• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NEIJAK UŠETŘIT (aneb doba je zlá!:)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    PROUTECKA: já se těch Penny tašek docela bojím, je to strašná loterie, tuhle někdo dostal asi 6 prejtů, něco, co vůbec nejím
    PROUTECKA
    PROUTECKA --- ---
    Dneska jsem zkusila přes appku nesnězeno koupit tašku potravin za 79kč. Tyvole dostala jsem takovou hromadu jídla, že to nemám šanci sníst 😃
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MOIRAIN: diky moc za upozorneni. Priste je uz zavarim :)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    POHODAVOLE:
    clostridium, jako každý jiný mikroorganismus potřebuje několik podmínek - vhodné růstové médium, což je prostředí s živinami, které má pH vyšší než 4,5; dále anaerobní prostředí a dále taky teplotu vhodnou k množení a v neposlední řadě čas na to, aby se rozmnožil a vyprděl botulotoxin

    v případě syrové ryby kupované z důvěryhodného zdroje je v podstatě splněna pouze první podmínka a pokud byly splněny další, tak by to mělo docela dost dobře být vidět, v případě medium steaku dtto
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MOIRAIN: jak se tohle pls řeší třeba u sushi ze syrové ryby nebo u medium steaku?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    POHODAVOLE: proboha najdi si něco o zavařování nekyselých potravin, pokud to děláš, jak píšeš, tak si vaříš poukázku na botulismus, jak se to správně dělá máš ve videu od času cca 16:00
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    V Kauflandu je kachna za stovku a la molisana testoviny za dvacku.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KURE: je to snadny. Inspiroval jsem se v tomto receptu. Soli davam min, kminu a pepre vic, ale to je na kazdym. Samo to nemusi byt plec, ale je dobry, kdyz je tam dost tuku. Pouzivam na to vzdy akcni veprove + vsechny odrezky, co sbiram do mrazaku. Nechavam tam vyvarit i veprove kuze, ktere mi obcas zbydou. Daval jsem tam i hovezi. Je to fuk. Vse nacpu do chytryho hrnce, pridam hodne cibule, cesneku a zaleju pivem od oka. Pak to dam na slowcook na cca 80 stupnu a necham to klidne 8 hodin. Pak to rozmackam nastrojem na bramborvou kasi, ochutnam, dochutim, kdyz je treba a dam do sklenic. Kdyz to zchladne, tak ohreju sadlo, kterym to pak zaleju a sklenice zavru. Je to pak dost trvanlivy. Chutna mi to vic nez francouzska varianta.

    1 kg vepřové plece
    19 g obyčejné soli (1,5 lžičky)
    1 slabou lžičku drceného kmínu
    1 slabou lžičku mletého pepře

    LEGENDÁRNÍ MASOVKA! Zavařené vepřové maso ve vlastní šťávě | Recept po kterém se hned zapráší 😍
    https://www.youtube.com/watch?v=tglySwPipwg&ab_channel=MistrM%C3%A1lek
    KURE
    KURE --- ---
    POHODAVOLE: jak se to dělá?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    POHODAVOLE: Je to tak. Což mi připomíná, že jsem ke své škodě dlouho nedělal zabijačkový guláš. Tam pivečko taky patří.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DOCKINEZ: obyč pivo se dá použít i na vaření. Používám ho třeba na český "rillettes", který věřím, že tu jistě každý kolenovrt dělá za použití odřezků, které zbývají po vaření 😀
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    SLANINKA: No, my to nejspíš vypijeme stylem „jedno napůl s manželkou k obědu“, tak není nutný, aby to bylo zrovna superhipstacraftylabůžo.

    Ale nezastírám, že jsem se těšil na pestřejší výběr.
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    DOCKINEZ: přesně takhle jsem se s těmi druhy taky v minulosti spálil :D ale docela se to pít dalo... a za ty prachy... :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Jinak bacha, je to trochu past - podle obalu by člověk soudil, že krabice obsahuje víc druhů, ale opak je pravdou. 8× original premium a šlus.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    V záchvatu kolenovrtství jsem odhodil předsudky a za cenu 79,- Kč zakoupil v Bille toto zajisté atraktivní balení.

    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Dneska se mi zadařilo.

    Sešel se mi doma drůbeží vývar z kuřecího skeletu + obraný maso*, zlevněný kroupy z Makra (bratru 20 Kč za půl kila, spotřeboval jsem půlku), cibule + mrkev + samo mám doma z podzimu nasušený houby.

    Vyrobit kroupoto se nabízelo. Výsledkem je docela kotel jídla ze základních surovin za legrační peníze.

    Jediný ústupek směrem k hipsteřině tak bylo použití fermentovanýho kampotskýho pepře, ale na svoji obhajobu uvádím, že ten jsem dostal, takže se to nepočítá do nákladů :)

    *Kuře bylo minulý týden v Penny za 49,9 Kč/kg
    XARGH
    XARGH --- ---
    KULA: koukl jsem na grocy, ale zadnej zpusob pripojeni online obchodu jsem tam nenasel. tady ma manik postup, jak to pouziva s fyzickejma nakupama v tescu https://www.reddit.com/r/grocy/comments/10xuwoz/how_do_you_do_your_shopping_with_grocy/
    MORTIMERA
    MORTIMERA --- ---
    NEI: případně to poslat do sekáče genezis jako "ekovýzvu" - oni to ohodnotí kredity (nijak vysoko), ty následně můžeš utratit na jejich genezis eshopu (ne, v peníze proměnit nejdou) ... tzn. řešení, když to nejde prodat na netu, ale chceš z toho aspon neco málo mít
    KULA
    KULA --- ---
    NAVARA: to bude ono, děkuji! Mě totiž zajímá, jestli by to šlo spářit s GROCY :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam