• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMMastodon 🐘 / Fediverse - decentralizovaná sociální síť
    _T_
    _T_ --- ---
    XCHAOS: mimochodem ...vlastne bychom to mohli resit na f.cz ale me to tady je proste prijemnejsi.. nedalo by se nejak udelat a by ty posty od uctu co clovek followuje se nejak agregovaly do skupin ci tak? cili kdyz jsem vcera dal follow nejaky press organizaci a dnes tam prijdu tak je tam nekolik desitek prispevku od te press organizace a ja to proste nechci cele skrolovat a mezitim hledat dalsi prispevky od jinych...
    mozna neco delam blbe a neumim vyuzit moznosti co mi f nabizi (favorites, lists???) a koncim...za tehle par minut sem sem napsal vic prisevku nez za posledni rok na cely nyx
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _T_: tak copak to.. třeba moje přezdívka je tak trapná, že ji už desítky let squatuje kde kdo, naopak je málokde volná :-) ale nějaké přidávání si do přátel pouze lidí,které člověk osobně zná, samozřejmě nebude na významu. Jako že online seznámení povedou k real life potvrzením a sledování rozšířené sociální sítě čistě virtuálních účtů bude problematcké.

Ano, problém bude, až to udělá někde, u koho to nebude mlátit dveřma, že jde o AI účty.
    _T_
    _T_ --- ---
    XCHAOS: ano. A zatim je to pomerne jednuduse viditelne, ale az se to ty masiny nauci lepe tak mi prijde, ze to bude jako z blata do louze...uteceme algoritmum, ktery maji bias vlastnika platformy, do naruce instanci rizenych llm, ktere budou urcovat trend a zahlti a prehlusi lidske uzivatele...zacinam z toho byt pomerne zoufaly...
    Ted navic jsem zachtil byvaleho finskeho pirata, ktery uz narazil na 2 falsesne profily sebe sama a varuje pred tim at si ho lidi nepletou....ted ho nemuzu najit ..nevim jak vypisu lidi co jsem u nich dal follow .. no nic ...marnost
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Chao-c': "Zdá se mi, že za instancí social.freysa.ai se skr…" - f.cz - fskutečnosti Fedivesmír :-) Brána do federace sociálních sítí. 2000 znaků pro vaše příspěvky.
    https://f.cz/@xChaos/114176569923102272
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _T_: Zdá se mi, že cílem je ovlivňovat trendování určitých hashtagů. Jiný smysl to mít nemůže.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ATROPOS: ano, f.cz
    ATROPOS
    ATROPOS --- ---
    XCHAOS: "U nás" to to je na f.cz?

To "teoretické" jsem myslela ohledně administrace instance. Už mám teda účet na hraní jinde. Popravdě jsem se rozhodla dát tomu znovu šanci. Teď je sice fajn Bluesky, ale s novým ředitelem se to může rychle změnit.. Až na to dojde, chci být schopná vysvětlit, jak to funguje a kam má jako v tom Mastodonu kliknout i někomu s IT skills učitelky v mateřince v důchodu..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    B42:
    _T_: už jsem na tuhle doménu taky narazil... dobrý seno.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ATROPOS: na kolika jiných instancích jsme na blocklistu jsem zatím nezkoumal. podle mě jsme bezvýznamní...

proč jen teoretické znalosti? založ si u nás účet na hraní :-)
    ATROPOS
    ATROPOS --- ---
    XCHAOS: Dík za info ohledně živého serveru. Já mám znalosti čistě teoretické :) Akorát jsem četla článek o imstanci, co provozují snad furríci a admini tam řešili nálet pedofilů z Japonska a následných rasistický vyjádření nahlašujících. Nakonec to skončilo blokem instance. No tohle bych teda řešit nechtěla.
    B42
    B42 --- ---
    _T_: Vskutku to vypada na server plny LLM botu. Kdyz rozkliknes trojtecku melo by tam byt "Block domain social.freysa.ai".
    _T_
    _T_ --- ---
    Ahoj,
    muzete mi nekdo pomoct pochopit nasledujici cast screenshotu?
    pokusim se dodat kontext. Kliknul jsem na trending now hasttag "#peace" na mastodonu. A jako je to na prilozenem screenshotu objevilo se strasne moc prispevku, ktery maji v podstate stejny slova, podobny ikony avataru a jsou @social.freysa.ai ... rozklik na jednoho usera ukazuje zalozeni pred 2 dny.
    Chapu to dobre ze to jsou vsechno boti (llm?)?
    Muzu tuhle domenu nadobro zablokovat?
    Je mozne do budoucna tohle nejak osetrit, protoze az se to nauci refrazovat ty prispevky a vice se to maskovat tak to asi jen tak nerozeznam?
    diky za vas cas

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ATROPOS: no existujou nějaké seznamy doporučených blokovaných domén, ale já jsem nenakopíroval a nic se zatím nestalo. Některé Fediverse instance blokujou i sajty, který neblokujou Treads či dokonce bránu do BlueSky... mě přijde ale spíš umění vůbec nějaký obsah ve Fediverse mít, a v rámci toho nic, co tam je, ještě něco zuřivě blokovat... (tak jasně... otevřené spammery je blokovat nutné, to jo...)
    ATROPOS
    ATROPOS --- ---
    ALMAD: Popravdě mi ta grafika přijde ...jako že bere Mastodon jako tu personifikaci. Nad filozofickými otázkami, "jestli fedi je Fedi jako jedna federovana sit, a nebo fedi jako nekolik federaci ruznejch siti.", doufám nechceme trávit páteční odpoledne :))) Každopádně nepochybuju, že far-right své instance má, ale taky budou zbytkem fediversa ostrakizované.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    ATROPOS: Tady zalezi jestli teda clovek bere Mastodon jako software, nebo jako personifikaci Fediverse, a jestli fedi je Fedi jako jedna federovana sit, a nebo fedi jako nekolik federaci ruznejch siti.

Neco jako internet vs Internet, pripadne Internet a web a Web a kam v tyhle taxonomii patri Tor/Onion :)
    ATROPOS
    ATROPOS --- ---
    ALMAD: Tak je to soukromý fork Mastodonu. Nicméně není to součást fediversa o kterém je řeč a nikdy nebyl. A i kdyby se o to pokoušeli, imho by velmi brzy došlo na bod 5, ten mi v tom výčtu přijde poměrně podstatný :)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    VITEX: Fails? Hm, a na cem bezi Truth Social? :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ATROPOS: asi místní krajní pravice využívá, že si VITEX neplatí prémiovku a nikdo neví, kdo jsou :-)

Dal jsem tomu plus jen tak trochu z trucu. Ve skutečnosti levice ani pravice neuměj moc diskutovat. Pravice má ale v podstatě nebezpečnější agendu té své nediskuze, v současnosti. Je to nebezpečnější tím, že se to třeba i chvíli jako diskuze tváří. Ale umění diskuze podle mě není levicové ani pravicové. Problém je, že lidi se seskupují do sociálních bublin tak, aby se svými argumenty a pocity diskuzi "neprohráli". Přes hranice bublin diskuze přestává být možná, mění se na čirou flamewar.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ATROPOS: on, Fediverse by algoritmus užila, ale z jiného důvodu, než doporučování: totiž, aby člověk viděl všechny odpovědi na statusy, kterého zajímají, bylo by nutné toho do federované timeline nahrát opravdu hodně a některé statusy opravdu často aktualizovat. Nepůjde aktualizovat vše, takže by se aktualizovaly hlavně statusy autorů, se kterými uživatelé instance hodně interagují. Nicméně, i takovýhle algoritmus může být transparentní, zdokumentovatelný a volitelně vypnutelný.

Myslím, že to bylo formulované od začátku nepřesně: algoritmy jsou dobré, ale měly by je mít pod kontrolou uživatelé. Neměly by být uživatelům svévolně vnucovány provozovateli z pozice síly.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Bluesky is weighing a proposal that gives users consent over how their data is used for AI | TechCrunch
    https://techcrunch.com/2025/03/10/bluesky-is-weighing-a-proposal-that-gives-users-consent-over-how-their-data-is-used-for-ai/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam