• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NEISCRUM
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Ahoj, potřeboval bych změnit DNS záznam jednoho serveru, máte to ve správě, můžeš to prosímtě nadatlovat (práce na pět minut, ať nežeru).
    Jasný, napiš na funkční mailbox, PO z toho udělá storku do jiry, váš jí potvrdí, SM mi jí zejtra přiřadí, a já to nejpozdějš pozejtří naklikám.
    Hmmm, tak díky, to si ten account do DNS radši seženu sám!
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Ještě bychom si mohli dát do záhlaví agilní manifest.
    MR_PREWEET
    MR_PREWEET --- ---
    NEI: Nene, SM pekne scrummasteruje, coachuje atd. To JA jsem na dovolene od uterka, a dovolim si protestovat ze moje dovolena je neprofesionalni 😜

    Apropos, samozrejme zalezi co a jak clovekovi je, ale pokud onemocni, i treba 2 den prace, tak se to holt stat muze, neoznacoval bych to apriori jako neprofesionalni. Asi bych mel kdysi stejny nazor jako ty, ale pote co jsem si zlomil nohu par let zpatky presne 2 dny pote co jsem dal vypoved a mel za mesic zacit v jine firme a musel jsem s nima posunout zacatek o 14 dni a pak pracovat s pomoci vsech kolem (vc. pritelkyne, sefa atd) pac jsem proste nemohl chodit, natoz dojizdet hodinu vlakem... 🤷🏻‍♂️ A nohu jsem si fakt naschval nelamal... Takze shit happens.
    MR_PREWEET
    MR_PREWEET --- ---
    NEI: Od pondelka mame (ted uz prakticky) novou SM, od uterka jsem na dovolene... Uvidime po navratu 😊
    GEE
    GEE --- ---
    MR_PREWEET: patri, ale je potreba je dobre moderovat. Normalne by to delal SM, tady bych si klidne prizval nekoho zvenku (treba SM z vedlejsiho tymu), pripadne holt tu iniciativu musi prevzit PO/TL. Klicovy je, aby to nebylo jen vybiti frustrace - to pomuze jen kratkodobe. Ale dotahnout tu diskuzi k nejakejm zmenam a akcim, ktery se pak fakt dejou a vyhodnocujou na dalsich retrech.


    USER18: jedeme agile inspirovany scrumem, byly tu snahy implementovat LeSS, ale ta organizace na to neni pripravena. Nove se jedou scrum of scrums meetingy a to je podle me zaklad jakyhokoli skalovani. Velkej problem jsou dependence mezi tymama. Pouzivame Azure devops, historicky Jiru
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Sprint 3-5 tejdnu bych uz nechtel. Tejden je akorat.
    MR_PREWEET
    MR_PREWEET --- ---
    USER18: Jako tym se snazime byt agilni, jakasi forma Scrumu s notnou davkou ad-hoc. Pripadne nasi operations jedou Kanban protoze to planovat do sprintu neslo. Jsme b2b ecommerce ve velkem koncernu ktery ale tlaci nektere jine zasadni projekty (erp, crm,...) waterfallem (i kdyz se tvari ze prej agilni pristup). V ramci projektu mame Jiru, na synchronizaci mezi projekty Roadmaps for Jira... Ale je to bordel teda...
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    USER18: my jedeme v podstate waterfall kombinovany s dlouhymi sprinty (3-5 tydnu). Ale je to dany typem aplikaci co delame (MES) a taky tim, ze ten vyvoj delame ve dvou nebo ve trech lidech
    USER18
    USER18 --- ---
    Muj dotaz by nejspise mela byt anketa. Ale takto strukturovanou anketu nyx neumi, ptam se proto alespon touto formou:

    1) vyuzivate vy/vase organizace vice Waterfall nebo Agile?
    2) umite mezi WF vs Agile projekty odhadnout jejich pomer (napr. 5:1)?
    3) v ramci Agile metodiky: jedna se vice o "cisty" Agile nebo SCRUM?
    4) v ramci Agilu: mate implementovany SAFe framework?
    5) v ramci SCRUMu: mate implementovany LeSS?
    6) jake nastroje pro rizeni WF/Agile projektu pouzivate?
    MR_PREWEET
    MR_PREWEET --- ---
    NEI: Jako SM pristi tyden, uvidime jak dlouho bide trvat nez bude jasne ze i nahovno tester....
    MR_PREWEET
    MR_PREWEET --- ---
    NEI: Hele, delam s nearshore teamem. Ja, PO a nastavajici SM ze Svedska, developeri, testeri a koncici PO (zaroven tester, takze v tymu zustava) z Lotyšska. Teambuilding kde jsme se potkali byl presne tyden zpatky. A frustrace je stale tam a (nejenom) pri retru i docela dusno. Vyhodit ho nemuzu/em.
    MR_PREWEET
    MR_PREWEET --- ---
    Patří hádky jako jakási ventilace frustrace do retrospektiv nebo ne? Zvláště teda hádky se SM? Jaký je váš názor? (kontext níže)

    Náš dosluhující SM je neschopný kokot, takovrj aparátčík co se hne jen když z toho má sám benefit. Tým už pred třičtvrtě rokem volal po změnách, ty se domluvili ale SM nesouhlasí a tak čistě oficiálně vykoná co má, ale dál ani prd. A lehce sabotuje kde to jen jde.

    A dnes došlo na konfrontaci mezi PO podpořeném mnou (TechLead) a právě tímto SM. Tým se schovává pryč a nechce tam raději být...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    NEI: T-mobile má heering freeze už asi tři roky, není třeba se snažit, tyhle vypsaný pozice jsou víceméně jenom pro internisty... to bys musela bejt jó nějakej frajer, a ne člověk, co to nikdy nedělal.

    Jinak za mě je snaha dělat scrummastera bez znalosti toho, co vlastně scrummuju, dost cesta do pekel. To pak vede akorát k nekonečnejm plkacím telkám, proč, co a jak. Je to support pozice, a nevidím, co takovej člověk může vlastně nabídnout. Programování nerozumí, vnitřní problémy appky/teamu není schopnej nijak reálně odhadnout, a korporátní procesy nezná, tak tady taky moc nepomůže.
    Pár podobnejch jedinců jsem zažil, a vedlo to jenom k tomu, že sem si šel dát kafe a cígo až po daily, abych tů dvacetiminutku plků o ničem po ránu vůbec nemusel loadovat do mozku. To testování, nebo nějaká předchozí administrativní pozice v daným korporátu je dobrej první krok, jak to nedělat uplně marně.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    https://twitter.com/lokutus/status/1661062870258393088?s=20
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    jako pokud je to tema jen pro certifikovany tak jsi se o tom zapomela zminit. No a jestli te rozhodil maly zertik tak ja zas jdu :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    nemam :D
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    NEI: ale je. hned mas tema do glad :D
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    RAINBOF: Považuje zaněstnance za nevyčerpatelný, lidský, zdroj s rychlou možností nahraditelnosti.
    GEE
    GEE --- ---
    FARFELOO: Vicemene s tebou souhlasim. Dobrej PO je pro tym ten nejdulezitejsi clen. A nebo ten tym musi byt tak strasne dobre sehranej a zazranej do produktu, na kterym pracujou, ze jeho pozici zastane. Ale jeste jsem se nesetkal s tim, ze by tuhle roli dobre zvladnul SM - vcetne me.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    NAVARA: Já vím, že je to v každé organizaci jinak, takže je potřeba si vyjasnit pojmy. Jak to vnímám já, tak popisuješ spíš roli Product Managera. PO chápu opravdu jako “prioritizace backlogu”, každodenní kontakt s delivery týmem, psaní drobných storek a vyjasnění specifikace. PM na druhou stranu dělá discovery, nastavuje vizi, komunikuje s marketingem, dělá interní stakeholder management, může být součástí velkého sales dealu atd. Tohle je opravdu seniorní pozice.

    Přijde mi to popravdě jako zajímavější kariéra, kde člověk může pochopit podstatu produktu a pracovat na něm a může ve firmě růst. Kdyby mi někdo do týmu dosadil scrum mastera, který nezná detaily toho, co děláme a neprošel si X úspěšnýma tech firmama, ale bude mě cvičit na nějakým rituálu, tak asi beru nohy na ramena. People over process.

    Poznámka: nikdy jsem nedělal v korporátu, nic mě na tom neláká, vím že to tak nemají všichni, ale přijde mi užitečný sem ten pohled dát.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam