Co jsem si kdysi o tom načítal tak jsem se prakticky z diskuzí nic nedozvěděl. Vždycky nějaký Pepík měl jiný názor a to včetně mě.
Obecně bych se držel toho co píšou v příručce, protože k tomu je ten motor vyroben. První číslo s přívlastkem W označuje viskozitu při nízkých teplotách a to druhé při vysokých teplotách. Lidé mění viskozitu hlavně proto, že jsou ty oleje levnější a přeci také maže. Občas, když ti začne motor papat olej tak to řeší tím, že dají hustší olej při vysoké teplotě třeba na 30-40 a tím se míň protahuje kolem pístů do válců a míň ho to auto žere. Nicméně to neřeší ten problém proč to auto papá olej.
Vaculík o tom taky jednou psal a právě říkal, že se nemají lidi bát toho, že je to jen řídká vodička, která se tváří, že nemůže držet dostatečný film jako oleje hustší a méně řídké. Říkal pravý opak, že ten film tam je, ale tenký a ty motory jak jsou čím dál tím přesnější tak jim ten tlustý film z hustších olejů dělá spíše problém strhává ho bez zbytku na stěnách a také má pro motor větší odpor a tím ta spotřeba.
Spíš než viskozita je, ale důležitá specifikace označení jako SN, C2 atd. Protože se může nějak špatně spalovat a odpálí ti to pak katalyzátor, DPF, či jiné aktivní prvky na výfuku.
Abych to shrnul pokud používáš 0W-20 a auto ti ho vezme za těch 10K km do 1L oleje jezdil bych to stále to samé. Ten motor je na to konstruován a neměl by být problém.
Leju ho do yarise co má teď 135K a nic se mi neztrácí v avensisu mám 225K a tam je teda 0W-30 a také mi to nic nežere.
0W-20 se dává i do Yarisu GR, super a podobných aut, takže si myslím, že to Toyota má vyzkoušené.
Kdyby jsi jezdil převážně dálnici 160km/h + aby se motor hodně zahříval tak by teoreticky změna na 0W-30 asi měla smysl, ale měnit první číslo z nuly na něco jiného podle mě nedává vůbec smysl, protože tím si jen stěžuješ studený starty.
Jak už bylo psáno lepší je měnit častěji za levnější olej správné specifikace než tam honit kvalitní leje dlouho. 10K / 1 rok je prostě optimum a já se snažím měnit vždy tak kolem listopadu aby na zimu byl čerstvý.
Snad to aspoň trochu dává smysl.