• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMMastodon 🐘 / Fediverse - decentralizovaná sociální síť / #joinmastodon
    VITEX
    VITEX --- ---
    Ty lidi už fakt neví coby roupama ....

flohmarkt/flohmarkt: federated decentral classified ad software using activitypub - Codeberg.org
    https://codeberg.org/flohmarkt/flohmarkt

Zachvíli bude federované Fšechno
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Huh, tak jsem si na mastodon.social vyzkoušel, jak fungují ty collections v Mastodonu 4.6 . Je to téměř to, co jsem si představoval (popisoval jsem to online), akorát 1) nenašel jsem způsob, jak list zkonvertovat na collection (možná ho časem dodaj) 2) nenašel jsem způsob, jak ty účty hromadně forwardnout. Bez toho je to relativně nanic, ale je to beta. Uvidíme, jak se to vyvine dál...

Zatím je to podobné, jako citace: nefunguje to pro účty z instancí, kde běží starší verze

Příklad jak to vypadá:
    Mastodon
    https://mastodon.social/collections/116687677925548203
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Mastodon 4.6 je venku jako beta.Umožní "Collections of Mastodon accounts", které by snad měly být odpovědí na tzv. Syndrom prázdné timeline.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DigitalEU (@digitaleu@ec.social-network.europa.eu) - European Commission on Mastodon
    https://ec.social-network.europa.eu/@digitaleu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Europe's New Tech Strategy Puts Open Source Front and Centre - Mastodon Blog
    https://blog.joinmastodon.org/2026/06/europes-new-tech-strategy-puts-open-source-front-and-centre/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    The dutch ministry of economic affairs and climate has joined the Fediverse

@MinisterieEZK@social.overheid.nl
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IDLE: to by samozřejmě šlo implementovat i jako oddělený nástroj, pracující nad databází, ale musel by se implementovat pro každou Fediverse aplikaci zvláště: pro SQL databáze Mastodonu, Friendicy, apod. Nemyslím, že ActivityPub takovou funkčnost podporuje... leda by se původní příspěvky smazaly a znovu postly jako odpovědi do vlákna, ale tím by se přepsalo původní datum vytvoření.
    IDLE
    IDLE --- ---
    XCHAOS: Jo, dodatečné "zvláknění" by se asi občas hodit mohlo.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IDLE: no, o tom jsem psal, že by to trochu řešila i možnost dodatečně "zvláknit", slepit nějak označené nebo vybrané vlastní příspěvky. Ale myslím si rozumíme: kromě "čtení toho nejnovějšího" existuje i chronologické čtení delšího bloku informací, a tuto schopnost kvůli doomscrollingu ztrácíme.
    IDLE
    IDLE --- ---
    XCHAOS: Ucelené, chronologicky řazené příběhy se většinou píší jako vlákna, a tedy se dají číst chronologicky už teď.

Ale ono to dává smysl u celé tajmlajny. Tedy pokud má člověk nastavené množství sledovaných tak, že ji opravdu chce a stíhá číst celou. Pak ji můžu učítat po částech, podle toho, kolik mám zrovna času, a vím, že se postupně dostanu ke všem příspěvkům, a navíc zabírá přesně tolik času, kolik toho je. Když dočtu na konec, tak je konec, zavřu to a jdu dělat něco jiného.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    No, tady jde o něco trochu jiného. Zatímco fáze "probírám se novými příspěvky" se dá pojmout různé, na pořadí tam tolik nezáleží a mít nejaktuálnější zprávy vždy na vrchu dává smysl. Prostě je to nějaká denní rutina, která nám tedy zabírá nepřiměřeně hodně času.

Ale pak existuje fáze "chci si přečíst ucelený, chronologicky řazený příběh". A taky někdy dává smysl. Třeba už jen kdybych chtěl dělat prezentaci fotek z nějaké cesty v rámci nějaké přednášky, apod. Jít od konce je tam především nepohodlné (i když nikoliv vyloučené).
    IDLE
    IDLE --- ---
    ALMAD: Jo, to myslím celkem odpovídá. :)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    Tohle je podle mě pokračování schizmatu s Google Readeru. Když to ten tým dělal, tak prej zjistil že existujou dvě skupiny uživatelů: lidi co chtěj vidět a přečíst/oskenovat každej jednotlivej příspěvek z každýho jednotlivýho feedu a "mark all as read" je svatokrádež co jim krade obsah. A pak lidi co prolítnout záplavu příspěvků, sem tam na něco kliknout a pak to celý zahoděj a chtěj znova.

Obě skupiny absolutně nechápou, jak může ta druhá fungovat a existovat.

Myslim že to sedí :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    No jo, timeline holt doomscrolluje, s tím nic nenaděláme. Mohlo by to vypadat jako IRC klient, ale nevypadá.

Ale pokud jde o tématický, uzavřený výřez z timeline, tak chronoligické čtení by smysl dávalo. Jedna z možností by bylo, kdyby autor statusů mohl zpětně z výsledků vyhledávání svých vybraných statusů zformovat vlákno...
    IDLE
    IDLE --- ---
    Stejně nesmyslné skákání se koneckonců provozuje i tady na nyxu. Asi už jsem si zvykla.
    IDLE
    IDLE --- ---
    Já čtu svoji tajmlajnu chronologicky. I když to znamená skákat očima nahoru a dolů, jak se popisuje v tom issue. Prostě kde jsem skončila, tam příště pokračuju. Fedilab s tím umí celkem dobře pracovat, poslední pozici si pamatuje a donačítá příčetně (ne všechny klienty to umějí), na webu si to chce občas trochu pohlídat, protože načtení stránky v tom samozřejmě dělá bordel.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOM: no ale je to právě současné pořadí, které není chronologické - tedy nutí nás např. cestopisné reporty číst odzadu, fakticky.

Pro běžné zobrazení domácí timeline a hledání nejnovějších zpráv to dává smysl, ale pokud chce člověk archivovaná data za nějaký časový úsek číst zpětně, tak je to v podstatě peklo ničící pozornost. Oba pohledy na statusy dávaj smysl, ale dnes je vynucován jen jediný.

Skutečně, když si udělám pomocí hashtagu třeba cestopis, tak mi Mastodon dovolí filtrovat kombinaci mých statusů a hashtagu a zobrazit tak konkrétní sekvenci. Ale tu dává daleko lepší smysl číst od začátku do konce, čehož jde teď dosáhnout jen tak, že to od začátku dělám jako vlákno - to ovšem dodatečně nejde "navázat", takž když si nedám práci s vláknem od začátku, tak jsem ztracen.

(Ano, kdybych si na to založil např. klub tady na NYXu, dopadnu úplně stejně, s tím pořadím...)
    TOM
    TOM --- ---
    je nějaká tl;dr verze, proč nechtít "tyranii" chronologického pořadí?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Feature: Option for natural reading order of timeline · Issue #952 · mastodon/mastodon-android · GitHub
    https://github.com/mastodon/mastodon-android/issues/952
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GitHub - hvoigt/fedialgoApp: Mastodon timeline demo app for FediAlgo, the fully customizable timeline algorithm that will free you from the tyranny of reverse chronological order. · GitHub
    https://github.com/hvoigt/fedialgoApp
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam