XBAHNO: Což ovšem s diacetylem nesouvisí. Fakt si myslím, že je to přesně to, co PU v chuti a vůni nejvíc odlišuje od ostatních průmyslových pasterů. I když v těch lepších hospodách (třeba všechny pod Ambiente) je to trochu zamaskovaný tím, že tam to pivo točej podchlazený na 2 °C...
No u tý třírmutový dekokce je jedinej rozdíl v tom, že první rmut čerpáš už po vystírce a když ho po provaření vrátíš do vystěračky, tak se dostaneš na peptonizační teplotu (52 °C), a pak už čerpáš rmuty úplně stejně, jako u dvourmutovýho postupu, ne? Podle mě je to především zbytečný. Trvá to dýl a spotřebuješ větší množství energie, ale nemyslím si, že to nějak výrazně ovlivní chuť. Vyzkoušený to teda nemám, že bych uvařil dvě totožný várky, akorát jednu na dva rmuty a druhou na tři, a následně to ochutnal. Když jsem ještě dělával v jinym pivovaru, tak se tam jejich standartní ležák vařil jenom na jeden rmut a výsledný pivo mělo dostatečně plný tělo. Občas se dělal i třírmut, ale rozdíl v plnosti nebo chuti nebyl zas tak markantní. Já si myslím, že to dělaj hlavně kvůli marketingu. Zakládaj si na tom, že je to původní nezměněná receptura, takže tam nechali i ty tři rmuty. Dneska už máme tak kvalitní slady, že by běžnej pijan podle mě nepoznal rozdíl, ani kdybys to rmutoval infuzně :)