• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMMastodon 🐘 / Fediverse - decentralizovaná sociální síť / #joinmastodon
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Další úspěšný výsledek lobbyingu: Do Práce Na Kole mají v patičce kontaktů odkaz na svůj Mastodon...
    Kontakt - Do práce na kole
    https://dopracenakole.cz/kontakt-do-prace-na-kole

Současně je to příklad pro ostatní, jak by to měli dělat...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: no, zatím spammeři tak daleko nejsou, ale v podstatě ano, když mají dostatek domén na registrace fake e-mailů, tak budou na těch doménách časem zkoušet rovnou provozovat i fake instance. A z těch můžou posílat přímé správy (zmínky), nějakým způsobem. Fediverse by se pak rychle překlopila z dnešního blacklistování na whitelisting.

Nejsem si úplně jistý, jak funguje přímá zmínka v případech, kdy na dané instanci toho uživatele nikdo nefollowuje. Možná se instance čas od času ptá všech instancí, které někdy v minulosti už viděla... kdo ví....

Měl bych si ActivityPub konečně pořádně nastudovat... tyhle detaily, co přesně je push a co pull, jsou důležité. E-mail je každopádně push protokol a je totálně v koncích.

Každopádně, z jedné strany se nás budou podvodníci snažit spamovat a z druhé strany se nás byrokrati budou snažit regulovat a do toho všeho bude korporát hledat způsob, jak na tom vydělat (třeba prostor, kde bude averze k AI generovanému obsahu bude pro ně paradoxně cenný, protože na něm budou moci trénovat modely bez rizika degenerace...)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: Ja se ptam co brani nekomu zakladat instance na bezicim pasu a spamovat z nich, nez je lidi zacnou blokovat…

To posledni je pointa: ted to za to spammerum nestoji pac tech lidi je malo. A “musela” u toho vyrust je musela ve smyslu aby to fungovalo, ale taky nic technicky nebrani tomu aby instance prerostly moznosti moderovani…

Jakoze v tomhle smyslu ma v sobe fedi pojistky, aby nevyrostlo moc: skalovani vyzaduje proporcne velky mnozstvi dobrovolnickyho casu, a to se velkym nenajdw. V tom smyslu je to velmi neefektivni system co se lidskyho casu tyce, ale zaroven je to ta neefektivita/redundance co to dela odolnym.

Aby to nevyznelo zle, ja mam Mastodon fakt rad, je to mone primarni socialni sit, jenom si proste myslim ze dost tech veci je celkem nekompatibilni s tim aby to bylo velky a mainstream (coz mi nijak nevadi).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: kupodivu se snaží vytvářet účty na existujících serverech - proto také všechny české instance (kromě jediné) už vyžadují schvalování nových registrací administrátorem.

Pokud spammeři založí celý server, jednoduše je klíčové instance zabanují na úrovni celé domény a budou mít utrum.

U e-mailu všechny ty reputační systémy dospěly úplně do háje. Prostě si každý spammer rozjel vlastní blocklist, na který umístí všechny ostatní spammery kromě sebe, je to asi tak účinné, jako smlouva o nešíření jaderných zbraní :-)

Sítě, postavené na aktivním followování obsahu jsou obecně hůře spamovatelné, než sítě založené na úsilí o přijetí všeho, co je do nich vložené. Samozřejmě, spamování na úrovni soukromých zpráv je možné a děje se, ale možnosti blokace jsou opravdu dobré a výnos ze stávajícího pouhého asi 1 mega uživatelů není tak velký, aby se spammerům vynaložené úsilí vrátilo. Jistě, kdybychom vyrostli z jednoho milionu na miliardu... ale to by instancí musely být řádově miliony a tím pádem by to byl i milion moderátorů...
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: A co se stane kdyz spammeri naimplementujou vhodnej subset AP a zacnou ve velkym vytvaret servery a ucty?

Nad email se kvuli tomu nahackoval reputacni system, greylisting atd. a...v AP se z toho neimplementovalo afaik nic.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: blokovat jednotlivé účty lze... uživatelsky i moderátorsky...

Mastodon je v podstatě ActivityPub + moderační nástroje. Za cenu toho, že je to jen mikroblogovací platforma a moc se to nehodí jako CMS, což je v podstatě škoda.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: ...což je ale právě vlastnost toho malýho rozšíření.

Co je přesně v ActivityPubu co tyhle dvě věci podporuje? Na AP je naopak fascinující jak málo se z emailu použil...afaik nic z toho se používá na boj proti spamu tam neni, a možnosti jsou naopak mnohem horší, než u emailu, protože nemůžeš rozumně filtrovat na jednotlivý účt a běžný řešení je "defederuj instanci"
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KIE: nemyslím. Takových úplně undergroundových platforem jsou mraky. Já ActivityPub vidím jako náhradu e-mailu bez spamu a se slušnou jistotou, že nechatuješ s AI botem..
    KIE
    KIE --- ---
    XCHAOS: a to není vůbec dobře - bylo by úplně nejlepší, kdyby EK vůbec netušila, že něco jako mastodon existuje.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Evropská komise má nyní svůj Mastodon na patičce svého webu jako první sociální síť v pořadí
    Evropská komise – oficiální internetové stránky - Evropská komise
    https://commission.europa.eu/index_cs
    TOM
    TOM --- ---
    XCHAOS: to si vybrali originální název
    Trust Café - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Trust_Caf%C3%A9
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ohlášená sociální síť W bude fork Bluesky
    W Social uncovered: the reality behind the hype
    https://blog.elenarossini.com/w-social-uncovered-the-reality-behind-the-hype/
    VITEX
    VITEX --- ---
    ALMAD:
    vitex@krax:~$ ollama list
    NAME                                ID              SIZE      MODIFIED   
    qwen2.5-coder:7b-instruct-q4_K_M    dae161e27b0e    4.7 GB    2 days ago    

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CAL: o Rudých Khmerech nepovídal, ale prý tam pracoval jako zedník a napsal strojový překladač z khmerštiny. Jak říkám, nejdřív jsem byl okouzlený tím, že poctil svojí přítomností Fediverse, ale pak jsem se dozvěděl, že se dopouštím gaslightingu. Nicméně, ani jeden jeho příspěvek jsem nesmazal... odešel sám (asi proto, že jsem nic nesmazal a musel by to mazat sám).

Ale moje začátky třeba na NYXu taky nebyly snadné.
    CAL
    CAL --- ---
    Clocka jsem pro jeho dřívější slávu začal sledovat taky a po nějaké době přestal, protože to se nedalo i když je moje tolerance podivínů a bláznů extrémní. Z narážek na jeho Kambodžské "dobrodružství" a Rudé Khmery jsem pochopil, že tenhle člověk žije o pár vesmírů vedle a tomu by asi měl odpovídat i výběr domovská instance.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: on tapetoval jednou zprávou v debatách pod X statusy. Nešlo o obsah jako takový... ani nekritizoval EU, ale "český režim" :-)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    Ja chtel rict ze banovat jenom proto ze nekdo kritizuje EU mi prijde trochu politicky citlivy, a pak jsem dosel k “cenzurnimu limitu 2000 znaku a OK :D

@clock@f.cz has moved: "Udělal jsem Bash skript na kompresi Mastodonových…" - f.cz - fskutečnosti Fedivesmír :-) Brána do federace sociálních sítí. 2000 znaků pro vaše příspěvky.
    https://f.cz/@clock/116507925403772764
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    VITEX: Co za model behas?

Jako nevim co ubehas ty, ale to co zprovoznim ja…ty bys tomu sveril moderaci?
    TOM
    TOM --- ---
    XCHAOS: to v té anketě trochu chybělo
    BTW už zmigroval @clock@net.miaumuh.ch
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Mám teď takovou lapálii, nechal jsem o tom interně hlasovat uživatele instance. Z minulosti českého Internet relativně známá osobnost Clock (Ronja, Links) se rozhodl u nás "projevovat"...
    Karel 'Clock' K. (@clock@f.cz) - f.cz - fskutečnosti Fedivesmír :-) Brána do federace sociálních sítí. 2000 znaků pro vaše příspěvky.
    https://f.cz/@clock/with_replies
    To, že publikuje pro svoje followery bláboly, je mi popravdě upřímně jedno, ale pokud tapetuje pod příspěvky @EUCommission@ec.social-network.europa.eu tak tím podle mě poškozuje dobré jméno naší instance.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam