• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMMastodon 🐘 / Fediverse - decentralizovaná sociální síť / #joinmastodon
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    WSocial: "We want to promote European digital sovereignty. We're made in Europe, for the world!"

EUCommission: "A strong Europe needs independent digital spaces. Today, we’re expanding our presence to W."

WSocial: "You need to verify your identity. Please download our WIdentity app from Apple's App Store or Google's Play Store"
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ok, předpokládám, že jestli je v téhle debatě někdo, koho ty rady zaujaly, jistě tomu rozdá palečky. Protože marketingoví guruové... to je přesně to, co Fediverse v tenhle moment potřebuje nejvíc! :-)
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    opravdu... kdyžtak řekni, jestli myslíš, že to nedává smysl... (open-source máš, ... podcast... (?) ... mailing (newsletter)... konference...
    jak jsem koupil, tak prodávám...
    -- CUT AI HERE --
    "Partnerství, ne ads
    Konference, newslettery, podcasty, open-source projekty, spolky. Ideálně tak, že někdo řekne: „Naše komunita teď má domov tady.“"
    -- CUT AI HERE --
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    Nasaď letákovou kampaň
    Zaútočíme skutečně masovou - letákovou kampaní!
    https://www.youtube.com/watch?v=rpPNvICjagc
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RUTHER: nevím, ale pro lidi, kteří by na reklamu klikli, by to nemělo žádný smysl. Byli by akorát zmatení...
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    XCHAOS: A jak se o tvém počinu dozvědí?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RUTHER: chtěl bych 20 000 uživatelů české Fediverse. Ale fakt ne lidí, kteří by se nechali zmanipulovat placenou reklamou :-)
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    XCHAOS: No vidíš ... tak vlastně, co ti chybí?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ehm, "fork" sice provozujeu (2000 znaků a 10 možností v anketě), ale i díky tomu vím, že programátorsky je pro mě hrabat se v hromadě Ruby a Reactu mimo moje možnosti. A ano, Fediverse není jen Mastodon - to je pouze nejrozšířenější federovaná aplikace. PeerTube je asi nejvýraznější z federovaných aplikací, které přináší něco opravdu hodně podstatného navíc.

Fediverse má celosvětově asi milion uživatelů, ale ta přidaná hodnota - že to nejsou izolované "komunity kolem serverů", ale že je to federované celosvětově - to je zásadní posun. Je to poprvé od 90tých let, od protokolů jako NNTP, IRC a koneckonců i původní SMTP email, kdy se něco takového děje. Existoval úsek asi 20 let, kdy se Internet rozpadl do izolovaných ostrovů, i když některé byly tak obří, že budily dojem, že ony jsou Internet.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    RUTHER: Zkus tomu dát vlastní skin, udělat fork mastodonta... (i když riskuješ více práce na zapracování změn)... nevím, no... hlavně asi musíš trošku povystrčit růžky ze svojí bubliny, jestli z toho má být "stovka malých instancí".
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    XCHAOS: Nevím, třeba na jiných se to ani nejmenuje mastodont, je to komunita kolem serveru... a myslím, že zajímavý je na to získat grant... na každý pád dosáhnout na grant je 2 000 USD a můžu prozradit, že současná donace na serveru je 9 USD...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RUTHER: no, moje Fediverse handle se dá odvodit na nástěnce, kde je i seznam aktivních českých instancí...
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    XCHAOS: Vůbec nevím, jak bych zjistil, že tvůj mastodont existuje, kdybych se o něm nedozvěděl tady.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RUTHER: boty stíhám mazat osobně. mě ale nezajímá mít megainstaci: představuju si českou Fediverse jako stovku malých instancí, do 100 uživatelů. Pokud bude mojí firmě někdo platit za administraci (případně i pomoc s moderací) některé z těch instancí, tak jedině dobře, ale rozhodně nechci hostovat nějakou významnou část těch instancí.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    XCHAOS: Zakaž boty, pořiď pár brigádníků na moderaci a svolej konferenci, kde rozdáš přístupy... IMHO :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RUTHER: já v roce 1996 vodět byl ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RUTHER: dělám Internet 30 let a prošel jsem si vším ;-) jestli někdo někomu má platit za reklamu, bude za ní platit mě (ale nemusí, že jo...)
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    Jako řekněme si to upřímně, svoje plány na to být vidět jsme prošvihli, když bylo uživatelů Internetu 50...
    Global Internet Users Surpass Offline Population, Reaching 5.56 Billion in 2025
    https://www.digitalinformationworld.com/2025/02/global-internet-users-surpass-offline-556-billion-2025.html

RUTHER
    RUTHER --- ---
    XCHAOS: Měl jsem stránku, věnoval jsem jí rok práce... po roce jsem měl 10 sledujících. Platím reklamu, rok, mám 500 sledujících. Bez toho to nejde, kámo, IMHO:
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam