• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORDuolingo
    Prostě Duolingo. Perly, "užitečné" fráze k pobavení, otázky, snad i odpovědi, prostor pro navázání kontaktu, tipy, triky...

kontakty:

trissie - Lucie (trissieCZ)
    kasumi - kasumisha
    nellas - Nellas (Nellas_)
    quanti - Jana (Quanti)
    sargo - Daioni
    elsinor - Petra (shilohova)
    salvator - Salvator84
    vida - lucy (lucy_new)
    elisebbah - Eli (elielib)
    kazuo_kiriyama - Steppenwolf (Karel59867)
    macska - macska
    cross - cross (vonkreuz)
    caddy - Caddy (Caddy0257)
    gegi - Anna (anvduo)
    moirain - Trirain
    atominator - Nator Atomi (natoratomi)
    francine - Kuukkeli
    troglodyt - Alenash (alenash8)
    indian - Exit:code (ibt23sec5)
    ruthless - Petr1369
    cubeek - aaaaaaabaaacaaad
    aprilmouse - Aprilmouse
    b3da - b3daa
    aether - Aetherix
    hoezo - hoezo (hoezo1)
    proste_lo - Proste_lo
    sheala - ShealaCz
    kral_karel_iv - herbart.j.f.
    rozbalit záhlaví
    CROSS
    CROSS --- ---
    MAEQ: už jsem to tu psal, francouzštinu jedu teoreticky od nuly, protože jsem se ji nikdy systematicky neučil. Nicméně žiju ve frankofonní zemi, tak si DL dodávám pocit, že se jako snažím o systematický přístup nad rámec čtení místního občasníku a snahu o porozumění svým dětem, které na mě mluví v podstatě jen francouzsky.

Teď jsem si přidal ruštinu spíš ze zvědavosti, co DL nabízí, v podstatě dva testy a jsem na konci toho kurzu, to bych ani nenazval opakováním (nicméně ruština je můj druhý jazyk (první cizí), co mě naučili za totáče na základce a pak jsem to po letech oživil několikaletým pobytem v Moskvě). Ruština v DL je pro mě spíš zábava. Nicméně jak tu psala TRISSIE, že ji to motivuje zkusit to i nějak vážněji — prostě bych vzal nějakou knihu, klidně klasiku, třeba Puškina, a četl si v tom. Z ruštiny jsem maturoval a pak z ní dělal zkoušku i na vejšce a moje příprava pokaždé spočívala čistě ve čtení něčeho takovýho. Takže knížku určitě jo, akorát teda nedoporučím nic konkrétního, ze současný beletrie jsem četl naposledy Lukjaněnkovy Hlídky (když to vycházelo… to už je let).

VIDA: spíš ti Normani než Římani. Lidový vrstvy si udržely historickou slovní zásobu a elity převzaly tu francouzskou (venkovani počítaj cows a šlechta si dává beuf, chci říct beef).
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MAEQ: Jak se to vezme, no. Moje znalost italštiny mi tu latinu celkem usnadňuje, ale samozřejmě absence skloňování v italštině a její přítomnost v latině je citelnej rozdíl, stejně jako významnej posun lexiky. Znalost ruštiny mi zase výrazně usnadňuje ukrajinštinu. Zdráhám se proto říct, že to je pro mě výuka úplně novejch jazyků stejně jako že to je opakování. Pro mě subjektivně to není ani jedno.

MAR_TINA: Tam je největší problém jak moc se liší spisovná ruština od ruštiny hovorový a ta eště od ruštiny dělníka na stavbě. To je prostě úplně jinej jazyk, na kterej člověka krokodýl Geňa nepřipraví ani se silnou výpomocí Čeburašky a Ježkem v mlze v záloze na střídačce.
    IDLE
    IDLE --- ---
    MAEQ: Němčina opáčko, ukrajinština a latina od nuly (ale ani v jedné toho neumím moc), lár letmých nakouknutí. Finština je speciální případ, učila jsem se ji podobnými metodami, taky jen přes počítač a aplikace, ale kurz na Duolingu vznikl až později, takže je pro mě spíš opakovací.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    MAEQ: Italština od nuly, arabština opakování a němčinu jsem chvíli zkoušela, že se něco naučím po základech ze střední, ale nebavilo mě to
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MAEQ: No... Vlastně všechny od nuly. I když asi se to nedá říct o polštině, kde mám jako mluvčí češtiny a slovenštiny situaci velmi usnadněnou. Ale třeba němčinu jsem se systematicky neučila nikdy a jedu tam jen na tom, co znám z argotu a různých častých konverzačních frázích, co člověk odposlechne. Ale uvažovala jsem, že si tam osvěžím léta studovanou francouzštinu. Akorát to prostě už nechci přehánět 😁
    MAEQ
    MAEQ --- ---
    Vlastně si říkám, kolik z těch jazyků v DL máte jako opakování již známých věcí a kolik z jich je úplně nových, jakože se je v DL učíte od nuly?
    Já mám DE, ES a PL jako opakování, DK+FI+NL od nuly a spíše ze zvědavosti..
    IDLE
    IDLE --- ---
    VIDA: A jak náročný text to bude? Já jsem si po půl roce učení finštiny troufla na jakousi harlekýnku a byl to boj, ale to podstatné jsem nějak usledovala. Nicméně na knihu, kterou bych opravdu chtěla číst, jsem si pak netroufla ještě hodně dlouho.
    VIDA
    VIDA --- ---
    NELLAS: To bych ráda věděla. Dneska mluvili o dánštině... Možná i jazyk skladniků ve šroubárně bude dřív.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    VIDA: A bude do té doby už k dispozici překlad do nějakého civilizovaného jazyka?
    VIDA
    VIDA --- ---
    TRISSIE: Kolegové napsali knížku ve francouzštině, a já sem dneska prohlásila, že jí do půl roku přečtu. Tak doufám, že důvěru ve mě vloženou etc
    MAEQ
    MAEQ --- ---
    MAR_TINA: No a právě u podobného výroku jsem si řekl "challenge accepted" 😀
    Ale ty umělé jazyky (valyrijština, klingon), to je jiný level ..
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MACSKA: Jo, tu sem taky zkoušel. Vzdal sem to pěkně rychle.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Řekové jedí s oliváčem zjevně úplně všechno.

IDLE
    IDLE --- ---
    MAR_TINA: Hölynpölyä!
    MACSKA
    MACSKA --- ---
    IDLE: já ne, ale mám za sebou několik lekcí velštiny.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CADDY
    CADDY --- ---
    IDLE: já ne, leč valyrijština je už jiná věc 😁
    MAEQ
    MAEQ --- ---
    TRISSIE: No jako zatím jsem se nejvíc odvážil s tou finštinou. Latinu jsem měl 3 roky na střední a mám tak nějak pocit, že mi to stačilo:-) ale pořád je tu ta arabština, že..
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    IDLE: mrsk! :-)
    (ale zas jsem zkoušela jidiš, no :-)
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    TRISSIE: ehm...klingonština, noooo,...ehm......to snad není normální jazyk? ;) ale přiznám se, že mě to po pár dnech přestalo bavit (a hlavně ani nevím s kým bych se pak klingonsky bavil)
    IDLE
    IDLE --- ---
    TRISSIE: Kdo nezkusil aspoň jednu lekci klingonštiny, ať hodí kamenem. :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAEQ: v zásadě normální? něco jako klingonština a latina? :-)
    MAEQ
    MAEQ --- ---
    IDLE: Tak se to taky dá říct :-) Ale ten zbytek mých jazyků v DL je v zásadě normální :-)
    IDLE
    IDLE --- ---
    MAEQ: Ha, to vypadá na fanouška severu. :)
    MAEQ
    MAEQ --- ---
    Tak já se taky přidávám, když už jsem to po letech díky vám znovu zapnul :-)
    .. a teď ještě kromě cvičení musím stíhat i tu hromadu příspěvků tady, abych byl v obraze :-)

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam