• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMMastodon 🐘 / Fediverse - decentralizovaná sociální síť / #joinmastodon
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ATROPOS: Mastodon adminům používající GUI skrývá i e-mailové adresy (ukazuje jen domény za zavináčem) a na jiná data se ani uživatelů neptá. V databázi pravda ty e-mailové adresy musí být. Takže je to snadno zneužitelné k zasílání spamu, pokud by někdo ty adresy vydoloval přímo z databáze.

Mám něco přes stovku e-mailových adres, na které se doručil registrační odkaz, takže v nějaké fázi byly funkční. Šlo by to využít ke ztotožnění e-mailových adres a IP adres, ze kterých se přihlašují.

Kolik bych asi dostal za svých 60 MAU, hmm? Jistě závratnou sumu :-))
    ATROPOS
    ATROPOS --- ---
    HOWKING: Rozdíl bych viděla a dost podstatný v tom, že pokud věříš provozovateli konkrétní instance a máš privátní účet, tak k seznamu tvých followerů a lajků se žádný data miner nedostane.

Pls xchaose případně o opravu a přiznání komu prodal ta ňam ňam osobní data! :)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ha, zabiják Tiktoku se federoval :-)
    Loops Joins the Fediverse
    https://blog.joinloops.org/loops-joins-the-fediverse/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SPIKE411:
    HOWKING: jasně. až na to, že Facebook zatraceně dobře ví, kdo je kdo, a ve Fediverse nikdo neví, kdo je kdo... a hlavně ten rozdíl je, že tady to není na jednom místě u jedné firmy. U všech ostatních ano.

Jinak @tatageek@witter.cz :-)) a používá ho. Takže to asi nebude tak žhavé. Takže nevím. Možná je dobře, že se o tom mluví v jakémkoliv kontextu.. negativní reklama téměř neexistuje, nejhorší je nebýt viděn...
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SPIKE411: Bubububu! Jděte na Facebook, ten vaše data chrání. Zasraná masírka. Mrdat Facebook, už se nedá ani přihlásit bez souhlasu s zpracováním dat. Facebook data nedává proto, že by je chránil, ale proto, že si je chce zneužívat sám. Na Fediverse ať si moje data zpracovává kdo chce a jak chce, pokud budu jen na Fediverze, nedokáže je použít proti mě. Na net píšu jen to, co mohu napsat s vědomím, že bude veřejné.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Zopakuje Fediverse úspěch Cambridge Analytica? – TátaGeek.blog
    https://tatageek.blog/2024/09/27/zopakuje-fediverse-uspech-cambridge-analytica/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOM: ok, tak asi už nejsme tak zapadlí, aby nás ignorovali. Začalo to prostě fungovat...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOM: tak já z Xitteru odešel už před dvěma lety... a komentáře na Novinkách jsem nečetl nikdy...
    TOM
    TOM --- ---
    XCHAOS: kdo by se sral se zakládáním účtu anebo překladem sputniku?
    kde jsi žil posledních 10 let? :-O
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tak jsem skrze svůj servisní účet (dobrý nástroj pro adminy instancí: zavede si účet zamčený jen pro followující a necháte se follownout jen uživateli instance) vyhlásil anketu o vyloučení jednoho ruského propagandistického účtu z "šedé zóny" (tváří se spíš jako český provládní, a kdo by se sral s tím zakládat ho u nás)

Což asi povede ke změně pravidel instance, kdy možná místo vyjmenovávání zakázaných věcí prostě vyhlásím pravidlo, že stávající uživatelé instance mohou hlasovat o vyloučení nově založeného účtu i zcela bez udání důvodu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MACSKA: no, pokud tě zajímají mezinárodní hashtagy, zkus naší instanci. Máme toho ve federované timeline nafollowovaného násobně víc, než witter... a máme elasticsearch.

Musím kvůli tomu mazat víc jak 400 dnů staré statusy nez interakcí...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MACSKA: hashtagy to prostě jen filtruje z federované timeline. A tu má každá instance jinou...

Můžu tě taky dát na nástěnku? ;-)
    MACSKA
    MACSKA --- ---
    TOM: netuším, mám haštag přisledovanej (což je super věc)… a jinak taky Ivory, z webu na socsítě moc nelezu
    TOM
    TOM --- ---
    MACSKA: podle Daniela Šnora závisí u vyhledávání odkud ho provádíš. Web nebo appka. On používá Ivory od Apple, která má nějaké vlastní indexování. Takže najde věci, které já na webu ani přes Tusky v Androidu nemám šanci dohledat.
    Možná to podobně funguje i s hashtagy 🤔
    MACSKA
    MACSKA --- ---
    XCHAOS: pokud jde o hashtagy, tak mi prijdou ve fediverse nepouzitelny (a neda se s tim nic moc delat). Mam dva ucty, jeden na cesky instanci, jeden na nemecko-mezinarodni, na obou sleduju jeden hashtag a na kazdy vidim neco jinyho. V tomhle ohledu by mi davalo smysl mit ucet na mastodon.social, kterej bude mit z podstaty prifederovano nejvic (coz nechci... a prochazet ucty v hashtagu a prisledovavat si je na jedny nebo druhy instanci taky ne)
    IDLE
    IDLE --- ---
    XCHAOS: Jo, je to různé.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IDLE: ehm, její federovaná timeline nebude malá. Ale to už je fakt věc strategie. Někdo chce malou komunitu jen s občasnou a teoretickou možností přesahu do jiných komunit. Někdo chce provozovat plnohodnotný node globální federované sítě....
    IDLE
    IDLE --- ---
    XCHAOS: Nojo, ale když followne všechno, co vidí, tak ta instance pak už nebude až tak malá. :)

Jinak k tomu vzdávání: já to nevzdávám, to je zkušenost a realistická práce s časem. Kdybych měla stíhat všechno, co mě zaujme, tak bych potřebovala několik životů. Třicet témat bych ještě asi zvládla vygenerovat, ale psát určitě nebudu a hrát to v jednom úplně nefunguje.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IDLE: no to nejde takhle vzdávat :-) já bych se letos třeba dokopal. já bych hrozně chtěl být kreativní, ale nevím jak začít..

malé instance a hashtagy nejsou úplně ze hry: když si píšeš s lidmi, které followuješ, nebo když tě followují lidi... vždy hashtagy vidíš. akorát to chce hodně boostovat, zejména pro uživatele malých instancí.

na malé instanci musí být účet (ne nutně tvůj osobní), který prostě followne úplně vše, co vidí. zdroj věci k follownutí můžou být... inu, právě třeba ty starter packy
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam