• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORDuolingo
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ZANNA: Kecá, nevěř mu :)
    ZANNA
    ZANNA --- ---
    Jedno, co mne pobavilo :-)

ZANNA
    ZANNA --- ---
    Můžu se přidat? Zatím nudně jen s angličtinou.

BALAENA
    BALAENA --- ---
    NELLAS: a hlavně je pak nezapomeň potřebovat
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Už umím říct, že mám mnoho kabelek a všechny je potřebuju.
    To abych si nějaké pořídila.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TRISSIE: Já si z ruštiny nějaký základní okruh pamatuju ze školy, po invazi jsem se vydala do ukrajinštiny, původně jako průzkum "té jiné azbuky"
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    AETHER: pro mě naopak v tu chvíli začala být ruština důležitá, protože nemůžeš opravdu rozumět nepříteli, dokud nemluvíš jeho jazykem. A překladem se vždycky něco ztrácí. Chci být schopná číst ruské zprávy a rozumět ruským proslovům, sama za sebe, ne jak to vnímá překladatel.
    Jasně, deepl a podobné je dobrý, ale třeba transaparent na fotce mi nepřeloží, pokud ani nepřepíšu bukvy.
    ELISEBBAH
    ELISEBBAH --- ---
    ELISEBBAH: s cestinou jsem to vzdala :D
    ELISEBBAH
    ELISEBBAH --- ---
    AETHER: taky delam podle nalady a zkousim, jestli me chytne neco novyho

AETHER
    AETHER --- ---
    TRISSIE: Ehm… je to na preskacku, vzdycky me chvili bavi neco jineho. A teda rustinu jsem smazala, kdyz loni napadli Ukrajinu, a misto toho si dala zaklady ukrajinstiny.

NELLAS
    NELLAS --- ---
    Pak tam ještě bylo, že pokud potřebuješ pomoc, můžeš si se mnou promluvit.

QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: Včera jsme jeli sdíleným autem, kde někdo nastavil ovládání do ruštiny, a přestože jsem se azbuku naučila svépomocí, tak v těch dlouhých slovech a při jízdě jsem se absolutně nechytala, hláskuju to jako předškolák. Nakonec jsme se dostali do hlavní nabídky a tam mě zachránilo velmi zjevné язык, ale stejně mě štve, že plynně prostě absolutně číst nedokážu. No a rukopis, to už ani náhodou.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    já ofiko začala němčinou, kterou teda tak nějak umím, ale nepoužívám a už asi patnáctkrát jsem začala od začátku, protože nemám jistotu v pádech (JE to trapné, protože většinu té gramatické nadstavby umím, ale furt se zasekávám na tom, jestli je mit dem Hund nebo mit den Hund - mit dem, ale musím se zamyslet). a ruština byla "abych se naučila azbuku", ale chytla mě a postupně jsem dělala čím dál tím míň němčiny a víc ruštiny a asi po dvou měsících už jen ruštinu, protože mě baví ten pokrok.

včera jsem mimochodem přečetla celej ruskej komentář na youtube! Pravda, bylo to něco jako "video je pozitivní a cool, dobře odvedená práce!", ale potěšilo, že i když mám pocit, že na duolingu poznávám slova podle "obrazce", tak se mi ten obrazec fixuje a když vidím "Отлично", tak mi naskakuje jak "otlično", tak "skvěle", aniž bych reálně louskala bukvy.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    NELLAS: Začala jsem němčinou a řečtinou v červnu. Asi měsíc a půl mám latinu, asi tři týdny polštinu 😇
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    QUANTI: Třeba má zácpu. Ten člověk, ne ten lev.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    QUANTI: Já se taky musím krotit a dávám si to spíš po dvou třech týdnech, ty změny :))
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    QUANTI: jj, nužno
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    (já se fakt zblázním, ale od doby, co jsem zjistila, že na prodloužení řady stačí denně lekce jen v jednom jazyce, mám neustále chuť si přidávat, takže bych nejradši ještě ruštinu a francouzštinu a italštinu a španělštinu... a pak už by mi definitivně hráblo)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: Třeba bude lev na záchodě. Jak se čte to druhý slovo, nužno?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Jen me trochu zneklidnuje, ze hned nasledujici veta byla tato:

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam