• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMMastodon 🐘 / Fediverse - decentralizovaná sociální síť / #joinmastodon
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUDWIG_: hmm, Mastodon implementace ActivityPub se postupně vyvíjí ,ale zachovává zpětnou kompatibilitu. Teď třeba zaváděj kvótování příspěvků, ale chtějí možnost, aby ho uživatelé mohli zakázat. To má vedlejší efekt zakázané kvótování jiných platforem by-default, takže tím tlačej na ostatní platformy, aby taky ten consent respektovaly...
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    CAL: ten slogan byl hlavne kvuli tomu, ze masivni uzivatelska zakladna by znesnadnila vyvoj jazyku (delani radikalnich zmen v kompilatoru, co mohly rozbit existujici uzivatelske programy).
    Paralelu s ActivityPub moc nevidim? Jedine ze limity hlavni implementace (Mastodon) omezuji jine implementace a s vyssim poctem by to bylo mozna horsi?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HOWKING: ok, ale tak se prostě třeba jen přesuneš na víc nerdoidní instanci, a nezmění se pro tebe nic. Problém je, že ta část nostalgie po začátcích Internetu je trochu nostalgií po ztraceném mládí...

Faktem je, že zaujmout davy mladých, kteří mají dnes jako hlavní kanál Instagram (!) bude tak jako tak nesmírně těžké. Jim je těžké vysvětlit, proč odcházet z korporátních sítí. Je to jako kdyby se mojí generaci někdo snažil vysvětlit, že nemáme používat PC architekturu, ale bastlit si místo toho 8bity na koleně..

Ta síla toho "všichni jsou tam, kde jsou všichni" bude velká. Všichni nerdi budou ve Fedi, tím pádem od nich bude pokoj v mainstreamu a nebudou traumtizováni nutností předstírat, že jsou normální... ok. Ale já vždy doufal v něco víc.. v nějaké překračování hranic těch sociálních bublin, nebo jak to říct...
    CAL
    CAL --- ---
    HOWKING: V komunitě Haskellu byl svého času neoficiální slogan "Avoid success at all costs!" přesně z těchto důvodů.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOM: na BlueSky není víc aktivních českých uživatelů, je jich tam řádově stejně, akorát vzájemné bridgeování je oboustranně málo populárná.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Celebrity na Mastodonu: např. Ron Gilbert, autor kultovní PC hry Monkey Island :-)
    @grumpygamer@mastodon.gamedev.place
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    To že je to pro nerdy a BFU to hází klacky pod nohy je deviza. Já zažívám sladké deja vu dob začátků Magea (a Nyxu, a Cyberspace, a Hofy), kdy na celý internet chodili jen nerdi a člověk blba (a dnes stále častěji i dezoláta) nepotkal. NIC PROSÍM NEMĚNIT!!! ;)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    ten dialog na alt vypnout lze
    TOM
    TOM --- ---
    nehezká, ošklivá slovíčka
    TIP#3067: Proč je Mastodon (a Fediverse) tak bolestivá zkušenost pro uživatele? - @365tipu
    https://365tipu.cz/2025/09/29/tip3067-proc-je-mastodon-a-fediverse-tak-bolestiva-zkusenost-pro-uzivatele/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Moje reakce:
    xChaos 🌍 🇪🇺 🇨🇿🐧🚴: "Thank you very much for this feature! Maybe the …" - Mastodon
    https://mastodon.social/@xchaos/115224374260447700
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    No konečně. Kvůli tomuhle na Mastodon v tom momentu migrace spoustu lidí nepřešlo...
    Eugen Rochko: "Good morning! If you’re on mastodon.social (or an…" - Mastodon
    https://mastodon.social/@Gargron/115224321548138026
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Objevil jsem novou úžasnou funkci Mastodonu. Blokování slov.
    (Nechci vidět odkazy na seznam, idnes, novinky - nikdy nekliknu na vynucený souhlas s reklamami a nebo placením, ze stejného důvodu jsem opustil Facebook. Stejně tak sdílení X-ka na Mastodon je podle mě prasárna - nechci dělat provoz Muscovi. Dřív jsem prostě blokoval ID? která to dělala, ale tím jsem se ochudil o část jejich "nezávadných" příspěvku. Tohle je dokonalé, nevidím jen to co vidět nechci)

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: tak já si nemyslím, že Mastodon propásl lidi, kteří řešej, "kam investovat". To nás naopak zachránilo, protože tihle lidé by pak řešili, jak z toho ty peníze vytáhnout zpátky...

Mastodon není úplně extrémně náročnej na zdroje (ale je nutný vědět, jak správně nakonfigurovat instanci). Přidat nebo schovat referer by měla být vlastnost, kterou si každá instance a ideálně každý zalogovaný uživatel nastaví sám (některý uživatel chce, aby bylo vidět, odkud přišel, jiný nechce...)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    HOWKING: Tohle jsem videl nekde jako jeden z duvodu, proc Mastodon prosvih Twitter exodus.

Ten referer tam neni kvuli trackovani a soujromi uzivatelu. Ale zaroven kdyz ho neposilas, tak jsem neviditelnej zdroj trafficu, a tak je vetsi sance, ze we na tebe lidi co resej kam investovat vykaslou…
    TOM
    TOM --- ---
    XCHAOS: můžeš mít addon, co to zvládne na dvě kliknutí (kupodivu to neumí Vivaldi, kde Mastodon integrovaný by default je)
    AddToAny: Share Buttons by the Universal Sharing Platform
    https://www.addtoany.com/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HOWKING: Zrovna tohle by dávalo smysl, kdyby bylo konfigurovatelné na úrovni instance. Jenže on ten referer by byl per-doména pro každou instanci, ne globální.. nemáš tam někde dole ve statistikách spousta individuálních domén, kde běží mastodon?

Nejednoznačný HTTP referer u Fediverse je další problém, kromě nemožnosti snadného odkazu na sdílení. Fediverse by dávala smysl integrovaná přímo s browserem, kdyby sdílení na Mastodonu bylo velké navigační tlačítko přímo v browseru (Což se nestane, když sponzory browserů jsou vyhledávače....)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Myslím, že zásadním problémem pomalého růstu Fedi a Mastodonu oproti komerčním centralizovaným sockám je technická nemožnost dát ke každému článku na jakémkoliv blogu či novinách takovou ty ikonku ke sdílení. Zatícmo ty korporátní ikonky z médií nemizí, tak možnost sdílení na Mastodonu je mizivá, nebo směřuje na mastodon.social, ale na mastodon.social nově příchozí nepochopí, proč by si tam měl dělat účet, protože je takový celkově bizarní (protože zajímaví uživatelé jsou na tématických a malých instancích).

Takže ano, není jednoduché to zpropagovat. Není jasné, kdo je cílovka, já za ty dva roky byl několikrát příjemně i nepříjemně překvapen, pro koho všeho to je a není (tedy, pár lidí jsem nadchnul, ale jsem zklamaný, kolik mých známých to zcela zarytě ignoruje a jdou s davem, tedy Whatsapp a Signal, případně NYX, protože přece vše má být soukromé a šifrované a v uzavřené komunitě, ale mají vlastně nezájem o veřejnou diskuzi a nezávislý veřejný kanál...)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Vyjádřil jsem se na mastodonu k jedné astrosoutěži a to mělo za následek zvýšenou návštěvnost mých stránek co mám na profilu (co je to za kokota, co se opováží polemizovat s kvalitou "astrofotografie roku"?). Dlouhodobě sleduju, že majoritní návštěvnost mých stránek je ne z odkazu, ale z přímé návštěvy (jako by uživatel měl stránku v bookmarcích, nebo ji napsal přímo do adresního řádku). Nedávalo mi to smysl. Nyní je mi to jasné. Mastodon neposílá refer.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOM: eh, robotické účty především musí mít správně nastavený ten příznak, že jsou robotické. Jinak pokud to není v rozporu s pravidly instance, může skutečně na naší instanci vytvořit účet na cokoliv. Až to začne být problém, udělám pro uživatele nějakou anketu, jestli jim to přijde jako problém...
    TOM
    TOM --- ---
    TOM:
    XCHAOS máme si ten palec nahoru vyložit jako souhlas s tím, že si kdokoliv může na f.cz vytvořit robota pro jakýkoliv RSS účel?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam