ELIJEN: to si pleteš dohromady různý věci :)
ano, můžeš nabírat tuk a ztrácet svaly nebo naopak nabírat svaly a ztrácet tuk (tzv. rekompozice), ale dokud budeš v deficitu, tvoje celková váha půjde vždycky dolů, protože pořád platí zákony termodynamiky a lidské tělo není perpetuum mobile. když nedostane dost energie zvenčí, tak si ji vezme odněkud zevnitř.
Podvýživa u obézních lidí zase není o příjmu kalorií (ten mívají většinou dostatečný, proto mají koneckonců hodně tuku), ale o tom, že mívají zpravidla málo bílkovin a dalších důležitých prvků, vitamínů, minerálů, vlákniny atp. Pokud je to jinak, rád se nechám z nějakého dobrého zdroje poučit, ale všechno co jsem v tomhle směru četl směřovalo na tohle.
A jasně, metabolismus různých živit je různý, ale většinou se na základní úrovni potkávají, takže z čeho konkrétně tu energii přijmeš už je ve většině případů podružné. Ano, fruktóza a alkohol se metabolizují na energii rychleji a bez regulace, protože obcházejí důležité regulační kroky, ale s místem uložení to nemá zas tak moc společného, to je daný především geneticky a sčítá se v tom všechny přijatý živiny - za pivní pupek může stejně dobře pivo jako klobásy. Glykemický index a jak rychle potraviny rozložíš a strávíš taky hraje roli, ale spíš v tom jak rychle tělo ty přijatý živiny uloží do zásob a řekne si o další.
Tělo je prostě v tomhle otrok termodynamiky - pokud bude dostávat víc energie než využije, schová si ji na později v podobě tuku nebo svalů. Pokud potřebuje víc energie než dostává, odněkud si ji musí vzít - typicky z tuku nebo ze svalů. Vždycky k tomu existuje několik poznámek pod čarou, ale žádná není tak významná, aby významně ovlivnila základní paradigma - pokud člověk při dietě -
jakékoliv dietě - hubne, není to kvůli tomu, co přesně jí, ale že je v kalorickém deficitu a tělo přijme méně energie než využije.