• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALESHDoprava v Praze
    Nikdy nekončící diskuze o (ne)regulaci dopravy v Praze.
    rozbalit záhlaví
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    ADAMIRA: já bych se toho nebál a neviděl bych to tak černě.
    Sám jezdím autem 2x - 3x týdně (Praha východ - Pankrác a sem tam i na Anděl). Kdy někdy nechám auto na parkovišti na Čerňáku a pokračuju metrem (na ten Pankrác to takhle dobře nejde). Docela jsem si na to metro i zvyknul a to jsem si to pár let zpátky nedokázal představit.

Stačí jen chtít a nastavovat podmínky, tak že to autem do centra nebude pohodlné, v základu to je o tom nestavět kancelářské budovy v centru města, což nechápu proč město povoluje.
    No a pak tuším, že Gebrian zmiňoval příběh z Kodaně, kde každý rok zrušili několik parkovacích míst v ulici. Nikomu o tom neříkali a prostě salámovou metodou omezovali parkování - trvalo to snad 8 let. A to je podle mě základ. Třeba z toho Anděla do centra autem už nejedu ani, když ho tam náhodou mám (tramvaj nebo metro úplně luxus), ale z Pankráce bych teď klidně i zajel a to sedím v podstatě na metru - důvod je ten, že v tom centru zaparkuju.
    Důležité je o tom nemluvit nahlas a prostě ty věci postupně realizovat.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    QZUZKA: řešení existujou, stačí se dívat na jiný evropský metropole

Ono to není zrovna jaderná fyzika, ty způsoby jak ulevit existují a známe je, ale bohužel je v Praze velká skupina (většinou náplav) pro který je ježdění autem v podstatě náboženství, nedokážou se přenést přes to že už nejsou 90. léta (tzn. období kdy auto určovalo příslušnost sociální skupině/bublině) a budou do posledního dechu bojovat za to aby svym krámem mohli otravovat všechny okolo.

Problém je že jim tohle začlo tolerovat i město a tam se jednou překročí Rubikon a zpátky se dostat je bolestivý a strastiplný.
    SILVESTRAGON
    SILVESTRAGON --- ---
    MAKROUSEK: a ta sůl pochází ze slz konzervativních snowflakes
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PALEONTOLOG: Humor je soli zivota.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MAKROUSEK: souhlasim, zrovna tobe by se v brne urcite libilo.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MAKROUSEK: proste se chces chovat jako kreten, zejo?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PALEONTOLOG: Ja myslim, ze v Praze proste zije moc lidi. Chtelo by to prikazem tak pulku lidi odstehovat pryc a hned by bylo spousta mista. A mnohem min mrtvych chodcu po srazkach s tramvajemi!
    QZUZKA
    QZUZKA --- ---
    MAKROUSEK: ano, auta ve městě zabírají místo, nemá cenu se zlobit že to někdo řekne nahlas.

Nevím, jestli auta omezovat primárně poplatky, spíš dát ostatní dopravě a obecně životu prioritu - používání a rozšiřování autobusových pruhů, automatická zelená pro chodce, netolerovat stání na chodníku/v křižovatce/u přechodu. Prostě když dojde místo pro auta, tak další není.

A... V češtině je neutrální označení pro ženu "paní" (už dlouho to není jen o svatbě, ale aktivoval ho třeba vysokoškolský titul nebo narození dítěte; v současnosti se slečna používá pro velmi mladou ženu, nebo pokud víš, že některá to oslovení preferuje).
    RANO
    RANO --- ---
    MAKROUSEK: jsem tu správně v auditku "makrousek komentuje dopravu v praze"?

strašný brblání, chápu, ne každej ví, jak funguje soc antropologie, ale ne každej to chodí hlásit na internety. že "dští síru"? si srovnejme měřítka.

ostatním sorry, jsem to tu prolítl a třetina příspěvků je plkání jednoho specifickýho geronta, to dokáže auditko dobře zabít.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MAKROUSEK: ale kupodivu nebojuje tezkopadnym zpusobem s faktem, ze technika ubira lidem zivotni prostor a zabiji zivotni ruch. vsichni to vi, kazdej urbanista, at starej nebo mladej, ale oponovat poctem respondentu a okopavanim kotniku je tva volba
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PALEONTOLOG: Slecna antropolozka je stejne stary boomer jako ja.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MAKROUSEK: ok boomer
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    CEEFA: Jo, to jsou ale pekna cisla, je jich mnoho. Kdyz clovek koukne bliz, tak jsou ze zpravy, ve ktere je rozhovor prave se slecnou(?) antropolozkou, jez dsti siru na automobily. A kdyz se podiva na metodiku pruzkumu, jde o 300 lidi z kazdeho mesta online pruzkumem, nic bych za to nedal, ze to slecna antropolozka rekla sve socialni bubline, at na to odpovedi tim spravnym zpusobem.
    CEEFA
    CEEFA --- ---
    MAKROUSEK: vzdyt tam ty cisla z toho pruzkumu jsou
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SILVESTRAGON: Ani jedine ciselne srovnani s jinymi mesty, pouhy soubor dojmu. Antropolozka, co uz.
    SILVESTRAGON
    SILVESTRAGON --- ---
    Parkovací místa zmenšují prostor pro chodce. Auta jsou na špičce hierarchie, varuje antropoložka
    Parkovací místa zmenšují prostor pro chodce. Auta jsou na špičce hierarchie, varuje antropoložka - Zdopravy.cz
    https://zdopravy.cz/parkovaci-mista-zmensuji-prostor-pro-chodce-auta-jsou-na-spicce-hierarchie-varuje-antropolozka-181738/
    BESH
    BESH --- ---
    Pražským okruhem splatíme historický dluh, přesvědčoval Kupka. Jen lžete, útočili místní - Zdopravy.cz
    https://zdopravy.cz/prazskym-okruhem-splatime-historicky-dluh-presvedcoval-kupka-jen-lzete-utocili-mistni-182577/
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MAKROUSEK: máš naprostou pravdu předsedo, na tyhle neprůstřelný argumenty mi nezbejvá než rezignovat!
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    OMNIHASH: No jasne, vzdyt to par let trva, nez se lidi nauci jezdit po novu.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MAKROUSEK: alesymtě, tvojí bábě jde o co nejhorší životní prostředí. Po otevření Blanky tam furt jezdilo 20k+ aut, viz ročenka TSK 2015.

https://www.tsk-praha.cz/static/udi-rocenka-2015-cz.pdf
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    OMNIHASH: Samozrejme. Hribovi jde presne o to, aby bylo v Praze co nejhorsi zivotni prostredi. Ale ne, to, ze soudruzi aktiviste zavreli Malou Stranu nema na prujezd Vysehradem zadny vliv. Opravdu jde o ty tunely, neokecas.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam