apod.)

    Princip Fediverse (v jejímž rámci funguje i Mastodon) je prostě v tom, že monopol rozbíjí. Nic víc. Nemůžeme říct, jestli admini instanací budou lepší nebo horší - jediné, o čem je řeč je, že žádný nebude mít pod kontrolou _všechna data všech uživatelů sítě_, jako je tomu v případě centralizovaně vlastněných služeb.
    IDLE
    IDLE --- ---
    C8400: Tak jasně, rozdíl je v tom, že admina/instanci si můžeš vybrat a nečekat, co ti byznys přidělí.
    C8400
    C8400 --- ---
    IDLE:
    AQUARIUS: Ano, každý si může založit vlastní klub, ale málokdo to udělá. Protože vést vlastní klub dá spoustu práce. Většina bude vždycky v roli hostů. To je stejné jako s realnými kluby: Když si někde s vlastíkem nebo členy klubu neshodnu, tak si najdu jiný klub se spřizněnějším osazenstvem, to je o dost schůdnější než zakládat vlastní klub. Je to super, že mastodon zjednodušuje zakládání klubů a tím rozšiřuje nabídku. Článek mi ale otevřel oči v tom, že takový Elon Musk nebo Mark Zuckerberg je možná benevolentnější než kdejaký mastodon admin a že to ohrazování vlastní zahrádky nedělají jen oni, ale i ostatní.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    C8400: Však ti nic nebrání si založit vlastní klub. Třeba s blackjackem a děvkama.
    IDLE
    IDLE --- ---
    C8400: Je svobodnější v tom, že dává možnost volby. Ale jasně, každá ta volba má zase svoje důsledky, s kterými je potřeba počítat.
    C8400
    C8400 --- ---
    LUDWIG_: Je pěkné, jak článek vyvrací, že by Mastodon byl "svobodnější" než twitter nebo jiné platformy. Každá síť je v podstatě "klub" s vlastníkem, co stanovuje pravidla a hosty, kteří na ně musí přistoupit, pokud nechtějí být vyhoštěni.
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    FFFILM: Jak na Mastodon - sociální síť, která je alternativou Twitteru
    https://www.fffilm.name/2022/11/jak-na-mastodon-socialni-sit-ktera-je.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Sabine Hossenfelder
    @skdh@nerdculture.de
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    @msnbc@mastodon.online
    SATAI
    SATAI --- ---
    XCHAOS: mathstodon je prima, umí tůtat v LaTeXu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    zajímavá cyklistická instance zde: https://toot.bike/
    ty tematické instance jsou vůbec boží věc (mathstodon.xyz, mastodon.art, apod.)
    TOM
    TOM --- ---
    Android!
    Mastodon - Apps on Google Play
    https://play.google.com/store/apps/details?id=org.joinmastodon.android
    vs.
    Tusky for Mastodon - Apps on Google Play
    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.keylesspalace.tusky

    Tusky mi přijde lepší. Kromě komfortní podpory vícero účtů najednou má navíc i záložku pro tooty lokální instance. Notifikace většinou ukazuje později než Mastodon appka, ale jenom o pár vteřin/minut.
    Kupodivu žádná aplikace neumí automaticky rozdělit toot delší než 500 znaků do vlákna (dál do komentáře tootu).

    Na Megalodon se mi nepovedlo dostat přes první krok - zadání instance:
    Megalodon for Mastodon - Apps on Google Play
    https://play.google.com/store/apps/details?id=org.joinmastodon.android.sk
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam