• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NEIJAK UŠETŘIT (aneb doba je zlá!:) Aktuální téma: Máslo v akci a domácí výroba ghí
    EZOP
    EZOP --- ---
    Tak dnes pokus číslo 2 v hrnci a myslim že jsem to spálil, má to takovou jantarovou barvu… dělal jsem to docela dlouho (2.5h) a nakonec jsem poslech GPŤáka a maličko ke konci přidal… On tvrdí že je to “horní hranice ještě v poho ghí” ja si nejsem jistej. Nesmrdí to ale je to na hraně.

DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    MUXX: appka Kupi.cz
    MUXX
    MUXX --- ---
    NEI: Co je to za web/aplikaci?
    NEI
    NEI --- ---
    GREGI
    GREGI --- ---
    EZOP: jasny lepsi nez to spalit!:))) To vymakas az budes delat po xkraty
    EZOP
    EZOP --- ---
    GREGI: nevím možná tak napůl, dělal jsem to poprvé. zkusím ještě zítra druhou várku jen v klasickém hrnci a pak porovnám rozdíly. Zrovna si o tom čtu že to ghee je trvanlivější a děle se vaří. Bílkovinu jsem dole zkaramelizovanou, ale taky jsem mi kousek plavala nahoře a nebyla úplně zkaramelizovaná... díky za poznámku
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    U nás (Horoměřice) žádné levné máslo dneska odpoledne nebylo :(
    GREGI
    GREGI --- ---
    EZOP: urcite je to ghi? vypada to spis jako prepustene maslo... ty milk solids by tam viuubec nemely byt
    DUCATIMONSTER
    DUCATIMONSTER --- ---
    EZOP: Máme TM asi měsíc, tak s tím zatím moc neumím, ale zítra ráno v Lidlu po máslu mrknu a chci to právě taky zkusit.
    EZOP
    EZOP --- ---
    DUCATIMONSTER: Nejdřív jsem to mel na cca 100-105 aby mi to nevyběhlo, později 120 dělal jsem to nějaký 3hodiny - 1,5kg másla. Dopadlo to moc hezky

DUCATIMONSTER
    DUCATIMONSTER --- ---
    EZOP: Proč nejedeš podle receptu? _
    GREGI
    GREGI --- ---
    EZOP: neee to se nesmi michat!:D
    SHARKIE: rozehrat pomalu, pak se odparuje voda, odparuju na 6 z 15. Jakmile se odpari voda tzn prestane z toho jit para zacina faze kdy se mlecne srazeniny zacnou usazovat na dne a karamelizovat a zaroven se to zacne cistit prave od tech srazenin protoze se prilepi na dno. Tenhle krok delam na 10 z 15. Trva to cca 5 minut ta posledni faze, odparovani cca pul hodky. Behem celeho se sbira lzickou pena nahore, neni to nutne ale mam to rad je do toho lip videt. Jakmile to tak 5 min karamelizuje je dobre pouzivat nos a jak citis ze uz to ma tu oriskovou vuni a vidis ze uz se v bubalni nepohybujou zadne srazeniny a sou usazene na dne je cast o slejt:) Hrnec hned odmocit de to pak krasne dolu seskrabat. Lepsi delat pomalu nez rychle, aby se to nespalilo ale zase to potrebuje teplotu ke konci aby to karamelizovalo. Pokud si to nikdy nedelala, udelej treba ze dvou kostek na vyzkouseni. Osobne to pak nefiltruju mam to ciste i bez toho, ale nekdo to filtruje.
    EZOP
    EZOP --- ---
    GREGI: Shodou okolností máme doma thermomix který vaří a míchá sám takže je to celkem pohoda. Nastavil jsem to na 105 Celsia a už hodinku si lehce pobublává
    DUCATIMONSTER
    DUCATIMONSTER --- ---
    POZITRON: Nema to cenu. Najdeš nejlepší a za 2 měsíce ti to banka změní
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    DUCATIMONSTER: proto jsem se ptala, jestli to treba ted aktualne nekdo nestudoval, ale vidim, ze ne, tak si to nastuduju holt sama. :)
    DUCATIMONSTER
    DUCATIMONSTER --- ---
    POZITRON: Porad se to mění, je to otrava.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    napr. u mbank se od 9. ledna upravuje limit a 3,61 a 4,01 je rozdil.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    GREGI: diky, ale neni to uplne aktualni.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    GREGI: Máš niekde návod, jak na to? (Ideálne pre úplne neschopných v kuchyni)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam