• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JUNGLERCarnivore dieta
    Dieta založená na konzumaci výhradně živočišných produktů. Patří sem vlastní zkušenosti, tipy, recepty. Místo pro dotazy lidí, kteří by s touto (pro mnoho lidí velmi prospěšnou) dietou chtěli začít nebo je to jenom zajímá. Chci tu mít kultivovanou diskuzi a proto sem nepatří výkřiky veganů o tom jak jsme zlí.
    rozbalit záhlaví
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    RAHUF: Procti si r/keto r/ketodiet a uvidis stovky/tisice lidi, co takhle rychle hubnou.

    Procesu v tele je take milion a jsou vetsinou rizene hormony. Podivej se treba na funkci cortisolu, estrogenu a celkove metabolismus lipidu: https://courses.lumenlearning.com/suny-ap2/chapter/lipid-metabolism/ tam je videt jak rozdilny je to proces od metabolismu sacharidu.

    Proste 1 kalorie ze sacharidu se nerovna 1 kalorii z tuku. Uz vubec ne, pokud jsi na low carb, kde telo funguje v jinem rezimu.
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    ELIJEN: můžeš to prosím elaborovat, ideálně s odkazem na nějaký důvěryhodný zdroj?
    KURE
    KURE --- ---
    POSEIDON: nesmysl to není. Jednak maj lidi tendenci ukrutně podceňovat to co sežerou za den, když to napíšou, a druhak když to nabouchas do nějaký apky, vidíš ten rozpad na makra a s tím už se dá pracovat.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    RAHUF: Tech zpusobu, jak se telo muze zbavit tuku/kalorii je vic, ne vschno co snis se musi ulozit do tuku.

    Low carb se zacal poradne zkoumat az nedavno s popularizaci keto a carnivore diet. Na bezne diete by takove hubnuti bylo alarmujici, ale u low carb je to bezna vec podporena radou anekdot (n=1) u lidi, co rapidne hubnou a pritom se citi skvele a maji spoustu energie.
    POSEIDON
    POSEIDON --- ---
    Kalorie cukru ma zcela jiny ucinek, nez kalorie tuku nebo proteinu. Proto pocitani kalorii je nesmysl, ktery zpravidla delaji lide, co nicemu nerozumi.
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    ELIJEN: no, říkáš, ale neříkáš úplně proč :) jedna věc je "počítání kalorií není přesný" a druhá věc je "pro carnivore dietu neplatí zákony zachování hmoty a energie" :)
    a pokud vymočíš tolik glukózy, že kvůli tomu hubneš, tak máš docela problém :D

    ELIJEN: za předpokladu, že skutečně všechno přesně probíhá, jak je popsáno, tak ne (vychází to na necelých 3000 kalorií), ale můžu ti celkem s jistotou říct dvě věci: 12 kilo za měsíc a půl je fakt hodně a není to zdravý úbytek na váze, a tolik vody vázané na glykogen v těle fakt není :D
    ale bez možnosti srovnání před a po bioimpedančním měřením můžem jen spekulovat
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    JUNGLER: To uplne nezni jako drasticky kaloricky deficit :D
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    RAHUF: Nemusel byt v drastickem deficitu, protoze vetsina ztracene vahy na zacatku je voda, ktera byla vazana v glykogenu. Zase tam pocitani kalorii vs vaha nefunguje.

    Ketony, glukoza i ATP se vylucuji v moci a na low carb mas nizkou hladinu insulinu. Telo ketony z tukovych tkani radeji vylouci, nez by je zpatky premenilo na tuk.

    Ja jen rikam, ze pouhe pocitani kalorii a ignorovani slozeni potravy je nesmysl. Jednak to nefunguje kvuli vsem nepresnostem, co jsem vyjmenoval a druhak to nedava smysl ze zdravotniho hlediska. Snad kazda dieta ty kalorie rozdeluje podle zdroje.
    JUNGLER
    JUNGLER --- ---
    PHOBOS99: Většinou je to ráno 5 vajec + 150g slaniny. Vejce míchaná na přepuštěném másle. Kolem páté hodiny pak cca 800 g hodně tučného hovězího ve formě steaků nebo burgerů. Čas od času si dam kombo plátků vepřové panenky a krkovice Opět kolem 700 - 900 g. Občas si dám ještě nějaký vývar s dostatkem masa. Všechno jenom se solí a pepřem + občas trochu trochu soli s chilli. Nejsem purista a zeleninu mám rád, takže po uplynutí 30. dne jsem začal velmi pomalu přidávat i zeleninu. Zatím občas slupnu nějaké to rajčátko a občas manželce uzobávám z jejího vaření trochu čínského zelí :). Toto přidávání na mě zatím nemělo negativní vliv takže s přidáváním některých druhů zeleniny budu pokračovat. Určitě bych ale rád už na pořád udržel kompletní vyřazení cukru a mouky.
    Na měření svalů jsem nebyl ale silově si na tom připadám lépe než předtím takže na nějaký úbytek svalů to moc nevidím.
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    ELIJEN: hele, a víš, že jsi mi teď vyjmenoval důvody, proč počítání kalorií není přesná věda, ale není tam jediný argument, proč to co říkám není pravda, že jo? :)

    - ano, každý člověk má BMR, tím pádem se liší množství potravy, které může přijmout, aby byl nebylo nebyl v deficitu nebo nadbytku kalorií
    - ano, do určité míry, viz předchozí bod
    - kalorie je jednotka energie, v případě jídla energie uložená v chemických vazbách molekul. při hoření se vazby rozpadají a energie z nich se uvolňuje jako tepelná energie, v lidském těle zase vazby uvolňují enzymy a část se uvolní jako teplo a část se promění v jinou vazbu. není to dokonalé měření, ale principy jsou v zásadě podobné.
    - ano, variabilita enzymů může být, tím pádem má jinak rychlý metabolismus a jinak efektivně využívá živiny - ale zase, mění to jen množství potravy, při kterém bude v deficitu nebo nadbytku
    - ano, víc vlákniny v potravě například snižuje absorpci cukru z potravy. zase, variabilita, ale na principu nic moc nemění.
    - ano, každá potravina vyžaduje jiné množství energie ke strávení a tím pádem z ní člověk jiné množství energie dostane do své balance. syrová mrkev má dokonce zápornou balanci.

    kalorický deficit je různý u různých lidí, ale de facto je to vždycky (energie získaná z potravy) - (energie potřebná na bazální metabolismus) - (energie potřebné na pohyb) - (energie potřebná na metabolismus přijaté potravy). pokud je výsledek vyšší než nula, jsi v kalorickém/energickém nadbytku, pokud nižší, jsi v deficitu.

    Jak jsem říkal, existují určité poznámky pod čarou - z nichž jsi většinu teď vyjmenoval - ale jsou to jen odchylky od průměru, ne něco, co by závratně převrátilo celý princip naruby. nikdo netvrdí, že kalorické tabulky jsou exaktní věda a všechno naprosto přesně sedí na kalorii - to je logicky nesmysl - ale pokud někdo za měsíc a půl zhubnul 12 kilo, musel být v kalorickém deficitu, a to docela výrazném. ano, spousta věcí o lidském těle není dobře prozkoumaných, ale zrovna tohle známe poměrně velmi dobře - tělo vyžaduje energii. pohyb vyžaduje energii. metabolismus vyžaduje energii. stavba tkání vyžaduje energii. potrava nám dává energii. rozklad tkání nám dává energii. má člověk víc energie než potřebuje na metabolismus a pohyb, staví tkáně. pokud má méně, tkáně rozkládá. kalorie je čistě arbitrární jednotka energie, ale i kdybychom si vymysleli jinou, nic to nezmění.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    RAHUF: Zakon termodynamiky maximalne muzes pouzit jako horni hranici pro nabirani. Nemuzes nabrat vic, nez snis. Telo ale neni uzavrena zkumavka nebo motor s konstantnim vykonem a ma v sobe spoustu regulacnich mechanismu a komplexnich procesu. Spoustu veci ani nemame dobre prozkoumanych a nevime co/jak/proc funguje.

    Pocitani kalorii ma radu problemu:
    - Kazdy clovek jiny bazalni metabolismus (BMR)
    - Zmena stravy BMR ovlivnuje
    - Kalorie se meri tak, ze se ve zkumavce potravina spali a zmeri se vyprodukovane teplo. Telo neni pec.
    - Kazdy clovek ma jine hladiny enzymu
    - Kazdy clovek ma jinou strevni mikrofloru, ta se meni v zavyslosti na typu potravy, ktery prijimas
    - Kazda potravina stoji jine usili stravit
    - ...

    Kaloricke tabulky jsou jen hruby odhad. Ve studiich se prumeruje skrz stovky/tisice jedincu a tam, co rikas asi funguje. Nemuzes ale srovnavat dva jedince s uplne jinou dietou a brat to jako dogma. Obzvlast pokud se bavime o low nebo zero carb diete.
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    ELIJEN: to si pleteš dohromady různý věci :)
    ano, můžeš nabírat tuk a ztrácet svaly nebo naopak nabírat svaly a ztrácet tuk (tzv. rekompozice), ale dokud budeš v deficitu, tvoje celková váha půjde vždycky dolů, protože pořád platí zákony termodynamiky a lidské tělo není perpetuum mobile. když nedostane dost energie zvenčí, tak si ji vezme odněkud zevnitř.

    Podvýživa u obézních lidí zase není o příjmu kalorií (ten mívají většinou dostatečný, proto mají koneckonců hodně tuku), ale o tom, že mívají zpravidla málo bílkovin a dalších důležitých prvků, vitamínů, minerálů, vlákniny atp. Pokud je to jinak, rád se nechám z nějakého dobrého zdroje poučit, ale všechno co jsem v tomhle směru četl směřovalo na tohle.

    A jasně, metabolismus různých živit je různý, ale většinou se na základní úrovni potkávají, takže z čeho konkrétně tu energii přijmeš už je ve většině případů podružné. Ano, fruktóza a alkohol se metabolizují na energii rychleji a bez regulace, protože obcházejí důležité regulační kroky, ale s místem uložení to nemá zas tak moc společného, to je daný především geneticky a sčítá se v tom všechny přijatý živiny - za pivní pupek může stejně dobře pivo jako klobásy. Glykemický index a jak rychle potraviny rozložíš a strávíš taky hraje roli, ale spíš v tom jak rychle tělo ty přijatý živiny uloží do zásob a řekne si o další.

    Tělo je prostě v tomhle otrok termodynamiky - pokud bude dostávat víc energie než využije, schová si ji na později v podobě tuku nebo svalů. Pokud potřebuje víc energie než dostává, odněkud si ji musí vzít - typicky z tuku nebo ze svalů. Vždycky k tomu existuje několik poznámek pod čarou, ale žádná není tak významná, aby významně ovlivnila základní paradigma - pokud člověk při dietě - jakékoliv dietě - hubne, není to kvůli tomu, co přesně jí, ale že je v kalorickém deficitu a tělo přijme méně energie než využije.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    RAHUF: Pokud mas kaloricky deficit, tak muzes porad nabirat tuk a ztracet svaly. Spousta tlustejch lidi je ve skutecnosti podvyzivena a casto se jim doporucuje naopak zvysit prijem kalorii.

    Pokud hubnes, tak nemusis nutne byt v deficitu. Metabolismus tuku, sacharidu, (jednoduchych) cukru, proteinu a i treba alkoholu je celkem dost odlisnej. Treba fruktoza a alkohol se strasne rad uklada rychle do tuku hned kolem strev (aka pivni pupek).
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Carnivore nemusi bejt redukcni, ale zaroven tim jak za den clovek sporada tolik bilkovin, tak nema hlad..Ja mam lehce pres 190cm a mel bych imho urcite dat pres 2000 kalorii denne, ale pri carnivore jsem klidne na 1500 - 1700 kaloriich a absolutne nemam pocit hladu.
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    ELIJEN: no, právě že můžeš, to je celá pointa :) dokud máš kalorický deficit, tak hubneš. a naopak, pokud hubneš, zpravidla to znamená, že jsi v kalorickém deficitu.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    RAHUF: Takhle se to zjednodusit fakt neda. Kdyby to bylo jen o kalorickem deficitu, tak muzes jist co chces.
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    ELIJEN: každá redukční dieta je o kalorickém deficitu.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    PHOBOS99: Spis to bude 8 kg vody a 4 kg tuku. Carnivore neni o kalorickem deficitu.
    PHOBOS99
    PHOBOS99 --- ---
    JUNGLER: 12 kilo za 40 dní? pokud jsi shodil 50:50 tuk a svaly (což je hodně marnej poměr), tak to je 4750 kcal na kilo, dohromady 57000 kcal, to je 1425 kcal deficit každý den. jako jo, jde to, ale to bys za den snědl tak 200 g takovýdleho chuckrollu a jedno vajíčko.

    vážně jsi tolik shodil tak rychle? víš, jestli shazuješ tuk, nebo svaly a v jakém poměru? mohl by ses podělit o svůj typický denní jídelníček prosím tě?
    JUNGLER
    JUNGLER --- ---
    Z tohoto krasavce bude hromada steaků a burgerů :)

    Btw mám za sebou skoro 40 dní a zatím je všechno veskrze perfektní. 2 jídla denně, chutě na cukr úplně zcela zmizely, jakýkoliv náznaky průjmu nebo zažívacích obtíží pryč. 12 kilo dole, zapnu kalhoty, který jsem ještě před dvěma měsíci chtěl vyhodit. Energie hromady a nálada skvělá, prostě samej profit. Jestli je to placebo, tak je každopádně skvělý 😂

    JUNGLER
    JUNGLER --- ---
    SUK: Připadá ti, že se takto dělá, nebo, že takto vypadá sekaná? :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam