FRK_R23: ty taky nečteš: vždyť jsem napsal, že je to něco jako kolo. A že vynucování pravidel silničního provozu je práce policie, ne provozovatele. Ten pocit nepostižitelnosti, daný tím, že to nemá SPZ, je záludný, ale dá se hravě řešit tím, že výpůjční appka zablokuje na kartě depozit ve výši případné pokuty (nevím, jak to mají reálně vyřešené, nejezdím na tom, je to drahý... ale služeb v centru, který jsou na mě drahý a nevyužívám je, je tak jako tak 99% toho, co tam je...)
Statistiky kolizí koloběžky s chodcem neznám, ale věřím, že ti, kterým turista na koloběžce prosviští kolem obchodu příliš rychle a nic si tam nekoupí, už dovedou zařídit, aby ty statistiky byly takové, jaké potřebují :-) Chci prostě jen říct, že o peníze turistů se v turistlandu vede tvrdý boj, já nejsem přímo na straně koloběžek, ne nutně těch stávajících za stávající cenu: striktně vzato, přiměřeně praktická a levná mi přišla svého času zelená elektrokola Freebike, ale ta prakticky okamžitě zmizela, a Nextbike a Rekola (která už dávno nejsou Re-, ale unifikovaný výrobek na míru) jsou šlapací a hodí se spíš jen na rovinu.
Problém je, že ten zákaz je v zásadě populistický a možná dokonce tak trochu "na objednávku" (i když fakt nechci spekulovat čí). Je jasné, že jestli něco do centra nepatří, tak jsou to ty turistické vyhlídkové autokary, které jsou ještě předraženější, než koloběžky, a nemají žádné opodstatnění, pouze snižují šanci, že projede skutečná MHD, kterou jezdí všichni a mohli by s ní jezdit i turisté. Je podle mě skoro jasné, že autobusy bez povolení magistrátu do centra stejně nesmějí, i když kde přesně ty příslušné značky jsou, netuším. Ale lze je rozmístit, neexistuje nic jako přirozené právo jet s autobusem všude.
Takže kdyby v centru ubylo turistických autokarů, možná tam zbude nějaké místo na pruhy pro koloběžky? No ale obecně to nemá řešení, protože jakýkoliv přínos z turismu v centru je vyšší, než jakékoliv jiné ekonomické využití toho prostoru a nejde s tím skoro nic udělat. Koloběžky si pronajmou soukromá depa, z čehož už někdo bude mít prachy (někdo jiný, než město, rozuměj) a vše bude najednou v pořádku.