• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORDuolingo
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    IDLE: to mám i v té ruštině, která je nám bližší. Zvládnu instagram i komiksy, jednoduchý dětský seriál, ale tři věty s dělníkama na stavbě jsou fakt problém. Pokud to chci vylepšit, budu si muset na rok najít živé lekce. A ty asi dneska nikdo nedává.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    MAR_TINA: No tak to se nediv... já budu muset nějak dočasně přidat, mám splnit 50 questů tenhle měsíc a nějak mi to zatím nepřibývá :D
    Ale třeba mi příští měsíc zase uberou.
    IDLE
    IDLE --- ---
    MAR_TINA: Využití jako takové je asi malé, pokud se člověk o tu zemi vyloženě nezajímá. Já jsem se prostě hecla a z nějakého důvodu, který mi doteď není jasný, jsem vydržela. Chtěla jsem se hlavně naučit číst, to se mi víceméně podařilo a pak už se pokračuje snadněji, když ten jazyk můžu používat k něčemu, co mě zajímá. (Ale kdybych se měla s někým domluvit ústně, tak to asi nedopadne.)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NELLAS: tyjo, to je možná kvůli mně, posledních pár dní jsem nějak šlápla do počtu lekcí i XP
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    VIDA: Ale to je naprosto v pořádku a jako ze života.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    MAR_TINA: Holt tvůj spoluquestor zrovna jede na plné obrátky, tak se to vypočítalo podle něj.
    Mně to teda dneska počítá jen napůl, započítalo mi to půlku bodů a půlku lekcí, prdím na to :D
    VIDA
    VIDA --- ---
    NELLAS: Máme taky zviřátko:)

MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Mne dneska unesli mimozemšťani, mám mluvícího koně a nikdy jsem neviděla mluvícího psa.
    JInak mi přistál friend quest a fakt chtějí 50 lekcí ve dvou lidech za tři dny? No perkele.
    VIDA
    VIDA --- ---
    IDLE: Zatim to vypadá líp než seriály, protože je to spisovně a nejni tam ten jejich argot. Ale uvidíme. Duolingo přece jen nejni úplně na budování slovní zásoby a myslim, že v týhle knížce nebudou sovy, zmije, krokodýlové a další Duolingem propagována havěť.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Jo a doma finsky nadáváme, aby nám okolí nerozumělo. něco mi říká, že celé naše okolí zná vittu saatana perkele
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    IDLE: robot sauna smetana pistol :)
    Finsky jsem se naučila velmi okrajově ve Finsku ( necelý rok) a mrzí mě, že tenkrát nebylo duo. Taky nebyly ještě chytré telefony teda... Myslím, že bych při souběhu zvládla mnohem víc. Jenže tenkrát jsem se soustředila na to pojmout odborné studium v angličtině.

Jako láká mě, ale říkám si, že to využití bude fakt malé. (Ruštinu používám na stavbách a na čtení na netu). Zase se nebojím finské gramatiky, tím, že něco znám, mi nepřijde děsivá. Jen je to jiné.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Kocour je zpátky.

IDLE
    IDLE --- ---
    VIDA: Tak držím palce!

Finština má svoje specifika, ale převzatá a jinak uhodnutelná slova se v ní najdou taky. :)
    VIDA
    VIDA --- ---
    IDLE: Tohle bude lehčí než harlekýnka: žádný popisy planoucích citů ani rozechvělých částí těla. Téma znám dobře, takže si budu moct domejšlet a přece jen francouzština a angličtina maj spoustu podobnejch slov kvůli Římanům a myslim že i Normanům. Taková finština bude asi úplně jinej gang.
    IDLE
    IDLE --- ---
    Profil teda taky přikládám. :)

IDLE
    IDLE --- ---
    MAEQ: Němčina opáčko, ukrajinština a latina od nuly (ale ani v jedné toho neumím moc), lár letmých nakouknutí. Finština je speciální případ, učila jsem se ji podobnými metodami, taky jen přes počítač a aplikace, ale kurz na Duolingu vznikl až později, takže je pro mě spíš opakovací.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    MAEQ: Italština od nuly, arabština opakování a němčinu jsem chvíli zkoušela, že se něco naučím po základech ze střední, ale nebavilo mě to
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    (ano, založila jsem si to před osmi lety, pak to s němčinou hodila do šuplíku a vzkřísila na popud svých dětí někdy teď v červnu.)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    QUANTI: Jinak tohle jsem já, nějak chaoticky jsem si pár z vás přidala a jiné zapomněla, tak se klidně hlaste. Kromě DE a PL dělám řečtinu, kterou jsem si původně přidala jen ze srandy pro pár úvodních frází před dovolenou a hrozně se mi zalíbila, a latinu.

QUANTI
    QUANTI --- ---
    MAEQ: No... Vlastně všechny od nuly. I když asi se to nedá říct o polštině, kde mám jako mluvčí češtiny a slovenštiny situaci velmi usnadněnou. Ale třeba němčinu jsem se systematicky neučila nikdy a jedu tam jen na tom, co znám z argotu a různých častých konverzačních frázích, co člověk odposlechne. Ale uvažovala jsem, že si tam osvěžím léta studovanou francouzštinu. Akorát to prostě už nechci přehánět 😁
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam