• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MLIKARNACo vás potěšilo nebo pobavilo? - Plkací a bez cenzury!
    Něco vás pobavilo nebo potěšilo a chcete se o to podělit? Chcete si pokecat o tom, co vás nebo další ID potěšilo nebo pobavilo? Pak máte ring volný!
    rozbalit záhlaví
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    DIVA: Já vařím pivo jinym pivovaru :)
    DIVA
    DIVA --- ---
    SALAMAN: jj, stare obri drevene sudy, taky preferuju nepasteronefiltry tak asi trefa. Plzen mi nevadi ani hotova v podniku jako Lokal a tak, z plechu si radeji nedam. Tak skoda, podle textu jsem verila ze bydlis v koute za kotlem .)
    DEMENCE
    DEMENCE --- ---
    NEI: KROPÁČ, takovej ježek na haluzce, anglicky morningstar
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NEI: Dobrá volba! Jen teda jako ceremoniální zbraň při ukončení studia je to maličko nepraktický.
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    ENDER: není každej den posvícení 👍 kdybych šel včera do hospody místo vytuhnuti po dvou dětských dnech, tak sem na tom stejně, spíš hůř.
    EADENN
    EADENN --- ---
    Můj otec prokázal dobro lidstvu a konečně se nechal vybodovat a přišel o řidičák. Doufám že už mu ho nevrátěj.
    NEI
    NEI --- ---
    SALVATOR: Zatím asi ušatá sudlice, ta se zatím tváří jako původem česká. Pernach, bulava, palcát se tváří jako původem z Ruska. Ale ještě jsem to studium nedokončila.
    Bohemian earspoon - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bohemian_earspoon
    ENDER
    ENDER --- ---
    MLIKARNA: Ja vstal v 6:30, poter jsem vyhnal k televizi, v 8 jsem vylezl, udelal jim snidani a zase odpadl. Ted jsem je vzal na prochazku, dal si pivo na srovnani a detem koupil zmrzlinu.

Citil jsem se jako otec roku, ted se citim jako luzr, nedik! :)
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    DIVA: Jo, to mi taky chutnalo. To je normálně uleželý pivo z ležáckýho tanku, respektive v Plzni maj na parádu ještě starý ležácký sudy, jestli si to dobře pamatuju. To znamená, že je to pivo ještě před filtrací, pasterací a stáčením do obalů. Filtrací se z piva dostanou pryč kvasnice, takže je pak ochuzeno o část chuti a pasterací se totálně změní chuť piva. Vlastně přestane chutnat jako pivo, proto dávám přednost nefiltrovaným a nepasterovaným pivům. To pivo ze sklepa jsme si koupili ještě v lahvi v tom jejich krámku s merchem, a to už klasicky smrdělo diacetylem jako kráva, tak jsem ho nechal kolegům, já bych si akorát nablejval do pusy. Závidím lidem, kterým diacetyl nesmrdí nebo ho necítí/nepoznají. To je jak z koriandrem nebo brokolicí (miluju obojí).

Taky se klidně obětuju pro vyšší cíle, pokud se někdo zhostí vaření. Já na to doma nejsem zařízenej :)
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    KOPRETKA: každá pračka se počítá, díky za inspiraci, už se nudím 😁
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    MLIKARNA: ti co se sedí v posteli a nutí se udělat druhé kafe, tiše závidí.. ale jedna pračka už je dopraná.. to se taky počítá, žejo...?!
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    DIVA
    DIVA --- ---
    SALAMAN: to chce proverit. Obetuju se na pokusneho kralika pro vyssi cile

Nejlepsi plzen co jsem zkusila a soucasne pivo ktere by mi mozna znicilo zivot je takova ta faze pred posledni upravou, kterou samozrejme neumim pojmenovat, ktere toci na konci prohlidky pivovaru dole z tech obrich sudu
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NEI: No a jak to teda vidíš? Pernach nebo bulava?
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    Dneska sem vstal v 6:30 abych se projel po okolí na kole, než bude provoz a něco mě srazí, seděl sem na tom naposledy před 15 lety, takže 12 km je sice dětský ale aspoň něco 😁 bolí mě prdel i tak. Pak sem stihnul nakoupit čerstvé pečivo, udělat všem snídani, troubě mám rebarborový koláč a v termáči polívku ze žlutý čočky s kari a kurkumou. Je 9:33 tvl a já mám pocit že sem stihnul milion věci 🤣
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    XBAHNO: Což ovšem s diacetylem nesouvisí. Fakt si myslím, že je to přesně to, co PU v chuti a vůni nejvíc odlišuje od ostatních průmyslových pasterů. I když v těch lepších hospodách (třeba všechny pod Ambiente) je to trochu zamaskovaný tím, že tam to pivo točej podchlazený na 2 °C...

No u tý třírmutový dekokce je jedinej rozdíl v tom, že první rmut čerpáš už po vystírce a když ho po provaření vrátíš do vystěračky, tak se dostaneš na peptonizační teplotu (52 °C), a pak už čerpáš rmuty úplně stejně, jako u dvourmutovýho postupu, ne? Podle mě je to především zbytečný. Trvá to dýl a spotřebuješ větší množství energie, ale nemyslím si, že to nějak výrazně ovlivní chuť. Vyzkoušený to teda nemám, že bych uvařil dvě totožný várky, akorát jednu na dva rmuty a druhou na tři, a následně to ochutnal. Když jsem ještě dělával v jinym pivovaru, tak se tam jejich standartní ležák vařil jenom na jeden rmut a výsledný pivo mělo dostatečně plný tělo. Občas se dělal i třírmut, ale rozdíl v plnosti nebo chuti nebyl zas tak markantní. Já si myslím, že to dělaj hlavně kvůli marketingu. Zakládaj si na tom, že je to původní nezměněná receptura, takže tam nechali i ty tři rmuty. Dneska už máme tak kvalitní slady, že by běžnej pijan podle mě nepoznal rozdíl, ani kdybys to rmutoval infuzně :)
    NEI
    NEI --- ---
    Na nyxu je skvělá zejména jedna věc.
    Nikdy by vás to nenapadlo dělat, ale najednou zkoumáte všechny české středověké zbraně a hledáte jestli se někdo jiný náhodou v diskuzi nespletl, takže to zkoumáte víc a víc a tím se vzděláváte.
    Nakonec ani nemusíte diskutovat, ale jste zase o část dějin bohatší.
    A takhle je to skoro každý den.
    ENDER
    ENDER --- ---
    KURE: Aha, tak to mozny je. Dva modrooky rodice nemuzou mit hnedooke dite (az na extremni vyjimky).
    KURE
    KURE --- ---
    ENDER: tam neexistuje možnost přeskočení ob generaci?
    (jo pointa v tom že genetika se nestará o manžela, ale otce mi došla)
    ENDER
    ENDER --- ---
    Vcera jsem po celym dni konzumace piva zacal vysvetlovat jedny mamince, ze jeji dite nemuze mit modry oci, kdyz ona i manzel maji hnedy. Ona mi zarputile vysvetlovala, ze to mozny je. Takhle spolecensky unavenej jsem mel pomaly vedeni, ale doufam, ze nas rozhovor nikdo dalsi neslysel a jeji manzel nebyl nablizku...
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    SALAMAN: chutná jinak, protože je vařená "blbě". Normální české pivo se vaří na dva rmuty, což je hezká vychytávka, jak dosáhnout cukrotvorných teplot těch dvou zcukřujících enzymů ve sladu i bez použití teploměru. PU je vařená na tři rmuty, což vede k neúplnému zcukření a dává tomu jinou chuť a menší obsah alkoholu než u jiných piv.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam