TOM: no, ta satira byl zoufalý pokus dílem o sebereflexi a dílem zaujmout. Asi by to šlo napsat i vtipněji a hlavně srozumitelněji pro prostý lid. Ale je to v podstatě marný. Zůstane to crossover mezi studentským časopisem, novinami vydávanými sektou, obecním plátkem, co se povaluje na čtení v místní cukrárně... a já nevím čím vším ještě. Reklamní letáky, ty to budou taky, samozřejmě. Masy jdou tam, kam jdou masy... ale když člověk vidí TikTok a nově AI, tak je možné, že masy se prostě vrhnou přes okraj útesu.
Vůbec nevím, jak to pojmout. Konečně mám v rukou něco, co mi dává smysl, po předchozích částečně bizarnostech. Internet je dnes všude, menší komunity si můžou dovolit VPS a doménu, můžou vytvořit decentralizované sociální médium. Ale chybí motivace. Lze jistě trochu zvýšit komfort, napravit 3 nebo 4 velké technické chyby Mastodoní implementace ActivityPub. Ale problém je, že lidi vlastně nedůvěřujou tomu, když dostanou co chtěj...
Příklad: Mastodon nabízí sociální síť bez reklam. Ale budou lidi věřit sociální síti bez reklam... a nebo sociální síti, která reklama maj, ale oni si nainstalujou nějakej AdBlocker a věřej tomu, že ostatní reklamy viděj a reklama funguje a díky tomu financování funguje, ale oni jsou chytřejší než většina, a tak reklamu vidět nemusej a jsou tak nějak "nad systém". Paradoxem podle mě je, že lidí, kteří dostanou pocit, že oni vyzráli na systém a mají vyjímku, může být v absolutních číslech klidně většina, ale ono to funguje, protože oni tomu věřej :-) Naopak i fungující systém, kteří nevytváří tu iluzi, že to celé funguje díky těm blbějším, může nevzbuzovat důvěru... t