• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMMastodon 🐘 / Fediverse - decentralizovaná sociální síť / #joinmastodon
    • @USERNAME@HOSTNAME - jako u e-mailu historicky. Activity-Pub kompatibilní službě provozované na HOSTNAME se ve Fediverse říká instance.
    • obecné tipy (aplikace na android apod.) | úvod a tipy v angličtině https://fedi.tips/ | odemčený článek Petra Koubského
    • mastodex.cz je seznam nejaktivnějších českých účtů, do Mastodonu lze jednoduše importovat přes webové rozhraní
    • aktualizované veřejné české instance otevřené novým uživatelům: mastodonczech.cz, witter.cz, f.cz, mamutovo.cz
    • aktivace přemostění mezi Fedi a Bluesky: follow @ap.brid.gy v Bluesky / follow @bsky.brid.gy@bsky.brid.gy ve Fedi
    • Viditelnost po přemostění: @USERNAME.HOSTNAME.ap.brid.gy v Bluesky / @BLUESKYID@bsky.brid.gy ve Fedi (pouze pro účty, které si přemostění aktivují)
    • některé účty lidí z tohohle klubu - další přidám na přání (nápověda: copy+paste id do vaší webové či mobilní Fedi aplikace):

@idle@hlad.org @jiri_beran@mas.to @satai@mathstodon.xyz @sudetype@typo.social @vitex@f.cz @xchaos@f.cz

rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOM: tak to je známka punku, oni prostě chtěj někoho nasrat... v angličtině je trend skrytý gender dát najevo skloňováním, zájmeny, v genderované češtině ho zase skrývat...
    TOM
    TOM --- ---
    XCHAOS: nemůžu si pomoct, jakmile místo i/y vidím genderově neutrální "x", začne mi téct krev z očí, a nemůžu číst dál
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Decentralizované Eventy - Info
    https://devent.cz/about
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HOWKING: ono to všechny tyhle cacheované blbosti přegenerovává nějak na pozadí... možná na instancích s více uživateli je ta prodleva větší, než u nás...
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Už tam je. Trvalo to víc jak hodinu :D
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    XCHAOS: Zkoušel jsem kde co.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HOWKING: zkoušel si reload svého profilu? ono to spoustu věcí tak nějak divně cacheuje... třeba seznamy účtů, co boostovaly a favovaly, apod. Mastodon je cache all the way down...
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Začal jsem na Mastodonu sledovat jedno ID, ale počet sledovaných se mi nezvětšil, ve sledovaných to ID nefiguruje, ale když si najdu jeho profil, tak tam je "přestat sledovat", tedy jej sleduji. Co to? Jen zpoždění systému, nebo nějaký bug, nebo dokonce vychytávka?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAYLA: ano, zajímavé... kdybych chtěl blogovat nebo dělat e-zine, tak to vypadá více orientované na nepřihlášené uživatele, než třeba ten webový xicht Mastodonu...
    KAYLA
    KAYLA --- ---
    XCHAOS: Používám GtS už skoro dva roky na svůj self-hosted anglický account (https://gts.eilhart.cz/@kayla) a jsem s tím neskutečně spokojená - na to, že jsem začala v alfě, jsem s tím doteď neměla žádný problémy (aktuálně je to beta software a na konci tohodle roku to už snad bude verze 1.0), používám to s sqlite, upgrady a zálohování jsou easy, má to sane defaults... letos by tam měla konečně přibýt podpora relay a vznikl kolem toho třeba tenhle tool na import příspěvků - https://github.com/VyrCossont/slurp. Jo, v pohodě se to dá selfhostovat i na slabším RPi. Nedávno jim renewli NLnet grant. Je to orientovaný primárně jako backend, takže pro normální použití člověk musí používat nějaký frontend jako je Tusky nebo Semaphore. A má to hodně sane secure defaults, sanitizací a privacy filtrů na všechno možný, od postů po interakce s jinejma serverama.

TL;DR: není to vyloženě na velkou instanci, ale na selfhosting na něčem o výkonu brambory pro pár lidí je to skvělý a furt se vylepšuje, co to umí. Už i Tobi a týmu přispívám na opencollective.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOM: No, status do 300 znaků (BlueSky) s fotkama. A pak dlouhý text případně jako reply pod tím statusem, místo nekonečného vlákna... ale to chce sebekázeň, kterou nemám.
    TOM
    TOM --- ---
    XCHAOS: myslíš tohle? na to jsem ani neklikal 😅 Teď jsem se teda mrknul, a vůbec jsem z úvodní stránky nepochopil, k čemu to je.
    Já potřebu blogu rozhodně mám - když někam cestuju, tak je to několik normostran denně (beru si s sebou i klávesnici). Ale i kdyby jsi 2000+ nastavil, tak to asi využívat nebudu, protože potřebuju vkládat fotky pod odstavce.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Umí ta GoToSocial něco zásadního? Mě by vlastně přijde, že potřeba blogu s nástupem vlastní timeline sociálních sítí celkem zmizela... delší články než 2000 znaků by vyžadovaly důkladnou přípravu a vlastně si nemyslím, že jsem schopen produkovat tak kvalitní obsah, aby forma statusu + přiložených médií nestačila (ale chybí mi možnost připojit jako přílohu ke stažení třeba PDF...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    lbc.wtf = liberec.wtf? omezení sledování české Fedi na TLD .cz je asi nesmysl... bude to chtít sledovat jazyky instancí :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    |                        Domain |             Version | Monthly | Max.char | Max.poll | Translate | New user | Approve |   Image |   Video |
    |                   fuzzies.wtf |4.4.0-alpha.4+chuckya|      24 |    16384 |       10 |     False |     True |    True |   16 MB |   99 MB |
    |                    natter.wtf |               4.4.8 |      19 |      500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |                       mcr.wtf |               4.3.8 |      18 |      500 |        4 |     False |     True |    True |   16 MB |   99 MB |
    |                cultofshiv.wtf |        4.4.5+glitch |      17 |    65536 |       16 |      True |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |                starbase80.wtf |               4.4.8 |      10 |      500 |        4 |     False |     True |    True |   16 MB |   99 MB |
    |                 hachyderm.wtf |               4.4.3 |       8 |     2263 |        4 |      True |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |                    taiwan.wtf |               4.4.5 |       7 |      500 |        4 |     False |     True |    True |   16 MB |   99 MB |
    |                         c.wtf |               2.7.2 |       7 |     5000 |       20 |     False |     True |    True |   50 MB |   50 MB |
    |                    ohbear.wtf |               4.4.8 |       6 |      500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |                 hellinger.wtf |               4.4.8 |       3 |      500 |        4 |     False |     True |    True |   16 MB |   99 MB |
    |                       lwr.wtf |               4.4.8 |       2 |      500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |       social.wastedalpaca.wtf |               4.4.5 |       2 |      500 |        4 |     False |     True |    True |   16 MB |   99 MB |
    |                   zomglol.wtf |               4.4.3 |       2 |      500 |        4 |     False |     True |    True |   16 MB |   99 MB |
    |                       cse.wtf |               4.4.7 |       1 |      500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |              thecooltable.wtf |               4.4.3 |       1 |      500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |            social.younger.wtf |               4.4.7 |       1 |      500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |             mastodon.konc.wtf |               4.4.8 |       1 |      500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |                     toots.wtf |               4.4.8 |       1 |      500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |                     mtfos.wtf |               4.4.8 |       1 |      500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |                      rhys.wtf |               4.4.3 |       1 |      500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |               social.plux.wtf |               4.4.3 |       1 |      500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |             social.keniir.wtf |               4.3.7 |       1 |      500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |                  timeline.wtf |               4.3.8 |       1 |      500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |                         Total |                  25 |     147 |
    |                   Nonmastodon |                  11 | unknown |
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    No, jinak samozřejmě... šlo by dělat statistiky nejfollowovanjších účtů mezi známými účty a objevovat tak nové účty. Nebo naopak málo známé účty. Není jasné, jestli cílem, aby všichni followovali všechny, ale zase to, že nějaký účet followuje hodně lidí a nevzdali to může být zárukou kvality... ovšem muselo by jít o aktivní účty.

V zásadě bychom ale jen zopakovali hříčky, na které dojel Twitter. Takhle si každý může udělat analýzu sám pro sebe.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOM: ale jo, po jednom :-)

root@utopia:/home/xchaos/mastodon-api# grep wtf followers.txt
    lbc.wtf 1
    fuzzies.wtf 1
    TOM
    TOM --- ---
    XCHAOS: z .wtf tam nikoho nemáš? 🤔
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Opravený kód zde :-)
    chobot.py https://pastebin.com/7d12BAFC
    followers.py https://pastebin.com/ThiKMZ3s
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Eh, omyl, to byly following, ne followers :-) liší se to v jediném klíčovém slově v URL. Skutečný seznam je skromnější...

345 různých Fediverse instancí. Nejčastěji jde o účty z těchto domén:

mastodon.social 407
    mastodonczech.cz 314
    witter.cz 104
    f.cz 85
    mastodon.arch-linux.cz 84
    cztwitter.cz 75
    bsky.brid.gy 39
    mas.to 39
    mstdn.social 37
    mastodon.online 33
    mastodon.world 29
    infosec.exchange 23
    mastodon.pirati.cz 22
    mamutovo.cz 20
    vivaldi.net 16
    c.im 14
    chaos.social 12
    mastodon.scot 12
    pixelfed.social 12
    fosstodon.org 11
    kolektiva.social 10
    beige.party 9
    aus.social 8
    mathstodon.xyz 8
    masto.ai 8
    libera.site 7
    hachyderm.io 7
    universeodon.com 7
    mastodon.green 7
    pixelfed.cz 6
    mastodon.art 6
    mastodon.uno 5
    toot.community 5
    pixelfed.de 5
    social.linux.pizza 5
    sfba.social 5
    mastodon.sdf.org 5
    mastodonapp.uk 5
    troet.cafe 5
    mastodon.nl 5
    mastodon.cloud 5
    eupolicy.social 4
    ioc.exchange 4
    mostr.pub 4
    mastodon.gamedev.place 4
    toot.wales 4
    mastodon.ie 4
    metalhead.club 4
    mstdn.party 4
    mastodon.sk 4
    ohai.social 4
    toot.bike 4
    boy.s.cz 3
    mindly.social 3
    cesko.digital 3
    writing.exchange 3
    masto.den1.cz 3
    fediverse.cz 3
    node9.org 3
    defcon.social 2
    zug.network 2
    rheinneckar.social 2
    mamot.fr 2
    todon.nl 2
    gram.social 2
    techhub.social 2
    masto.hackers.town 2
    piaille.fr 2
    digitalcourage.social 2
    masto.es 2
    frel.cz 2
    urbanists.social 2
    friendica.world 2
    snac.lab8.cz 2
    nrw.social 2
    toot.whatever.cz 2
    fedifreu.de 2
    wandering.shop 2
    hostux.social 2
    theblower.au 2
    toot.io 2
    veganism.social 2
    mastodontti.fi 2
    dju.social 2
    dobbs.town 2
    norden.social 2
    social.agroecologymap.org 2
    mastodon.thesuntrip.com 2
    mstdn.science 2
    bsd.network 2
    indieweb.social 2
    stranger.social 2
    mastodon.xyz 2
    mstdn.ca 2
    px.mathias777.com 2
    scicomm.xyz 2
    mastodon.au 2
    socel.net 2
    hlad.org 2
    pxlmo.com 2
    social.dytrych.cloud 2
    nomu.sk 2
    home.social 2
    praha.social 2
    kompost.cz 2

(zbytek 1 uživatel na instanci)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Získat seznam účtů, které mi followují, bylo celkem netriviální, protože Mastodon z nějakého důvodu (asi výkonostního?) trvá na stránkovaném načítání dlouhých jsonů (limit=80 je maximální možný, víc to nejde), což mi donutilo přepsat svůj miniframwork chobot.py pro povídání si s API (již dříve jsem zveřejňoval), aby podporoval stránkování. Zájemci si případně skript upraví, aby přijímal jméno přezdívky z příkazové řádky. Asi už cítím docela potřebu udělat nějaký web s automaticky generovanými zajímavými rozklikávacími statistikami tohoto typu :-)

chobot.py:
    #!/usr/bin/python3
    import json
    import requests
    import sys

def nasaj(hostname, query = '/api/v2/instance'):
      url = 'https://' + hostname + query
      seznam = []
      try:
        while url: 
          response = requests.get(url, verify = False, timeout = 5)
          url = response.links.get('next',{}).get('url','')        
          objekt = json.loads(response.text)
          if type(objekt) == list:
            seznam += objekt
          else:
            return objekt

return seznam
      except KeyboardInterrupt:
        sys.exit(0)
      except:
        return None

followers.py
    #!/usr/bin/python3
    import chobot

uzivatel = 'xchaos'
    server = 'f.cz'
    ucet = chobot.nasaj(server, query = '/api/v1/accounts/lookup?acct=' + uzivatel)
    if type(ucet) == dict:
      instance = {}
      odpoved = chobot.nasaj(server, query = '/api/v1/accounts/' + ucet['id'] + '/following?limit=80')
      if type(odpoved) == list:
        for ucet in odpoved:
          if not '@' in ucet['acct']:
            domena = server
          else:
            domena = ucet['acct'].split('@')[1]

instance[domena] = instance.get(domena,0) + 1

for domena in dict(sorted(instance.items(), key=lambda item: -item[1])):
        print(domena, instance[domena])

Poznámka: při psaní tohoto kódu nebyl týrán žádný LLM.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam