TRISMEGISTOS: Vim to velmi dobre, moje exmanzelka - voli socany a zeleny, just sayin' :-) - ji absolvovala nekolikrat tydne nekolik let - bez nejakyho viditelnyho ucinku, nejspis ji provozuje dodnes. Stejne tak ten fenomen sleduju treba u deti mych znamych. A jednu dobu - na nalehani my exmanzelky - to absolvovala i moje dcera, neprineslo to vubec nic. To neni muj dojem, ale jeji vyjadreni - skoncila to pres obrovskej odpor my exmanzelky ("samozrejme musis delat terapii, i kdyz si myslis ze ji nepotrebujes a k nicemu neni, kazdy potrebuje terapii!!!") sama, a samozrejme se ji vede dobre.
Vsude to probiha stejne: naplanuje se urcitej pocet sezeni, po jejich absolvovani se konstatuje ze se s "problemy" nic nezmenilo a naplanuji se dalsi. A tak to jde roky a roky a roky. Jediny zlepseni prineslo, kdyz ten terapeut premluvil moji ex aby zacala brat nejaky psychofarmaka ("to nejde, preci nebudu polykat chemii!!"), to najednou byla asi pul roku normalni, nez je zase vysadila :-) Takze bez obav, krome toho ze jsem navrhoval jednu specialni kliniku a celej ten proces to detailne konzultoval s odbornikama mam bohuzel i dost detailni pohled na tu materii i diky zkusenostem z blizkyho okoli.
A jeden fenomen potvrzujou vsichni ucastnici toho procesu, i ti terapeuti samotni: uroven tech terapeutu je naprosto priserna. Nejakym zpusobem to povolani pritahuje lidi, ktery by sami tu terapii potrebovali, a nejakym zpusobem je mozny ze i lidi ktery absolutne nemaj schopnosti to delat nakonec to povolani provozujou. Dobrejch je maximalne tak deset procent a dostat se k nim je temer nemozny - vsichni pracujou tak na ctyricet procent a tim ze si udrzoujou par stamgastu absolutne nemaj potrebu prijimat dalsi pacienty. A v situaci kdy ty diagnozy explodujou o tisice procent se ma tim slendrianem sanci uzivit kazdej kdo umi rict dve souvisly vety.